Prezidentas K. Grinius bus pagerbtas pašto ženklu | Kas vyksta Kaune

Prezidentas K. Grinius bus pagerbtas pašto ženklu

Organizatorių nuotr.

Šiemet minint prezidento dr. Kazio Griniaus 150-ąsias gimimo metines Lietuvos paštas išleis proginį pašto ženklą. Jis apyvartoje pasirodys šį šeštadienį, spalio 29 dieną.

Proginį pašto ženklą, kurio tiražas – 200 tūkst. egzempliorių, sukūrė dailininkas Domantas Vildžiūnas. Jame panaudota prezidento K. Griniaus archyvinė nuotrauka. Šio pašto ženklo nominalas – 0,45 euro.

„Šie metai yra skirti prezidento Kazio Griniaus atminimui, todėl ir Lietuvos paštas šią išskirtinę asmenybę ir jos nuopelnus valstybei įamžins pašto ženklu. Tegul plačiai po visą šalį pasklisiantys laiškai, ženklinti prezidento K. Griniaus atvaizdu, mums primins, kad pagarba demokratiniams principams, tikėjimas gražesne Lietuvos ateitimi ir ištikimybė valstybei bei tautai yra idealai, kurių laikėsi ir mus mokė prezidentas K. Grinius“, – teigė Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.

Kartu su K. Griniui skirtu proginiu pašto ženklu apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Dr. Kazys Grinius (1866–1950) yra paskutinis demokratiškai išrinktas tarpukario Lietuvos prezidentas. Jis yra dirbęs Seimo nariu, buvo Steigiamojo Seimo komiteto, rengusio Konstituciją, pirmininkas, šeštosios Vyriausybės vadovas. K. Grinius – aktyvus visuomenės ir kultūros veikėjas, gydytojas, vienas iš sveikatos apsaugos sistemos kūrėjų, žymus XIX a. tautinio atgimimo, vadinamo „Varpininkų sąjūdžiu“, organizatorius ir dalyvis, laikraščių redaktorius ir leidėjas, mąstytojas, humanistas, mokslininkas. Iki pat mirties K. Grinius tikėjo, kad Lietuva išsivaduos iš sovietų okupacinės priespaudos. „Aš nepalenkiamai įsitikinęs Lietuvių Tautos gyvata“,– savo testamente rašė prezidentas K. Grinius.

Seimas yra 2016-uosius paskelbęs prezidento Kazio Griniaus metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA