Neramumai Rukloje tęsiasi: vietiniai prieš jaunuosius sirus sukilo akmenimis | Kas vyksta Kaune

Neramumai Rukloje tęsiasi: vietiniai prieš jaunuosius sirus sukilo akmenimis

BNS 2016/10/28 16:35
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vietiniai Ruklos gyventojai penktadienį apmėtė akmenimis paauglius sirus pabėgėlius, pranešė policija.

Ji gavo pranešimą, kad Karaliaus Mindaugo gatvėje du iš mokyklos grįžtančius keturiolikmečius Sirijos piliečius iškoneveikė, apstumdė ir apmėtė akmenimis du vietiniai jaunuoliai.

Pabėgėlių priėmimo centro darbuotoja iškvietė greitąją medicinos pagalbą, nes vienam Sirijos piliečiui likusios rausvos žymės kūne, kitam pradėjo svaigti galva, pykinti, rašoma pranešime.

Į įvykio vietą išsiųsti trys policijos ekipažai, įtariamieji ieškomi.

Rukloje yra įsikūręs pabėgėlių priėmimo centras, kur šiuo metu gyvena daugiau nei 130 pabėgėlių iš Artimųjų Rytų, perkeltų pagal Europos Sąjungos (ES) programą.

Centro direktorius Robertas Mikulėnas sako neturintis duomenų, kad sirų vaikai būtų rimtai nukentėję. Jis nesureikšmina įvykio ir sako, kad panašių konfliktų kyla ir tarp vietinių gyventojų, ne tik tarp lietuvių ir migrantų vaikų.

„Ėjo vaikai iš mokyklos, kažką apsižodžiavo, apsistumdė – dabar vyksta policijos tyrimas“, – sakė jis.

„Manau, tai nebūtų eskaluojama, jei būtų konfliktas tarp lietuvių. Aš nežinau, ką čia rodo, ar gali tai kažką parodyti, aš nenoriu pasakyti, kad čia kažką parodo – čia greičiausiai kažkokie sutapimai“, – svarstė R.Mikulėnas.

Kaip sutapimą jis įvardijo ir tai, jog būtent penktadienio rytą vyko centro organizuotas pabėgėlių tėvų susitikimas su mokyklos vadovybe, pedagogais, socialiniu darbuotoju, Jonavos rajono savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojais.

„Darėme planinį renginį dėl vaikų lankymo, dėl pareigų, dėl auklėjimo ir taip toliau. Ir čia – še tau, kaip iš giedro dangaus toks įvykis grįžtant iš mokyklos“, – stebėjosi centro vadovas. Jis sako, kad lietuvių tėvai ir vaikai šiame susitikime nedalyvavo.

Sirai paaugliai buvo užpulti praėjus porai savaičių po to, kai du nepažįstami jaunuoliai užsipuolė dvi pabėgėlių priėmimo centro gyventojas – sirę ir irakietę, kurios vežimėlyje vežėsi mažametį vaiką. Asmenys užstojo joms kelią, neleido praeiti bei bandant ištrūkti, sugriebė už drabužių bei vienai jų sulaužė akinius.

Dėl to kilo pabėgėlių nepasitenkinimas – apie 30 asmenų buvo pasiryžę patys aiškintis situaciją, bet pasikalbėję su pareigūnais, tokių planų atsisakė. Dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Pagal ES programą Lietuva yra įsipareigojusi priimti 1105 pabėgėlius iš Artimųjų Rytų. Šiuo metu į šalį perkelta beveik 200 asmenų.

ATNAUJINTA 17:00

Kauno apskrities policijai pavyko operatyviai nustatyti ir sulaikyti du įtariamuosius (14 ir 15 metų), kurie šiandien apie 14.45 val. Jonavos r. Rukloje, užpuolė iš mokyklos grįžtančius du 14 metų Sirijos piliečius.

Įvykio aplinkybės tiriamos toliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA