Respublikinė Kauno ligoninė pasinėrė į neteisėtų viešųjų pirkimų sūkurį | Kas vyksta Kaune

Respublikinė Kauno ligoninė pasinėrė į neteisėtų viešųjų pirkimų sūkurį

Archyvo nuotr.

„478 tūkst. eurų – tiek bendrovei „Irdaiva“ atseikėjo jos subrangovė „Niskama“ už perleistą galimybę remontuoti Respublikinę Kauno ligoninę, ir savo ruožtu darbus perleido dar vienai įmonei“, – rašoma viešųjų pirkimų tarnybos naujienlaiškyje.

„Irdaivos“ atstovaujama keturių įmonių grupė 2014 m. laimėjo ligoninės skelbtą 2,7 mln. eurų vertės pastatų atnaujinimo darbų konkursą, tačiau realybėje nei viena jų darbų nevykdė. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba kreipėsi dėl to į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su prašymu įvertinti sutartį. VPT konstatavo, jog sutartis vykdyta neskaidriai.

Darbams atlikti „Irdaiva“ pasamdė nei pirkimo pasiūlyme, nei su ligonine pasirašytoje sutartyje neminimą subrangovę  „Niskama“. Ši savo ruožtu pasamdė dar vieną įmonę – UAB „Struktūra“. Sutapimas: „Struktūra“ prieš tai varžėsi su „Irdaivos“ atstovaujama įmonių grupe dėl viso ligoninės užsakymo ir pasiūlė mažiausią – 2,03 mln. eurų –  kainą, tačiau jos nepagrindė ir iš pirkimo buvo pašalinta, dėl ko VPT kyla įtarimų dėl galimai neteisėtų susitarimų tarp pirkimo dalyvių. Atliktų darbų aktai rodo, jog UAB „Struktūra“ galimai atliko darbų už 1,53 mln. eurų.

„Viešųjų pirkimų įstatymas leidžia samdyti subrangovus, jei tik tiekėjas nurodo tai teikdamas pasiūlymą – kad perkančioji organizacija įsitikintų, jog tiek rangovas, tie subrangovai pajėgūs atlikti darbus, kurių prašoma. Šiuo atveju neteisėtai perleidus sutarties vykdymą kitai įmonei buvo pakeista esminė sutarties sąlyga – sutarties šalis, t. y., rangovas. Pasinaudota schema, kai pirkimą laimi vieni, darbams atlikti samdomi kiti, šie samdo dar kitus, ir taip kiekviena grandies dalis išpučia pasiūlymo kainą bei sėkmės atveju pasidalina milijoninės vertės užsakymą“, – sako VPT direktorė Diana Vilytė.

2014 m. skelbtą Respublikinės Kauno ligoninės pastatų atnaujinimo pirkimą laimėjo pagal jungtinės veiklos sutartį veikianti įmonių grupė, kurios pagrindinė partnerė – UAB „Irdaiva“. Kitos įmonės – uždarosios akcinės bendrovės „Fima“, „Kaminta“ bei „Vėsa ir partneriai“.

„Irdaiva“ taip pat minima neseniai viešintoje VPT išvadoje dėl aplinkos atnaujinimo darbų papildomo pirkimo viename Vilniaus darželių.

2008–2016 m. ši bendrovė sudarė viešojo pirkimo–pardavimo sutarčių už 136,2 mln. eurų kaip savarankiškas rangovas. Per tą patį laikotarpį sudarytų statybos darbų sutarčių, kuriose „Irdaiva“ yra ūkio subjektų grupės narė, vertė sudaro 145,7 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA