Kurie politikai pateko į Seimą nelaimėję asmeninių varžybų Kaune | Kas vyksta Kaune

Kurie politikai pateko į Seimą nelaimėję asmeninių varžybų Kaune

R.Tenio nuotr.

Mažiau politika besidomintys žmonės stebisi, kodėl jų vienmandatėse apygardose pralaimėję politkai vis tiek pakliūna į Seimą. Pavyzdys, Šilainiuose rinkėjai išrinko naujai iškilusios jėgos lyderį Ramūną Karbauskį, bet kažkodėl tarp seimūnų mes ir vėl regėsime antruoju numeriu šioje apygardoje likusį Rimantą Joną Dagį.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ aiškinasi, kaip asmeninių kovų nelaimėję politikai patenka į Seimą.

A. Kupčinskas liko antras po brūkšnio sąraše

Taip yra todėl, kad į Seimą daug politikų pakliūva pagal daugiamandatėje apygardoje partijų pateiktus sąrašus. Tiesa, balsuodami ne už asmenis, bet už pasirinktą partiją, rinkėjai turi teisę įtakoti visų sąraše esančių politikų likimą, atiduodami jiems pirmumo balsus. Tarkime, tas pats mūsų minimas Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų narys Rimantas Jonas Dagys prieš rinkimus turėjo 15-ąjį numerį, o po jų – tik 23-iąjį. Mat rinkėjai šį politiką tiesiog „nureitingavo“.

A.Kupčinskas

Panašiai nutiko ir kitam Kauno vienmandatininkui konservatoriui Kaziui Starkevičiui, kuris į Seimą pateko, bet rinkėjų buvo pažemintas penkiais punktais – į 25-ąją vietą. O štai taip vadinamos naujosios TS-LKD kartos politikui Tadui Langaičiui rinkimai susiklostė ženkliai palankiau – jį rinkėjai stipriai kilstelėjo – iš 29-osios vietos net į 12-ąją. Reiktų pastebėti, kad su turėtuoju numeriu T. Langaitis greičiausiai nebūtų patekęs į Seimą, kaip kad nutiko Andriui Kupčinskui, kuris išlaikė turėtą 30-ąją vietą, bet į Seimą nepateko net tik dėl prasto asmeninio rezultato, bet ir dėl nepalankiai TS-LKD susiklosčiusių rinkimų daugelyje vienmandačių apygardų. A. Kupčinskas liko antras po brūkšnio sąraše partijos, kuri šios kadencijos Seime turės 31 mandatą.

L. Linkevičius partijos sąraše šovė lyg šampano kamštis

Pralaimėję Kauno vienmandatėse apygardose į Seimą pateko tik du socialdemokartai – tai Linas Antanas Linkevičius bei Raminta Popovienė. Itin prastai Kaune įvertintos LSDP vyriausybės užsienio reikalų ministras gali drąsiai didžiuotis, kad turėjęs itin prastą numerį partijos sąraše palankių rinkėjų balsų dėka taip šovė į viršų, kad galėtų to pavydėti net pats sau. Į Seimą jį rinkėjai delegavo iš 34-osios vietos kilstelėję net į 9-ąją. Kauno rajone veiklumu garsėjančiai Ramintai Popovienei nutiko atvirkščiai – ją rinkėjai iš itin aukštos 5-osios vietos „nureitingavo“ į 10-ąją, bet partijai surinkus pakankamai mandatų daugiamandatėje apygardoje, jos patekimas į Seimą dėl to nesusivyravo.

Pabėgėliai Rukloje

Tolokai už brūkšnio rinkimuose liko ir dvi besibaigiančios kadencijos Seime Kauną atstovavusios turėtą reitingą rinkimuose išsaugojusi Birutė Vėsaitė (18) ir keturiais punktais „nureitinguota“ Orinta Leiputė (24). Prastokai LSDP susiklosčius rinkimų rezultatams, rinkėjų palankumas mažai pagelbėjo gerai įvertintiems Antanui Nesteckiui (iš 46 vietos pakilo į 29) ar beveik per pusę sąrašo savo kolegas pralenkusiam Dainiui Pavalkiui (iš 77 – į 37) – jie į Seimą nepateko. Beje, pirmumo balsai parodė itin didelį nepalankumą su sąrašu kadidatavusiems, bet nepartiniams, visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ nariams Jonui Audėjaičiui, kurį rinkėjai „nureitingavo“ žemyn per 14 vietų, o Rasą Šnapštienę – net per 32. Viso LSDP šiame Seime turės 17-ka mandatų.

Į Seimą pateko „per plauką“ ir rinkėjų malonę

„Per plauką“ į Seimą pakliuvo ir du Kaune kandidatavę Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovai. Gana užtikrintą vietą sąraše – 5-ąją – turėjęs Arūnas Gelūnas rinkėjų buvo pažemintas į 7-ąją ir tapo Seimo nariu. Itin pasisekė Kęstučiui Glaveckui, kurį rinkėjai sėkmingai kilstelėjo iš 9-osios vietos į 8-ąją, o iš jos – į Seimą. Abu politikai yra paskutinieji prieš brūkšnį, už kurio likusieji į Seimą nebepateko. Viso Seime dirbs 14-ka šios partijos atstovų.

Arūnas Gelūnas

Naujajame Seime nebepamatysime nemažai žinomų veidų iš Kauno, kurių rinkėjai nesirinko nei vienmandatėse, nei kėlė jų reitingus daugiamandatėje apygardoje. Naujo darbo teks paieškoti Seimo pirmininkės pavaduotojui Vydui Gedvilui, jau minėtosios valdančiosios daugumos atstovėms Birutei Vėsaitei ir Orintai Leiputei, Antanui Nesteckiui, Mečislovui Zasčiurinskui ir net Daliai Teišerskytei. Kitų politikų bus užimtos šiltos vietos Seime, kuriose prieš tai ketverius metus, o kai kurie ir ilgiau, sėdėjo Donatas Jankauskas, Vida Marija Čigrijienė, Arimantas Dumčius, Vincė Vaidevutė Margevičienė ar sūnui vietą Seime bandęs užleisti Rytas Kupčinskas. Taip pat Seime nebeišvysime ir Neringos Venckienės, nebent kitomis, bet jau ne Seimo narės teisėmis ir prievolėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA