Rotušės aikštėje kauniečius stebina nekasdienis reginys | Kas vyksta Kaune

Rotušės aikštėje kauniečius stebina nekasdienis reginys

R. Tenio nuotr.

Nuo šeštadienio Kauno Rotušės aikštėje veikia interaktyvios instaliacijos pavidalo fotografijų paroda „Flâneur: Savanoriai”. Paroda įmontuota stikliniuose kubuose, pastatyta po atviru dangumi, veikia dieną, o naktį įsižiebia kartu su miesto žiburiais.

11 tonų sverianti paroda atvyko tiesiai iš Portugalijos. Ant jos galima vaikščioti, sėdėti, ilsėtis ir gėrėtis Kaune užfiksuotais miesto vaizdais. Čia eksponuojami užsienio menininkų darbai, sukurti Kauno Savanorių prospekte. Tai fotografijos festivalio „Kaunas Photo” baigiamoji dalis.

Festivalio svečiai netruko pastebėti, kad Savanorių prospektas – kontrastingas, nepasiduodantis apibendrinimams. Jis judrus ir sykiu ištuštėjęs, apleistas ir modernus, keliantis nuobodulį ir susižavėjimą.

Socialinės fotografijos atstovas M. Forecki savo serijoje „Kaunas. Savanorių prospektas street“ miesto pulsą matavo prospektu zujančiame viešajame transporte. „Žvelgdamas į praeivių ar miesto transporto keleivių veidus matai, kad jų čia nėra“ – žmonės paskendę savo mintyse, darbuose, muzikoje, socialiniuose tinkluose… Retam miestiečiui į galvą šautų mintis ramiai pasivaikščioti Savanorių prospektu, kuriuo kiekvienas skuba savo tikslo link”, – teigė M. Forecki.

Tuo tarpu britų duetas „The Caravan Gallery“ projekte „Gatvės vaizdas“ įdėmiai įsižiūrėjo į šią kasdienybės sceną, iš žmonių, namų, biurų margumyno išskyrė dėmesio vertas detales. H. Duncker ne tik fiksavo pastatų geometrijos žaismą, bet ir ėmėsi dokumentuoti aplinkinėse parduotuvėse ar verslo įmonėse rastus daiktus, svečio akiai neįprastus objektus, pasakojančius apie kasdienius žmonių poreikius bei ilgiausios Kauno gatvės inspiruotas fantazijas.

Lietingą 2015 m. lapkritį Kaune viešėjęs S. Lebedynskyy ėmėsi dokumentuoti istorinio perėjimo nuo sovietmečio prie Vakarų kultūros pėdsakus, ieškoti kontrastų, kurių Savanorių prospekte apstu. Pasitelkęs analoginę nespalvotą fotografiją ir sovietinį fotopopierių menininkas savo fotografijas suasmenina, serijoje „Pagrindinės gatvės kronikos“ kuria ne atvaizdus, bet prisiminimus.

Paroda atvira lankytojams iki spalio 24 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA