Senasis Kaunas: žemės ūkio parodoje – arbūzai | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: žemės ūkio parodoje – arbūzai

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Spalio 27-ąją 1921-aisiais „Lietuvos ūkininkas“ išspausdino tekstą apie žemės ūkio parodą Kaune.

„Spalių 17 ir 18 d. buvo surengta Žemės Ūkio paroda Kaune, kieme prie Karo muziejaus. Paroda buvo turtingesnė, negu buvo galima tikėtis. Labai gražių arklių buvo suvesta daugybė. Raguočių gyvulių buvo mažai. Sodnų vaisių daržovių ir kitų buvo neperdaug, bet gerų. Raudondvario sodno vaisiai išrodė puikiai. Taip pat daržininkavimo, sodininkavimo ir bitininkavimo mokykla iš Freidos išstatė daržovių, kurios gerai išrodė; net buvo arbūzų Lietuvoje išaugintų išstatyta. Kiti iš tos sryties eksponatai ne tiek vėrė akis. Pramoninins skyrius taip pat buvo, bet daugiausia vokiečių firmų. Akcinė b-vė „Nemunas“ išstatė savo išdirbinių. Navratil rodė audimo, verpimo, mezgimo ir linų apdirbimo mašinų. Lietuvos Koperacijos B-vių Sąjunga turėjo gana turtingą skyrių ūkio mašinų, separatorių ir k. Separatoriai buvo originaliai Alfa Laval. Prekybos Bendrovė rodė ir bandymus darė su Fordsonu – lengvos rūšies, greitas traktorius. Siaurųjų Geležinkelių dirbtuvė rode savo dirbinių, kurie, matės, gražaus ir gero darbo. „Nemunas“ ir Siaurųjų Geležinkelių dirbtuvė – tai vienintelės Lietuvoje ūkio pramonės įstaigos kurios šioje parodoje dalyvavo.

Lietuvos Koperacijos Bendrovių Sąjunga turėjo įrengus, be ūkio mašinų skyriaus, dar mėsos pavilijoną, kuriame buvo išstatyti kumpiai, dešros ir kiti mėsos produktai, gaminti Koper. B-vių Sąjungos dirbtuvėje, Panevėžyje. Reikia linkėti šiame žygyje Kop. B-vių Sąjungai geriausio pasisekimo. Mėsos gaminiai kooperatyvų dirbtuvėje gaminta išrodė labai puikūs.

Dar kooperatyvai turėjo išstatę dirbimui iš rago: šukų ir tam panašių dalykų. Dirbiniai gražūs ir geri. Šią dirbtuvę L. Kop. B vių Sąjunga turi įrengus Aleksote.

Be to saldainių buvo išstatyta du pavilijonu, gražiai papuoštu: „Birutė“ ir „Rūta“ – abi firmos iš Šiaulių. „Birutė“ garsesnė, dar prieš karą veikusi; „Rūta“ vėliau įsikūrusi. Abi turėjo gražių ir skanių saldainių ir kokybe savo gaminių ant vieno laipsnio pasiekusios.

Čia buvo sėklų skyrius, jų tarpe vienas ūkininkas, turįs agronomo mokslą, išstatė labai gerai priruoštą įvairių javų bandymų įvairioje dirvoje ir įvairiomis trąšomis. Ne vienas ūkininkas turėtų atkreipti dėmesį ir patsai pabandyti, bene galėtų tokių bandymų padaryti. Buvo parodoje ir namų dirbinių ir šiaip daug gerų dalykų. Šią parodą rengė Žemės Ūkio ir V. Turtų Ministerija.

Reikia tikėtis, kad kitais metais mes matysime daug gausesnią Kauno Ūkio parodą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA