Kauniečių pažintis su budizmu: visi norintys sunkiai tilpo | Kas vyksta Kaune

Kauniečių pažintis su budizmu: visi norintys sunkiai tilpo

Asmeninio archyvo nuotr.

Penktadienį Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje į susitikimą su aktoriumi, režisieriumi, žurnalistu, budistų vienuoliu 55-erių metų Bo Haeng (Kęstučiu Marčiulynu) susirinko sausakimša salė.

Lankytojams jis pasakojo apie savo keliones po pasaulį, gyvenimo būdą ir tikino, kad nors lietuvių tauta patyrė daugybę išbandymų, buvo okupuota, tačiau šiandien ji yra itin stipri dvasiškai, o pati Lietuva – viena geriausių vietų žemėje gyventi.

Pasakei – padarei

Pietų Korėjos budistų vienuolynuose gyvenantis jau 16 metų ir griežtos disciplinos besilaikantis Bo Haeng teigė, kad fiziniai išbandymai, tokie, kaip 7 dienos be miego ar 100 dienų pradedamos padarant po tūkstantį nusilenkimų – padeda, tarsi, atgimti iš naujo ir tapti tikruoju savimi. „Atsikratai pavydo, pykčio, kitų panašių ligų ir galiausiai taip pavargsti nuo apsimetinėjimo, kad tau pradeda vadovauti širdis, sugrįžti į save”, – aiškino Bo Haeng.

Vienuolis Bo Haeng

Jis akcentavo, kad disciplinos svarbu laikytis ne tik vienuoliams vienuolynuose, tačiau ir eiliniams žmonėms gyvenime: „Jei pasakei – tai imi ir padarai. Be atsikalbinėjimų. Priešingu atveju, pradės formuotis nepilnavertiškumas.”

Geriausia šalis gyventi – Lietuva

Svečias atkreipė dėmesį į lietuvių būdą, mat dažnas nevengia konfliktinių situacijų: „Stebiuosi, kaip vieni mano pažįstami kaimynai, jau septynerius metus teismuose ginčijasi dėl kelių metrų žemės lopinėlio. Iš pykčio jau susirgo, pažiūrėti viens į kitą nebegali, tačiau įrodinėja savo tiesą toliau. Jei būtų mano valia – skirčiau teismo sprendimą – apsikabinti kaimyną, su kuriuo pykstiesi”, – šypsodamasis kalbėjo Bo Haeng.

Vienuolis Bo Haeng

Jis pridūrė, kad dažnas žmogus viduje yra vergas, jei kremtasi dėl to, ko negali turėti, o pati tauta dar neišsivadavusi iš okupuotosios sąmonės. „Dvasiškai vidumi esame labai stipri tauta, tik reikia atrasti nepriklausomybę nuo išorinio įprasto gyvenimo būdo”, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad kiekvienas žmogus yra kūrinys: „Tavo matymas, girdėjimas – išties nėra tavo, klysti, jei manai, kad pats esi „aš”. Už kiekvienos asmenybės slypi kur kas daugiau, nei tik kūnas”, – filosofiškai susimąstyti siūlė Bo Haeng.

Anot svečio, Lietuva – puiki vieta gyventi, tačiau, ne kiekvienas geba tą įvertinti:„Lietuvoje gėlas vanduo, geras oras, nuostabi gamta, puikūs žmonės. Apkeliavau visą pasaulį ir galiu konstatuoti: ši šalis – viena geriausių vietų gyventi žemėje”, – teigė Bo Haeng.

Nuo pavasario viešėjęs Lietuvoje, vienuolis lapkritį vėl grįš į Pietų Korėjos vienuolyną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA