Seimo nariai siekia perkelti rinkimų dieną | Kas vyksta Kaune

Seimo nariai siekia perkelti rinkimų dieną

BNS 2016/10/01 08:23
R.Tenio nuotr.

Seime registruota Konstitucijos pataisa, kad ateityje visi rinkimai vyktų šeštadienį.

Jei sulauktų pritarimo Seime, ji įsigaliotų vėlesniems rinkimams, o kitą savaitę atstovus į Seimą piliečiai rinktų kaip iki šiol – sekmadienį.

Konstitucijos pataisos projektą, kad Seimo ir prezidento rinkimų data būtų perkelta iš atitinkamo sekmadienio į šeštadienį, pasirašė 40 Seimo narių iš valdančiųjų frakcijų.

Parlamente jau anksčiau buvo registruoti projektai, kad visi – Europos Parlamento, savivaldybių tarybų, Seimo ir prezidento – rinkimai būtų perkelti šeštadieniui, tačiau dėl dviejų pastarųjų būtina keisti ir Konstituciją.

Šios idėjos iniciatorius yra socialdemokratas Eduardas Šablinskas. Anot jo, rengti rinkimus šeštadienį būtų patogiau, o per juos dirbantys žmonės turėtų laiko pailsėti prieš prasidedančią naują darbo savaitę. E.Šablinskas taip pat pabrėžė, kad pakeitimus siūlo ne artimiausiems rinkimams, o ateičiai, tad būtų pakankamai laiko diskusijoms dėl šios idėjos.

Pasak parlamentaro, šeštadienis būtų patogesnė diena ir rinkėjams, jie galėtų lanksčiau planuoti rinkimų savaitgalį, nereikėtų skubėti po savaitgalio išvykų skubėti spėti į sekmadienį 20 val. užsidarančias rinkimų apylinkes.

Šiuo metu visi Lietuvoje vykstantys rinkimai rengiami sekmadienį. Seimo bei prezidento rinkimų datos yra nustatytos Konstitucijoje: parlamentas renkamas kadencijos pabaigos metais antrą spalio sekmadienį, prezidentas – paskutinį sekmadienį likus dviem mėnesiams iki kadencijos pabaigos.

Artimiausi rinkimai į Seimą vyks kitą sekmadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA