Konservatoriai lieka atviri deryboms su „valstiečiais“ | Kas vyksta Kaune

Konservatoriai lieka atviri deryboms su „valstiečiais“

BNS 2016/11/02 19:31
Gabrielius Landsbergis / DELFI nuotr.

Konservatorių prezidiumas patvirtinto, kad partija lieka atvira deryboms dėl koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), jei pastaroji nesusitars su socialdemokratais.

Tam trečiadienį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas pritarė bendru sutarimu.

„Partijos prezidiumas bendru sutarimu sutarė, kad lieka prie anksčiau suformuluotų nuostatų ir laukiame žingsnio iš valstiečių žaliųjų“, – po prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Jeigu derybos nepavyktų su socialdemokratais, Tėvynės sąjunga yra konstruktyvi politinė jėga, kuri svarstytų galimybę grįžti prie konsultacijų“, – teigė jis.

TS-LKD anksčiau skelbė, kad nesikalbės su „valstiečiais“ dėl valdančiosios koalicijos sudarymo, jeigu šie tuo pačiu metu derėsis su socialdemokratais. Taip pat jie reikalavo, kad parašą ant koalicijos sutarties dėsiantys asmenys būtų patikrinti specialiųjų tarnybų. Konservatoriai taip pat pareiškė, kad pirmiausia reikėtų susitarti dėl bendro koalicijos darbo turinio, nes kai kurios LVŽS skelbiamos pagrindinėmis idėjos ar iniciatyvos jiems atrodo nesuprantamos, neracionalios ir galbūt net žalingos šalies ekonomikai bei švietimo sistemai.

LVŽS yra pradėjusi derybas su Lietuvos socialdemokratų partija.

Nors dalis TS-LKD prezidiumo narių buvo už tai, kad konservatoriai turėtų tartis dėl valdančiosios koalicijos formavimo, pareiškimas priimtas bendru sutarimu.

„Buvo įvairių nuomonių, bet tokių atskalūnų, kurie minėti žiniasklaidoje, nebuvo“, – sakė G.Landsbergis.

Prezidiumo posėdyje dalyvavęs TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis skirtingas konservatorių pozicijas dėl buvimo valdžioje ar opozicijoje pavadino karščiavimusi.

„Buvo daug karščiavimosi. Suprantama, pasikeitė padėtis, žmonės ne taip planavo savo gyvenimą“, – sakė jis.

Anot V.Landsbergio, naujajame Seime konservatoriai turėtų rimtai dirbti opozicijoje.

„Normaliai reikia dirbti kiekvieną dieną teikiant įstatymų projektus, formuojant savo nuostatas dėl tų įstatymų ar kitokių aktų, kurie svarstomi Seime, reikia būti apsisprendusiems, reikia turėti vieningą poziciją, kalbėti vienu opozicijos vardu. Visi turės išmokti, kai kurie mūsų yra jauni ir daug yra jaunų tarp valdančiųjų, mes ir jiems galime padėti pasimokyti, kas yra buvimas parlamente“, – žurnalistams sakė V.Landsbergis.

Dabar partijai vadovaujantis jo vaikaitis prisipažino sulaukęs bendražygių kritikos, tačiau nenurodė dėl ko.

„Visada, visada, kaip kitaip. Kritikuoti Landsbergius yra priimtina Lietuvos visuomenėje“, – juokėsi G.Landsbergis.

Jis teigė, kad viena iš jo klaidų – per didelis pasitikėjimas LVŽS.

„Tiesa sakant, aš jį išsaugojau labai ilgą laiką, iki mūsų susitikimo su Sauliu Skverneliu (penktadienį – BNS). Gal ir per didelis džiaugsmas dėl pirmojo turo rezultatų buvo ankstyvas“, – savo klaidas mėgino vardyti TS-LKD pirmininkas.

Vienas iš derybų su „valstiečiais“ šalininkų konservatorius Žygimantas Pavilionis prieš prezidiumo posėdį sakė esąs už tai, kad reikia „prisiimti atsakomybę už valstybę“. Po posėdžio jis tvirtino, kad diskusija jam suteikusi vilčių.

„Pirmą kartą buvo tikrai toks atviras, geras pokalbis. Jeigu bus taip ir toliau, tikėkimės, bus viskas gerai“, – sakė Ž.Pavilionis.

Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė žurnalistams teigė nepritarianti koalicijai su „valstiečiais“.

„Tą sakiau ne kartą ir tą galiu pakartoti. Todėl kad iš valstiečių aš pažįstu du žmones – Rimą Baškienę ir Ramūną Karbauskį. Daugiau kas jie tokie, aš nežinau. Tai vienas dalykas. Antras dalykas, iš tikrųjų jeigu imtume socialinę, ekonominę politiką, mūsų nuostatos visiškai nesutampa su „valstiečiais“. Būtų gana sudėtinga dirbti kartu“, – kalbėjo ji.

Konservatorė neslėpė, kad netenkino ir LVŽS elgesys per konsultacijas.

„Jeigu norima rimtai kalbėtis, tada ir reikia rimtai kalbėtis. Pirmiausia turi kalbėtis partijų lyderiai, mūsų Gabrielius ir ponas Ramūnas. Tačiau tokio pokalbio nebuvo. Juoba, kad mes kalbėjome eidami į rinkimus apie permainas. Jeigu iš karto pasiūloma, kad jūs eikite kartu su socialdemokratais, tai kur čia tos permainos? Tai yra eilinis žmonių apgavimas ir kažkokia manipuliacija“, – tvirtino ji.

Šį spalį vykusiuose Seimo rinkimuose TS-LKD iškovojo 31 Seimo nario mandatą. Tai yra dviem mandatais mažiau, nei partija laimėjo 2012 metų rinkimuose.

Prieš porą savaičių vykusiuose rinkimuose Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, socialdemokratai – 17 mandatų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA