Su kauniečiais atvažiavusi susitikti N. Oželytė: gyvenimas – tai treniruoklių salė | Kas vyksta Kaune

Su kauniečiais atvažiavusi susitikti N. Oželytė: gyvenimas – tai treniruoklių salė

Delfi.lt nuotr.

„Laisvų pokalbių vakarų” iniciatyvoje penktadienį Kauno klube „Orixo” apsilankė Nepriklausomybės Akto signatarė, aktorė, rašytoja, visuomenininkė Nijolė Oželytė (62 m.).

Susirinkusiesiems ji pasakojo apie savo gyvenimo kelią, politinę veiklą, ragino būti aktyviems rinkimuose ir savo pačių gyvenime. Pašnekovė atviravo nuo ankstyvos jaunystės susidurianti su egzistenciniais klausimais, apie gyvenimo prasmę ragino susimąstyti ir kiekvieną atėjusįjį.

„Šie rinkimai svarbūs tuo, kad, kaip retai pasitaiko, žmonės gali suvokti: kaip stipriai mes esame vieni nuo kitų priklausomi. Beje, visi gyvena taip, kaip nusipelnė ir valdžią tokią turi”,- teigė N. Oželytė.

Ji pasakojo, kad jaunystėje jautėsi vis išsiskirianti iš minios, prie to prisidėjo rusvi plaukai, skambi pavardė, kurios nemėgo, savitas požiūris į gyvenimą, drąsa, nuolatiniai svarstymai, kodėl gimė ir kokia gyvenimo prasmė – daugkas jos gyvenime buvo kitaip.

Kaip mena, dienoraštyje kasdien rašydavo: „Noriu būti tokia, kaip visi!” – Bet po daugelio metų suvokiau: ačiū dievui, kad nesu tokia, kaip visi”, – pripažino N. Oželytė.

Ji prasitarė skeptiškai žiūrinti į religijas, tikėjimus ir dabartine religija įvardino – vartojimą. „Dabar svarbiausia vartoti, pirkti, tai kažkam naudinga. O kad žmogus daug vartotų ir visąlaik kažko norėtų – jis turi būti bukas. Išsilavinusio žmogaus poreikiai stipriai skiriasi nuo neišsilavinusio, jie mažesni, kuklesni. Vadinasi, reikia palaikyti nemokšiškumo lygį”, – svarstė viešnia.

Po daugelio metų, praleistų ieškant gyvenimo prasmės, N. Oželytė padarė išvadą: „Vienintelę prasmę, kurią turi gyvenimas – pastanga. Būtina stengtis, o visa kita įvyks, kaip turi įvykti. Gyvenime pati stengiuosi 200 proc., o ne 100 proc. Suvokiau, kad gyvenimas – tai treniruoklių salė, o ne sanatorija, visa kita – tėra vėjas tarp delnų. Būtina žinoti, ką treniruoji, tad pirmiausia patariu suvokti save”, – patarė N. Oželytė.

Ji ragino nuolat uždavinėti klausimus ir patiems rasti atsakymus, o ne kliautis kitų patyrimais.

„Žmogaus protas ribotas, jis negali „pagaminti” jokio klausimo, kuris būtų didesnis už atsakymo galimybę. Girdime ne ką kitas sako, o kiek talpina mūsų individualus suvokimas, visa kita lieka už ribų. Kiekvieno talpa skirtinga, tačiau būtina stengtis, veikti”, – sakė viešnia.

N. Oželytės įsitikinimu, kiekvieno žmogaus gyvenime kartojasi apie 20 vienodų gyvenimo įvykių, kurie skirtingomis kombinacijomis, įvyksta kiekvieno gyvenime. „Įvykiai panašūs, tačiau žmonių gyvenimai – absoliučiai skirtingi. Kodėl?!”, – retoriniu klausimu pokalbį užbaigė vakaro viešnia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA