Skyrybų proceso metu mirė sutuoktinis. Ar turite teisę paveldėti jo turtą? | Kas vyksta Kaune

Skyrybų proceso metu mirė sutuoktinis. Ar turite teisę paveldėti jo turtą?

Organizatorių nuotr.

Prieš kelias savaitės mirė mano sutuoktinis. Su juo išsiskyrę nebuvom, bet sutuoktinis prieš mirtį jau buvo pateikęs teismui dokumentus dėl skyrybų. Santuoką norėjo vyras nutraukti, nes turėjo kitą moterį. Testamento sudaręs nebuvo. Sakykite, ar galiu pretenduoti į jo palikimą?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė: 

Atvejai, kai pergyvenęs palikėją sutuoktinis netenka teisės paveldėti pagal įstatymą, reglamentuoti CK 5.7 straipsnyje. Vienas iš jų – jeigu iki palikimo atsiradimo palikėjas buvo kreipęsis į teismą, kad būtų nutraukta santuoka dėl pergyvenusio sutuoktinio kaltės ir teismas buvo nustatęs pagrindą nutraukti santuoką. Pagal šią nuostatą pergyvenęs sutuoktinis netenka teisės paveldėti pagal įstatymą esant šioms būtinosioms sąlygoms:

  • palikėjo kreipimasis į teismą dėl santuokos nutraukimo
  • palikėjo reikalavimas nutraukti santuoką dėl pergyvenusio sutuoktinio kaltės;
  • teismo nustatytas pagrindas nutraukti santuoką.

Pažymėtina, kad CK 5.7 straipsnyje nenustatyta išimčių, kuriomis remdamasis teismas galėtų pripažinti, jog pergyvenęs sutuoktinis neteko teisės paveldėti palikėjo turto dėl to, jog šis kreipėsi į teismą dėl santuokos nutraukimo dėl abiejų sutuoktinių kaltės. Taigi, jei Jūsų sutuoktinis buvo išreiškęs reikalavimą nutraukti santuoką ne dėl Jūsų, o dėl abiejų sutuoktinių kaltės – Jūs turite teisę paveldėti mirusio sutuoktinio turtą pagal įstatymą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA