L.Linkevičius po apsilankymo Rukloje ramino gyvenančius pabėgėlius: incidentas buvo išimtis | Kas vyksta Kaune

L.Linkevičius po apsilankymo Rukloje ramino gyvenančius pabėgėlius: incidentas buvo išimtis

BNS 2016/10/21 16:35
R. Tenio nuotr.

Penktadienį Ruklos pabėgėlių priėmimo centre apsilankęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ragino imigrantus suprasti, kad šią savaitę miestelyje įvykęs sirės ir irakietės susidūrumas su vietiniais gyventojais yra išimtis, o ne taisyklė.

„Manau suprasite, kad tai yra išimtis. Chuliganizmo pasitaiko visur, taip pat ir čia. Turit suprasti, kad tai išimtis“, – pabėgėliams sakė ministras.

L.Linkevičius kalbėjo lietuviškai, o jo žodžius pabėgėliams arabų kalba perdavė vertėjas.

Jis imigrantų vaikams padovanojo sulčių iš lietuviškų obuolių ir žaidimų apie Lietuvą.

Ministras Rukloje lankėsi po to, kai šį trečiadienį miestelyje du nepažįstami jaunuoliai užsipuolė dvi Pabėgėlių priėmimo centro gyventojas – sirę ir irakietę, kurios vežimėlyje vežėsi mažametį vaiką. Asmenys užstojo joms kelią, neleido praeiti bei bandant ištrūkti, sugriebė už drabužių bei vienai jų sulaužė akinius.

Po incidento policijai pranešta, kad apie 30 centro gyventojų susiruošė ieškoti užpuolikų, netrukus į Ruklą atvyko keliolika policijos ir Viešojo saugumo tarnybos ekipažų. Pabėgėliai nebuvo palikę centro teritorijos – pareigūnams pabendravus su jais, jie nusiramino ir planų ieškoti užpuolikų atsisakė.

Su į Lietuvą pagal Europos Sąjungos (ES) perkėlimo programą perkeltais pabėgėliais susitikęs L.Linkevičius domėjosi jų istorijomis ir problemomis.

„Žinome, kad visi palikote savo namus, bėgote nuo karo ir jums sunku, todėl norėjome aplankyti, parodyti solidarumą“, – kalbėjo ministras.

Jis klausė pabėgėlių, ar jie ketina likti Lietuvoje ir ragino juos įsitvirtinti šalies visuomenėje, ieškotis darbo.

Susitikime su ministru imigrantai domėjosi galimybe savo artimiesiems atvykti į Lietuvą, gauti vizas. Pabėgėliai pasakojo, kad panašių incidentų Rukloje, kaip kad įvyko prieš kelias dienas, jų artimosioms yra nutikę ir anksčiau – vaikai yra bandę nuo galvos nuplėšti musulmonių mergaičių skareles.

Vienas iš susitikime pabėgėlių sakė, kad dėl tokių užkabinėjimų svarstytų galimybę išvykti iš Lietuvos, nes nenori, kad vaikai patirtų užgauliojimus.

Tačiau L.Linkevičius ragino pabėgėlius suprasti, kad lietuviai nėra pripratę prie atvykėlių iš Artimųjų Rytų: „Bet žmonės yra tolerantiški ir kurie norėsite, galėsite tai pamatyti“.

Po incidento Rukloje policija pradėjo tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA