Kauno policijos akys gatvėse – itin moderniais radarais apginkluota „Škoda“ | Kas vyksta Kaune

Kauno policijos akys gatvėse – itin moderniais radarais apginkluota „Škoda“

delfi.lt 2016/10/05 08:33
video stop kadras

Visi iki vieno vairuotojai tampa itin pavyzdingais, kai kelyje išvysta policijos automobilį. Tuomet ramiai nusvyra telefoną laikanti ranka, nesunkiai randama posūkio svirtelė, aiškiai matomi kelio ženklai ir kelio ženklinimas. Visiškai kitokia situacija, kai pareigūnai į gatves išrieda nežymėtais automobiliais. Vienas iš tokių moderniausia technika apginkluotas „Škoda Octavia Scout“.

Išoriškai ši „Škoda“ niekuo nesiskiria nuo įprastų automobilių – keturiais ratais varomame automobilyje sumontuotas ir standartinis dyzelinis variklis. Skirtumus gali pastebėti tik labai akylus vairuotojas. Ir skirtumai ne išorėje, o viduje.

Šiame Kauno apskrities pareigūnų automobilyje sumontuota viena moderniausių pasaulyje radarų sistema „Stalker Dual SL“. Radarai įmontuotas tiek automobilio priekyje, tiek gale. Tad fiksuojamas tiek iš paskos, tiek priekyje „Škodos“ važiuojančių automobilių greitis.

Tiesa, kol kas pareigūnai gali tik stebėti, kokiu greičiu važiuoja transporto priemonės, tačiau bausti negali. Moderni radarų sistema dar nėra reglamentuota Lietuvoje. Tai jau padaryta Latvijoje, o mūsų šalyje formalumai bus sutvarkyti jau artimiausiu metu.

Be radarų „Škodoje“ sumontuotos ir keturios vaizdo kameros – dvi stebi vaizdą priekyje, viena – gale, dar viena – automobilio viduje. Vaizdas filmuojamas ir saugomos laikmenose nuo tos akimirkos, kai užvedamas variklis. Planuojama, kad ateityje vaizdą iš šio automobilio kamerų galės stebėti ir pareigūnai savo kabinetuose.

„Tai tokie pažeidimai, kaip kelio ženklo reikalvimų nevykdymas, ištisinių kelio juostų kirtimas, mobilių ryšio priemonių naudojimas bei eilė kitų pažeidimų“, – sako Egidijus Montvilas, Kauno apskrities VPK pareigūnas.

O kad vairuotojai atsipalaiduoja nematydami žymėtų polcijos pareigūnų – akivaizdu vos pradėjus patruliavimą su „Škoda“. Vos išvažiavus iš policijos kiemo pastebimas telefonu kalbantis „VW Passat“ vairuotojas. Vos supildžius dokumentus ir paleidus šį vairuotoją, už tokį patį pažeidimą įkliuvo tokio pačio automobilio vairuotojas.

Pareigūnai pasakoja, kad pastebi ir nufilmuoja eilę pažeidimų – tokių kaip važiavimas per raudoną šviesoforo signalą ir panašiai. Taigi, „Škoda“ nors ir ne visu pajėgumu, bet jau funkcionuoja.

Šiais informacinių technologijų laikais informaciją apie nežymėtus policijos automobilius sklinda itin greitai. Pareigūnai neslepia, kad kai kurie vairuotojai atpažįsta nežymėtus automobilius iš valstybinių numerių. Bet, kaip tvirtina pareigūnai, ne baudimas, o prevencija yra veiksmingiausia priemonė.

Be to, jei jūsų ir nesustabdė nežymėtu automobiliu patruliuojantys pareigūnai tai dar nereiškia, kad jūsų pažeidimas nebuvo užfiksuotas. Kvietimą į policiją galite gauti ir peržiūrėjus vaizdo įrašą.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA