Sukrečiančio žiaurumo istorija: kaunietė kaltinama pati marinusi savo sūnų ir rinkusi paramą TV laidose | Kas vyksta Kaune

Sukrečiančio žiaurumo istorija: kaunietė kaltinama pati marinusi savo sūnų ir rinkusi paramą TV laidose

delfi.lt 2016/10/26 14:18
Asociatyvi/ Archyvo nuotr.

„Be jokios abejonės – tai viena keisčiausių ir sudėtingiausių bylų, kurias teko tirti“, – DELFI sako Kauno apygardos prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Prokurorai atliko titanišką darbą, kad į teisiamųjų suolą sėstų Ilma Bogovičienė. 30-metė kaunietė kaltinama tol nuodijusi savo sūnelį, kol šis numirė. Visą tą laiką tiek Kauno, tiek Vilniaus medikai bandė ieškoti priežasčių, kodėl berniukas serga. O priežastį prokurorai sieks įrodyti teisme – I. Bogovičienė kaltinama vaikeliui leidusi formaliną.

Jau už grotų

Berniukas Vilniaus Santariškių ligoninėje mirė 2012 metų birželį. Iš pradžių buvo atliekamas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti, tačiau pamažu ėmė aiškėti kraupios aplinkybės – nustatyta, kad berniuko mirtį galėjo lemti ne ligos, o motinos sunkiai protu suvokiami veiksmai.

A. Lipkevičienė bylą pradėjo tirti praėjusių metų balandį. Šių metų kovą I. Boguvičienė buvo sulaikyta, vėliau ir suimta. Areštinėje ji laiką leidžia iki šiol. Netrukus Kauno apygardos teismas pradės nagrinėti šią itin sudėtingą ir keistą bylą.

Medikai ligų nerado

Savo kaltę I. Boguviečienė kategoriškai neigia. Jai nustatytas psichikos sutrikimas, kuris vadinamas vienu iš keisčiausių visame pasaulyje. Šis sindromas apibūdinamas kaip psichikos sutrikimas, kai žmogus įsikalba sau ligas ir bando sukelti aplinkinių gailestį. Toks žmogus simuliuoja ligos požymius, o kartais juos sukelia specialiai. Tokie žmonės dažniausiai lankosi vis skirtingose gydymosi įstaigose, ieško vis naujų įvairiausių ligų požymių.

Mokslininkai iki šiol nežino, kas sukelia šį sutrikimą, tačiau ekspertai nustatė, kad I. Bogovičienė savo veiksmus puikiai suvokė ir turės už juos atsakyti.

Į medikų rankas berniukas pateko vos gimęs. Medikai suko galvą, kas lemia eilę sveikatos problemų. O pati mama vaikščiojo po TV laidas, pasakojo apie tariamas vaiko ligas ir rinko pinigus.

„Formalinas sukėlė įvairias nekrozes, sepsį, daugybinį organų nepankamumą, disfunkcija, dėl ko vaikiukas mirė. Motina aiškino, kad vaikas sirgo. Vaikas buvo daugiau nei metus gydomas ir Kauno klinikose, ir Vilniuje. Medikai įvairiausiais būdais bandė ieškoti priežasčių, bet niekas nebuvo nustatyta, o vaikas mirė“, – sako A. Lipkevičienė.

Formalinas medicinoje naudojamas kaip dezinfekcinė medžiaga. Jis taip pat naudojamas konservavimui.

Leidosi ir sau

Galiausiai berniukas neatlaikė nuodų poveikio ir mirė nuo sepsio. Netrukus po berniuko mirties, į medikų rankas pateko ir pati I. Bogovičienė. Medikai nustatė lygiai tokius pačius simptomus, kaip ir jos mirusiam sūnui. Tada ir kilo įtarimas, kad kažkas šioje istorijoje yra ne taip – paaiškėjo, kad ir pati moteris sau galėjo leistis formaliną.

„Tai yra antgamtiška ir nesuvokiama. Tačiau jei žmogus turi psichikos sutrikimą dar nereiškia, kad negali atsakyti už savo veiksmus“, – teigė prokurorė.

Prokurorai mano, kad formaliną savo vaikui ir sau I. Boguvičienė leido per kateterį ligoninėse.

„Mes neįsivazduojame, kokiu kitu būdu tai galėjo padaryta. Jei būtų girdoma, tai išopėja burna“, – kalbėjo A. Lipkevičienė. Beje, užsienyje yra įprasta praktika, kad jei medikai įtaria, kad vaikas gali nukentėti dėl tėvų kaltės, toks pacientas guldomas į palatą, kuri stebima vaizdo kameromis.

Kada Kauno apygardos teismas atvers šią neeilinę bylą – kol kas neaišku. A. Lipkevičienė teigia, kad nebus prašoma rengti uždarus posėdžius.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA