Socdemai ištiesė ranką R. Karbauskiui | Kas vyksta Kaune

Socdemai ištiesė ranką R. Karbauskiui

delfi.lt 2016/10/28 19:36
Delfi nuotr.

Seimo rinkimus pralaimėję socialdemokratai nekelia tiek sąlygų, kiek konservatoriai: partijos prezidiumas penktadienį nusprendė pradėti derybas su Seimo rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Partijos tarybos pritarimo reikės, jei derybos bus rezultatyvios.

[galerija kiek=”4″]

Tai nėra visiškai netikėta, mat dar penktadienį ryte partijos lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad partija elgsis solidžiai ir atsakingai ir kad partijos „tikslas nėra įvesti valstybėje kažkokią politinę krizę ar politinį nestabilumą“.

Derybininkais su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga tapo Irena Šiaulienė, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas, Andrius Palionis, taip pat pats A. Butkevičius ir Gintautas Paluckas.

Pranešė R. Karbauskiui

„Prezidiumas priėmė ką tik sprendimą dėl dalyvavimo derybose su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ką tik paskambinau ponui Ramūnui Karbauskiui, pranešiau, kad yra toks priimtas sprendimas. Jis mūsų sprendimą pasveikino, priėmė teigiamai ir tikimės, kad artimiausiu metu derybos prasidės“, – žurnalistams Seime sakė socialdemokratų lyderis.

Partijos lyderis A. Butkevičius teigia, kad pradėjus derybas bus kalbama apie rinkimų programų suderinimą.

„Aš manau, rasim kompromisą”, – teigia A. Butkevičius.

Jo nuomone, derybos gali prasidėti kitą savaitę. Politikas teigia nenorintis kalbėti, į kokias ministerijas ar postus socialdemokratai galėtų kandidatuoti. „Pirmiausia susitarkim dėl programinių nuostatų. Kai matysim, kad programinės nuostatos panašios, dėl jų galim sutarti ir perkelt į Vyriausybės programą, tada kalbėsimės apie žmones, kurie galėtų užimti ministrų postus, atsižvelgiant į kompetenciją”, – sako politikas.

Pasiteiravus, ar sutiks, kad valstiečiai užimtų premjero ir Seimo pirmininko pozicijas, A. Butkevičius sako, kad premjero postas būtinai turi priklausyti Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, dėl Seimo pirmininko pareigų galima diskutuoti.

„Jei Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pareikalaus ir Seimo pirmininko posto, manau, dėl to didelio pasipriešinimo nebus, nes jų partijos ir mūsų Seimo narių santykio skirtumas didžiulis”, – sako A. Butkevičius.

Kodėl socialdemokratai sutinka derėtis dėl koalicijos? Pasak A. Butkevičiaus, partija mąsto „atsakingai”, o Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nuostatos labai panašios į socialdemokratų.

Kalbėjo apie nesėkmingus rinkimus

Tiesa, penktadienio prezidiumo posėdyje didžiąją laiko dalį buvo diskutuojama apie Seimo rinkimus, kurie socialdemokratams buvo nesėkmingi. Dėl nesėkmingų rinkimų Europos Komisijos narys, socialdemokratas Vytenis Andriukaitis net parašė laišką partijos kolegoms ir ragino neiti į koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Partijoje kilo lyderystės krizė, mat dabartinis socdemų pirmininkas A. Butkevičius pažadėjo nebekelti savo kandidatūros, kai pavasarį bus renkamas naujas pirmininkas.

Seimo rinkimus laimėjusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga iš pradžių deklaravo siekį sukurti plačią koaliciją iš valstiečių žaliųjų, konservatorių ir socialdemokratų, bet paskui pamatė, kad tai neįmanoma. Tuomet jie pradėjo vadinamąsias derybines konsultacijas su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais ir socialdemokratais atskirai.

Konservatoriai turi tris reikalavimus: pirma, jie derėsis tik tada, jei bus vieninteliai derybų partneriai (tuo pačiu metu valstiečiai negali derėtis su socdemais), antra, koalicijos susitarimą pasirašysiantys lyderiai turi būti patikrinti specialiųjų tarnybų, trečia, reikia pateikti preliminarius Vyriausybės programos metmenis.

Valstiečiai sutiko su reikalavimu, kad jų atstovai būtų patikrinti specialiųjų tarnybų, tai yra 56 nauji Seimo nariai privalės gauti leidimą dirbti su slapta informacija. Taigi tai net platesnis tikinimas nei siekė konservatoriai, nuolat laidantys užuominas apie Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R. Karbauskio menamas arba tikras sąsajas su Rusija.

Iš pradžių konservatoriai dar norėjo į koaliciją įtraukti Liberalų sąjūdį, bet patys liberalai tam kategoriškai pasipriešino.

Tačiau bendrąja prasme konservatorių pozicija nėra aiški – ar jie nori koalicijos su rinkimus laimėjusiais valstiečiais, ar ne. Dėl šios priežasties valstiečiai žalieji tuo pat metu kalbasi su socialdemokratais.

R. Karbauskis tikisi derybas baigti per savaitę

Derybas dėl valdančiosios koalicijos su socialdemokratais gali pavykti baigti per savaitę, BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis.

„Aš manau, kad mums savaitės tikrai pakaks. Neabejoju tuo“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

Tai jis teigė socialdemokratams penktadienį nusprendus derėtis su „valstiečiais“ dėl valdančiosios koalicijos formavimo.

„Man atrodo, kad jie iš tikrųjų valstybės ir žmonių interesą iškėlė aukščiau savo partinių interesų. Tas rodo partinę brandą“, – sakė politikas.

Jis tvirtino, kad derybos prasidės kitą pirmadienį.

Pasak R. Karbauskio, socialdemokratų ir „valstiečių“ programinėse nuostatose daugelis dalykų yra suderinami, išskyrus „vieną ar kitą požiūrių skirtumą“.

„Iš tikrųjų, jeigu socialdemokratai yra pasirengę dirbti galvodami apie valstybę, apie jos žmones, ką jie padarė šituo apsisprendimu dalyvauti derybose, tai aš manau, kad viską suderinsime ir galėsime labai sėkmingai dirbti“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Konservatoriai kol kas derybose nedalyvaus

Konservatoriai derybose dėl valdančiosios koalicijos formavimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nedalyvaus, kol šie derėsis su socialdemokratais, sako Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Jeigu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusprendžia, kad eina derėtis su socialdemokratais, mes tikrai į jokias derybas neiname“, – socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį transliuotame vaizdo įraše sakė G.Landsbergis.

Jis BNS penktadienį teigė, kad socialdemokratų sprendimas pradėti derybas su „valstiečiais“ dėl koalicijos formavimo nebuvo netikėtas ir nenustebino.

„Mes labai ramiai žiūrime į šitą dalyką. Tą buvo galima ir nujausti, kad abi pusės yra linkusios skubiai susitarti. Akivaizdu, kad socialdemokratams yra kur kas mažiau svarbios programinės nuostatos, gal netgi galima manyti, kad jiems svarbiau yra postų dalybos“, – kalbėjo G.Landsbergis.

G.Landsbergis tvirtino, kad konservatoriai būtų toliau atviri pasiūlymams derėtis su „valstiečiais“, jeigu šiems dėl koalicijos nepavyktų susitarti su socialdemokratais.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per spalį vykusius Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų. Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni. Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA