Žalingų įpročių gerbėjams – papildomas smūgis kišenei: brangs alkoholis ir cigaretės | Kas vyksta Kaune

Žalingų įpročių gerbėjams – papildomas smūgis kišenei: brangs alkoholis ir cigaretės

BNS 2016/10/18 12:09
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo kitų metų kovo vėl siūloma didinti cigarečių, cigarų ir cigarilių akcizus – Seimas pradėjo svarstyti tai numatančias Akcizų įstatymo pataisas. Finansų ministerijos teigimu, kitąmet didės akcizai ir alkoholiui.

Jeigu Seimas joms pritars, dėl akcizų rūkalams padidinimo, kitais metais biudžetas gaus 23 mln. eurų papildomų pajamų. Toliau Seimas Akcizų įstatymo pataisas svarstys lapkričio 24-ąją.

Pasak finansų ministrė Rasos Budbergytės, dėl akcizo didinimo, 20 vienetų cigarečių pakelio kaina vidutiniškai gali padidėti 16 centų, o pačių pigiausių cigarečių pakelis brangtų apie 20 centų. 17 vienetų cigarų ir cigarilių pakelis vidutiniškai pabrangtų 14 centų.

Pataisose nurodoma, kad nuo kitų metų pavasario pradžios cigarečių minimalus akcizas didėtų 10,5 proc. iki 56 eurų, o kombinuotas akcizo tarifas būtų ne mažesnis kaip 90 eurų už 1 tūkst. cigarečių – šiuo metu šis rodiklis siekia 80 eurų. Akcizas už cigarus ir cigariles didėtų nuo 28,09 euro už kilogramą iki 33 eurų, arba 17,5 procento.

Pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus, cigarečių akcizas nuo 2018 metų turės būti būtent ne mažesnis kaip 90 eurų už 1000 cigarečių.

Konservatorius Jurgis Razma piktinosi, kad 2017 metų biudžete nenumatytas akcizo alkoholui kėlimas, tačiau Finansų ministerijos išplatintame pranešime teigiama, kad jie bus didinami pagal pernai patvirtintas trimetį akcizų didinimo planą.

„Praėjusiais metais Seimas pritarė Finansų ministerijos siūlymams akcizus alkoholiui tolygiai didinti trejus metus iš eilės. Planuodama tarifus 2016-2018 metams Finansų ministerija siekė nustatyti ilgalaikius principus, pagal kuriuos akcizų tarifai alkoholiui būtų didinami nuosekliai, nesukeliant kainų šuolių ir vengiant atvejų, kad padidinus akcizą vienai alkoholinių gėrimų grupei, išaugtų kitų alkoholinių gėrimų vartojimas“, – teigiama ministerijos pranešime.

Vadovaujantis trimečiu planu, nuo 2017 metų kovo 1 dienos akcizų tarifai alui, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams ir tarpiniams produktams bus didinami 8 proc., etilo alkoholiui – 2,5 proc. Dėl akcizų tarifų padidinimo pusės litro alkoholiniai gėrimai galėtų pabrangti nuo 1 cento (alus) iki 8 euro centų (degtinė).

Skaičiuojama, jog dėl padidintų akcizų alkoholiui valstybės biudžetas 2017 metais turėtų gauti apie 10 mln. eurų papildomų pajamų.

Paskutinį kartą tabako ir alkoholio akcizai didėjo šių metų kovą. Cigarams ir cigarilėms akcizų tarifai didėjo apie 5 proc., cigaretėms specifinis akcizų tarifas – apie 5 proc., minimalus tabako akcizų tarifas – apie 9 procentais. Akcizas vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams šiemet išaugo 8 proc., o etilo alkoholiui – 2,5 procento.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA