Paaiškėjo, kada bus sudaromi naujų šauktinių sąrašai | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kada bus sudaromi naujų šauktinių sąrašai

L. Skiezgilienės nuotr.

Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė įsakymą, kuriuo nustatė, kad 2017 m. šaukimo į nuolatinę privalomąją karo tarnybą pradžia – sausio 4 diena.

Tą dieną, stebint visuomenės atstovams, bus sudaromas 2016 metų karo prievolininkų sąrašas. 2017 m. devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus pašaukti 3 537 karo prievolininkai.

2017 m. karo prievolininkų sąrašas bus paskelbtas internete ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradžios. Apie konkrečią sąrašo paskelbimo datą bus pranešta per visuomenės informavimo priemones.

Skirtingai nei ankstesniais metais šaukimo nurodymai karo prievolininkams jau nebebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija – kur ir kada pradėti ir vykdyti su šaukimu susijusias procedūras – bus skelbiama karo prievolininkų sąraše internete sauktiniai.kam.lt.

Tuo pačiu kviečiame vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų kviečiami savanoriškai registruotis artimiausiuose regioniniuose karo prievolės ir komplektavimo skyriuose tarnybai kitiems metams. Iki kalendorinių metų karo prievolininkų sąrašo paskelbimo užsirašę savo noru jaunuoliai pirmieji galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.

Po kalendorinių metų karo prievolininkų sąrašo paskelbimo savo noru registruotis tarnybai toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2017 m. karo prievolininkų sąrašą. Jie taip pat galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.

Šaukimas vykdomas, iki pašaukiamas krašto apsaugos ministro nustatytas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliksiančių karių skaičius. Pirmiausia šaukiami nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą norintys atlikti karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai), jų nelikus, – toliau iš eilės į kalendorinių metų karo prievolininkų sąrašą įrašyti noro ją atlikti nepareiškę karo prievolininkai.

Kalendorinių metų karo prievolininkų sąrašas bus sudaromas į jį atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa, surašant karo prievolininkus, kurie šio įstatymo nustatyta tvarka gali būti pašaukti atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Siekiant užtikrinti, kad karo prievolininkų sąrašų sudarymo metu būtų laikomasi skaidrumo, objektyvumo ir nešališkumo principų, šį procesą taip pat stebės speciali visuomenės atstovų komisija.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsme. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Per dvejus metus, kai buvo sugrąžinta nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba Lietuvos kariuomenėje liko tarnauti per 530 šauktinių, kurie papildė Lietuvos kariuomenės dalinius. Kiti įtraukti į parengtąjį kariuomenės rezervą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA