Technologijų pagalba naujame Kauno darželyje ugdys jaunuosius mokslininkus | Kas vyksta Kaune

Technologijų pagalba naujame Kauno darželyje ugdys jaunuosius mokslininkus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dešimtmetį S. Žukausko g. 31 stovėjo apleistas, nenaudojamas pastatas, į kurį nevengdavo užsukti asocialūs asmenys, tačiau per keturis mėnesius jis prisikėlė naujam gyvenimui, tarsi, feniksas iš pelenų. Penktadienį čia duris oficialiai atvėrė ką tik atnaujintas valstybinis lopšelis-darželis „Aviliukas“.

1,1 hektaro plotą užimanti darželio teritorija pakito kardinaliai: išvežta daugybė per ilgus metus susikaupusių šiukšlių, renovuotas pastatas, sutvarkyta aplinka, o viduje gausu įrangos, su integruotomis šiuolaikinėmis technologijomis. „Aviliukas“ tapo moderniausiu valstybiniu darželiu mieste.

Darbai Kauno miesto savivaldybei atsiėjo 1,1 mln. eurų.

Ugdys mokslininkus

Anot lopšelio – darželio „Aviliukas“ direktorės Kristinos Šataitienės, šiuo metu įstaigoje ugdoma apie 160 vaikų, nuo 1 iki 6 metų amžiaus. Įstaigoje dirba 44 darbuotojai, yra 11 grupių, visoms joms vadovauja auklėtojos moterys, vyrų auklėtojų kol kas nėra.

Darželyje didžiąją vaikų ugdymo dalį užima veikla su naujausiomis technologijomis, pasak darbuotojų, šiame išmaniųjų vaikų amžiuje tai – neišvengiama.

„Šiuolaikinio vaiko poreikiams patenkinti turime erdvių su išmaniosiomis technologijomis ir moksliniais atributais. Išmaniosiose grindyse vaikai gali žaisti 40 įvairius gebėjimus lavinančių žaidimų. Atradimų kambaryje mažieji pasineria į tikrą mokslininkų laboratoriją: čia pilna mikroskopų, matuoklių, kolbų, piltuvėlių, liniuočių, žmogaus skeletų anatomijai pažinti, ant palangės turime specialų Skruzdėlių kalnelį, į kurį vaikai parneš laukinių skruzdėlių, įleis į namelį ir stebės, kaip auga”, – pasakojo darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Zina Langaitienė.

Kitoje patalpoje vaikai galės išbandyti darbastalius siužetiniams žaidimams: nedideles virtuvėles, staliaus dirbtuves ir kt. ar išbandyti edukacinius žaislus.

Vaikų poilsiui išskirta atskira patalpa, joje galima lavinti sensorinius gebėjimus: ant raminančios šviesos stalo dėlioti savo karpinių dėlionę, o ant šviesos lentos raizgyti piešinius iš spalvoto smėlio ir vandens.

Direktorė atskleidė, kad turima planų, mokslinių gebėjimų lavinimui pritaikyti visą aplinką viduje ir net lauke.

Vaikų darželis "Aviliukas"

„Skatinsime, kad darželinukai nuolat galėtų kažką naujo atrasti, tyrinėti. Lauke esame suplanavę ugdomuosius žaidimus: specialias smėlio dėžes, sporto zoną, teminiuose nameliuose skambės garsai, tyrinėsime gamtą, tarkim vieno užsiėmimo metu, visi su mikroskopais stebės vabalus”, – pasakojo įstaigos direktorė K. Šataitienė.

„Auginsime vaikus mokslininkus”, – šypsodamasi reziumavo direktorės pavaduotoja ugdymui Z. Langaitienė.

Darželių daugės Šilainiuose ir Aleksote

Atidarymo šventėje dalyvavęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis teigė, kad bendra situacija, vertinant darželių kiekį Kauno mieste, šiandien gera. „Vietų deficito neturime, atidarydami šį darželį – išsprendėme vaikų patekimo į darželius problemą. Žinoma, geografiškai ne visiems patogu pasiekti tolesnius darželius, nes laisva vieta pasiūloma būtent ten”, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Jis tikino, kad kitąmet tankiai gyvenamuose rajonuose, tarkim Šilainiuose, situacija gerės: vaikų darželiai bus rekonstruojami arba statoma naujų.

„Baigėsi jaunų šeimų „ištrėmimas” iš miesto. Juk didelė dalis kauniečių išvyko gyventi į Kauno rajoną ar net Vilnių, nes Kaune nerado vietos kur darbo metu palikti atžalas. Šiandien ši problema sprendžiama”, – sakė V. Matijošaitis.

Jį papildė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir mokslo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika, atskleidęs, kad per trejus metus Kauno mieste sukurta 2 tūkstančiai ikimokyklinių vietų mažiesiems.

„Šįmet dar turime 380 vietų miesto darželiuose, į jas kauniečiai gali pretenduoti, kad ir šiandien. Žinoma, negalime garantuoti, kad gaus pagal gyvenamąją vietą, ypač Šilainiuose, Aleksote ar Centre, tačiau miesto ribose dirbančiai šeimai jau galime pasiūlyti daugiau vietų, beje, to ilgus metus nebuvo”, – kalbėjo V. Mažeika.

Jis pridūrė, kad šiuo metu į pageidaujamą vaikų darželį vietos laukia apie 800 šeimų, tokios šeimos, esą, nusimatę konkretų norimą darželį ir laukia jame laisvų vietų, o į siūlomus savivaldybės, dėl savų priežasčių, ne visad nori keliauti.

„Yra ilgai laukiančių tėvų į norimus darželius, tačiau vietos yra kituose darželiuose, gal kiek tolesniuose, tačiau yra”, – patikino V. Mažeika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA