Zoologijos sode pirmą kartą apsigyveno milžiniška tinklinė žirafa | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sode pirmą kartą apsigyveno milžiniška tinklinė žirafa

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmą kartą per visą Lietuvos zoologijos sodo gyvavimo laikotarpį, lankytojai gali išvysti tinklinę žirafą, mat iki tol gyvenusios 14-ka ilgakaklių – priklausė Rotšildo rūšiai. 

[galerija kiek=”16″]

Lenkijos Vroclavo zoologijos sode gimusi žirafa Nino prieš kelias savaites atvyko į Kauną ir per Kalėdas čia minės 3-iąjį savo gimtadienį. Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode gyvena du bendraamžiai žirafų patinai: naujokas Nino ir senbuvis Nafaris.

Pirmadienį vykusiame viešame Nino pristatyme, gyvūnas nesibaimino jam neįprastos minusinės temperatūros ir gausaus žiūrovų kiekio: jis, su kaimynu Nafariu, mielai pozavo fotografams ir rupšnojo ant tvoros viršaus užkabintus šieno lauknešėlius. Kadangi, dėl kūno struktūros pačios sunkiai pasilenkia, žirafos ėda tik viršuje randamą maistą, dažniausiai skabo ąžuolo, klevo, drebulės šakas.

Naujos žirafos pristatymas

Žirafą iš Lenkijos atgabenti padėjo paramos projektas „Geridarbai.lt“, gyvūno atvežimas kainavo 2,5 tūkst. eurų. Už patį gyvūną mokėti nereikėjo, nes Lietuvos zoologijos sodas dalyvauja Europoje nykstančių rūšių veisimo programų tinkle, kuriame šiuo metu yra 900 žirafų. Tinklui priklausantys zoologijos sodai dalinasi, maino arba dovanoja gyvūnus vieni kitiems, tereikia atitikti keliamus reikalavimus gyvūnų gerovei užtikrinti.

Naujos žirafos pristatymas

Zoologijos sode apsilankęs futbolininkas Deividas Šemberas, Nino padovanojo mėlyną kamuolį, kad žirafos galėtų pažaisti. „Tikiuosi, dabar dviems žirafiukams bus linksmiau gyventi”, – sakė D. Šemberas.

Naujos žirafos pristatymas

Pasak zoologijos sodo atstovų, nors gyvūno gimtinėje Afrikoje žirafa yra nykstantis gyvūnas, tačiau zoologijos soduose pastebimas jų perteklius, tad žirafos migruoja po Europos zoosodus.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas džiaugėsi, kad Kaune jau gyvena dvi žirafos, gyvūnai, dėl kurių dauguma ir atvyksta į zoologijos sodą. „Nino atvežėme ir įleidome į vienam Nafariui iki tol priklausiusį voljerą, praėjus vos valandai po atvežimo – jie susidraugavo. Žirafos didžiausias sodo gyvūnas, gausiai lankomas”, – pastebėjo A. Didžiokas.

Naujos žirafos pristatymas

Kanopinių žinduolių skyriaus vedėja Rimgailė Pėtelytė-Brazaitienė ragino atkreipti dėmesį į abu žirafų patinus ir palyginti šių rūšių skirtumus: naujokė tinklinė žirafa Nino turi skirtingo rašto kailį – čia apvadai balti, o ne juodi, kaip pas Rotšildo, Nino taip pat žemesnis – siekia 3,3 metro, o kitos rūšies Nafaris jau aukštesnis, nei 4 metrai.

Naujos žirafos pristatymas

„Išskirtina, kad laisvėje šios dvi rūšys niekada nesusitinka, nes gyvena skirtingose Afrikos vietose. Beje šiandien joms per šalta lauke: iki -5 šalčio dar leidžiame pavaikščioti lauke, bet nuo -10 šalčio ir daugiau – jos tikrai neis į lauką. Žiemą, beje, joms priešas ne šaltis, o ledas voljere, negalime išleisti, nes didelė tikimybė, kad paslydę gyvūnai patirs kojų traumas”, – pasakojo R. Pėtelytė-Brazaitienė.

Ji pridūrė, kad pasaulyje žirafos nykstantis gyvūnas, tik zoosoduose jų perteklius.

„Prie nykimo stipriai prisideda žmonės, jie medžioja gyvūnus, taip pat prisideda infrastruktūros darbai per jų natūralius gyvenamuosius savanų plotus: ten statomi keliai, kasamos iškasenos, naikinama pati savana”, – pažymėjo pašnekovė.

Naujos žirafos pristatymas

Pasak zoologijos sodo atstovų, žirafos greitai atsiliepia kviečiamos vardais ir klusniai vykdo darbuotojų nurodymus bei draugiškai reaguoja į lankytojus, tad kol pradės stipriai šalti ir žemė pasidengs ledu – žirafų gerbėjai dar gali suspėti jas aplankyti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA