Senasis Kaunas: iš miesto planavimo valdybos nutarimų | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: iš miesto planavimo valdybos nutarimų

Nuotrauka iš politinės kalinės Lidijos Graudinaitės-Kuodienės archyvo.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 5-ąją 1922-aisiais „Lietuva“ išspausdino štai tokį tekstą:

„Rūpindamasi Kauno miesto atstatymu Kauno Valdyba jau senai pradėjus yra darbus dėlei tinkamo miesto išplanavimo. Žinoma, tokiam darbui reikia jau iškalno nustatyti, į kokias puses miestas turės natūraliai plėstis, kur jo gali būti ribos ir kas kokioj daly reikėtų statyti. Paskutiniu laiku atsirado klausimų, kur būtų tinkmiausiai statyti įvairūs valdiškų įstaigų rūmai, kur geriausia vietos busimam Kauno Universitetui, sporto stadijonui ir toliau kur aprinkti vietas sodnams, ligoninėms, darbtuvėms ir t.t.

Be to pastaruoju laiku Olandų lietuvių Draugija Nelibo yra patiekus sumanymą pastatyti kelias dešimtis namų Žaliajame Kalne, būtent visą eilę muro namų namelių su mažais sodneliais, reikia ir šiai Draugijai surasti tinkamiausia vieta užstatymui.

Laikinai Žaliojo Kalno išplanavimą miesto Valdyba buvo pavedusi inž. Krasauskiui, kursai yra jo užstatymui pateikęs tam tikrą planą. Šio plano apsvarstymui miesto Valdyba buvo sušaukusi spalių 29 dieną esamų Kaune inžinierių statytojų pasitarimą. Be miesto Burmistro Vileišio ir Valdybos nario J. Roginskio šiame pasitarime dalyvavo prof. Songaila, inž. J. Krasauckas, inž. K. Vizbaras, inž. Gordiejevičius, inž. Kelermileris ir miesto Valdybos Statybos Skyriaus vedėjas inž. Jokimas.

Šiame pasitarime paaiškėjo, jog išplanavimas kokios nors vienos miesto dalies negali būti daromas atskirai nuo kitų dalių, jog vienos ar kitos gatvės projektavimas privalo priderėti ne vien tik nuo susisiekimo vyriausiųjų linijų, bet ir nuo to, kaip tinkamiau sunaudoti saulės spinduliai, iš kur gauti tyraus žalumynų oro ir t.t.

Paaiškėjo, jog jokiu būdu nėra galima leisti užstatinėti, kad ir atskiromis vilomis miesto senasis ąžuolynas, kaipo vienatinis ir turtingiausis gryno oro šaltinis, kad reikia aprūpinti kad jau ir užtatytoji Žaliojo Kalno dalis nauja sodnui vieta ir t.t.

Todel Komisija yra nutarusi ir pavedusi inž. Krasauskui, Visbarui, Kellermileriui ir Gordiejevičiui, patiekti eskizinių planų naujam svarstymu išeinant iš pirmųjų dėsnių ir į tą posėdį kursai tapo nuskirtas lapkričio 7 dieną 19 val. pakviesti kaip šiuos asmenis, taip ir kitų įstaigų atstovus, kurie gali būti užinteresuoti tinkamiausio klausimo išsprendimo.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA