Politologai įvertino, kas lėmė konservatorių sutriuškinimą Kaune | Kas vyksta Kaune

Politologai įvertino, kas lėmė konservatorių sutriuškinimą Kaune

BNS 2016/10/23 23:55
R. Tenio nuotr.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pralaimėjimą Kaune, ilgą laiką laikytame konservatoriams ištikimu miestu, nulėmė vienos jiems oponuojančios jėgos iškilimas, mano BNS kalbinti politologai.

„Anksčiau buvo oponentų gana išsklaidytos jėgos ir tiek praėję savivaldos rinkimai, tiek šie buvo tokie, kur alternatyva susikoncentravo ties viena partija“, – sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mažvydas Jastramskis.

Pasak jo, šią tendenciją buvo galima matyti jau per savivaldos rinkimus, kai Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai miesto savivaldybėje buvo išstumti į opoziciją.

M.Jastramskio teigimu, tai, kad savo paramą į Seimą su „valstiečiais“ einantiems bendražygiams pareiškė visuomeninei organizacijai „Vieningas Kaunas“ priklausantis miesto meras Visvaldas Matijošaitis, taip pat galėjo turėti įtakos dalies rinkėjų apsisprendimui.

„Čia gana įdomus dalykas yra, nes Lietuvos politikoje tas politinis palaikymas nevaidindavo ypatingos reikšmės, bet Kaune panašu, kad tai buvo svarbu šalia visų kitų dalykų“, – sakė politologas.

Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto politologo Mindaugo Jurkyno vertinimu, Kaune, kaip ir kituose miestuose, konservatorių pralaimėjimą nulėmė „valstiečių“ kaip naujųjų gelbėtojų iškilimas.

„Konservatorių rinkėjų meilė, matyt, buvo per maža prieš likusiųjų konservatorių nemėgimą, jie daugeliu atvejų balsavo prieš konservatorius ir už „valstiečius“, – sakė M.Jurkynas.

Buvęs ilgametis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratijų lyderis Andrius Kubilius kalbėdamas su BNS situaciją Kaune sulygino su rinkimais, kai Kaune meru buvo išrinktas Vytautas Šustauskas.

„Situacija man primena 2000 metų pradžią, kai Kaune savivaldos rinkimus laimėjo V.Šustauskas. Tada iš tikrųjų pavyko sutelkti jiems rinkėjus prieš konservatorius. Šį kartą įvyko panašiai, nes aš įtariu, kad Kaune gavome panašiai balsų, kiek ir anksčiau gavome. Tiesiog visi kiti rinkėjai buvo mobilizuoti ir balsavo prieš mus, o mes ten niekada negaudavome absoliučios daugumos“, – sakė buvęs konservatorių lyderis.

Antrajame rinkimų ture, negalutiniais duomenimis, Kaune Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai pirmauja tik vienoje apygardoje, joje laimi partijos lyderis Gabrielius Landsbergis. Kitose Kauno apygardose pirmauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai.

Prieš ketverius metus konservatorių kandidatai laimėjo visose aštuoniose vienmandatėse apygardose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA