Nepilnametė dukra nori susituokti. Ką daryti? | Kas vyksta Kaune

Nepilnametė dukra nori susituokti. Ką daryti?

Organizatorių nuotr.

Neseniai sužinojau, kad nepilnametė dukra laukiasi vaikelio. Jai yra 16 metų. Pasikalbėjau su dukra ir jos vaikelio tėvu. Jis pilnametis. Abudu išreiškė norą susituokti. Norėjau pasiteirauti ką daryti, kad jiedu galėtų susituokti?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Pagal bendrąją taisyklę santuoką leidžiama sudaryti asmenims, kurie santuokos sudarymo dieną yra aštuoniolikos metų, tačiau civiliniame kodekse taip yra įtvirtinta šios taisyklės išimtis, kuri numato, jog norinčio tuoktis, tačiau neturinčio aštuoniolikos metų asmens prašymu teismas supaprastinto proceso tvarka turi teisę sumažinti tokio asmens santuokinį amžių, bet ne daugiau kaip dvejais metais (Civilinio kodekso 3.14 straipsnio 2 dalis). Taigi, Jūsų dukra turėtų kreiptis į teismą pagal savo gyvenamąją vietą su prašymu išduoti teismo leidimą sumažinti santuokinį amžių. Jei gyvenate Kaune, prašymas turėtų būti paduotas Kauno apylinkės teismui, esančiam Laisvės al. 103, Kaune.

Pažymime, kad teismas, spręsdamas klausimą dėl santuokinio amžiaus sumažinimo, turi teismo posėdyje išklausyti norinčio tuoktis nepilnamečio tėvų, globėjų ar rūpintojų nuomonę ir atsižvelgti į jo psichinę bei psichologinę būklę, turtinę padėtį ir svarbias priežastis, dėl kurių būtina sumažinti santuokinį amžių. Nėštumas – svarbi priežastis sumažinti santuokinį amžių (Civilinio kodekso 3.14 straipsnio 4 dalis).  Taip pat LR civilinis kodeksas numato, kad tuo atveju, kai sprendžiamas klausimas dėl santuokinio amžiaus sumažinimo, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija privalo pateikti išvadą dėl santuokinio amžiaus sumažinimo tikslingumo ir ar tai atitinka nepilnamečio interesus.

Matyti, kad nėštumas yra laikytina svarbia priežastimi sumažinti santuokinį amžių, tačiau teismas taip pat turi įsitikinti, jog Jūsų dukra yra fiziškai ir psichologiškai apsisprendusi sudaryti santuoką. Dėl šios priežasties, dukra prašyme dėl santuokinio amžiaus sumažinimo turėtų išdėstyti aplinkybes, įrodančias jos brandą bei priežastis, dėl ko nori sudaryti santuoką. Taip pat pateikti duomenis, iš ko planuoja gyventi ateityje, pavyzdžiui, pati dirbs, finansiškai prisidės būsimas sutuoktinis ar tėvai. Kartu su prašymu teismui reikėtų pridėti tokius dokumentus:

  • Asmens dokumento kopiją;
  • Gydytojo pažymą, dėl nėštumo;
  • Valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos išvadą, dėl santuokinio amžiaus sumažinimo tikslingumo;
  • Tėvų santuokos liudijimo arba ištuokos liudijimo kopiją;
  • Tėvų pareiškimus, dėl sutikimo sumažinti santuokinį amžių;
  • Kitus įrodymus, pagrindžiančius prašyme sumažinti santuokinį amžių, išdėstytas aplinkybes.

Suinteresuotais asmenimis turėtų būti įtraukti tėvai, būsimas sutuoktinis, išvadą teikianti institucija: valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA