Kleboniškio mišką okupavo kalnų dviratininkai iš viso pasaulio | Kas vyksta Kaune

Kleboniškio mišką okupavo kalnų dviratininkai iš viso pasaulio

R. Tenio nuotr.

Nuo pat penktadienio ryto Kaune vyksta orientavimosi sporto kalnų dviračiais finalinis Pasaulio taurės etapas. Varžybose startavo daugiau kaip 120 pajėgiausių sportininkų iš 20 pasaulio šalių.

[galerija kiek=”24″]

Pirmąją varžybų dieną orientacininkai varžosi ilgojoje trasoje. Stipriausiems elito grupės sportininkams Kleboniškio ir Karmėlavos miškuose reikia įveikti 43 km ilgio trasą, tiesa, moterims trasa kiek trumpesnė – 37 km. Dalyviams įteikiamas tik žemėlapis ir reikia kuo greičiau surasti visus pažymėtus kontrolinius punktus. Patiems leidžiama naudoti tik kompasą, draudžiama turėti navigaciją ar kitus išmaniuosius įrenginius.

Startavę nuo pėsčiųjų tilto į Kleboniškio mišką, dalyviai patraukė mišku link Karmėlavos kapinių. Galutiniai rezultatai paaiškės apie 18 val., kai finišuos visi dalyviai.

Orientacinės kalnų dviračių varžybos

Svarbiausia – vidinis kompasas

Varžybų direktorius Devis Žilovas pasakojo, kad be vidinio kompaso, imlumo orientavimuisi svetimoje vietovėje čia – neapsieisi. Taip pat svarbu pažinoti  sutartinius žemėlapių ženklus, būti gerai fiziškai pasirengus, nes trasa nelygi, tenka laviruoti tarp kalnuotų vietovių, pelkių, upelių, žvyro ir pan.

Pasiteiravus, kokios pastarųjų metų tendencijos šiame sporte, pašnekovas nebuvo optimistiškas: „Tai ne krepšinis, nors ir pakankamai populiarus sportas, pastebima, kad pastaraisiais metais juntama emigracija: stipriai mažėja kalnų dviračiais besitreniruojančių vaikų, apmaudu, tačiau tai visos šalies problema”, – pastebėjo D. Žilovas.

Orientacinės kalnų dviračių varžybos

Visgi, jis pridūrė, kad šiandien iš lietuvių tikimasi aukštų rezultatų: „Nes jie gali”, – pridūrė varžybų direktorius.

Tikslas – patekti į dešimtuką

Lietuvių komandos vadovas Petras Andrašiūnas atviravo sportuojantis jau apie 9 metus, ir nors šis sportas Lietuvoje nepopuliarus, žaisti vis ragina azartas ir siekis garsinti šalies vardą.

„Lietuvos čempionate dalyvauja apie pusantro šimto dalyvių. Skaičius mažas, bet palyginus su kitų sporto šakų, tarkim paprastų dviračių – neblogai”, – sakė P. Andrašiūnas.

Jis pasakojo, kad varžybose sunku fiziškai, nes reikia stipriai važiuoti bei – protiškai, mat reikia prisiversti nuolat dirbti su žemėlapiu ir neatsitraukiant orientuotis, palaikyti tempą. Neretai varžybose pasitaiko ir traumų: jei neatsargiai krentama, lūžta kaulai, nusibrozdinama, pasitempiami raiščiai, ir pan.

Jo teigimu, tai techninė sporto šaka, čia reikia kalnų dviračio, kuris nepigiai atsieina, kainuoja ir inventorius, speciali apranga, tinkama mityba.

„Komandos tikslai – patekti į dešimtuką ir pakovoti dėl prizinių vietų. Lietuviai tikrai pajėgūs rungtyniauti su pasaulio sportininkais”, – sakė P. Andrašiūnas.

Orientacinės kalnų dviračių varžybos

Įdomiau, nei pokemonai

Vienas geriausių Lietuvos kalnų orientavimosi sportininkų Jonas Maišelis iš Vilniaus pasakojo, kad varžybose turi vieną tikslą – laimėti. Vaikinas neseniai laimėjo Lietuvos čempionato sprinto rungtyje, yra Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais jaunimo vicečempionas.

Aštuonerius merus sportuojantis J. Maišelis prisimena, kad pradėjo nuo orientacinio bėgimo, tačiau greit pabodo: „Bėgimas per dilgėles ir pelkes mane nelabai žavi, tad išbandžiau sportuoti su dviračiu. Iškart patekau į Lietuvos rinktinę, prasidėjo laimėjimai. Tai paskatino reikštis ir pasaulinėje arenoje”, – teigė sportininkas.

Vaikinas treniruojuosi šešis kartus per savaitę po porą valandų ir bent kartą per savaitę išvyksta pasitreniruoti su žemėlapiu, kad akys neatprastų nuo žemėlapio.

Pasiteiravus, kas padeda siekti gerų rezultatų, vaikinas nustebino: kompasą per varžybas jis laiko – kišenėje. „Naudojuosi vidiniu kompasu, jei žinai, kur važiuoji, jo paprasčiausiai nereikia, aišku, kai pasiklysti esi priverstas panaudoti. Bet jei jau išsitrauki kompasą, varžybos greičiausiai bus nepasisekusios”, – iš patirties kalbėjo J. Maišelis.

Orientacinės kalnų dviračių varžybos

Paklausėme, kaip sektųsi, jei naktį jį išmestų bet kuriame Lietuvos miške be išmaniųjų prietaisų ir lieptų grįžti namo. „Negrįžčiau”, – atvirai sako Jonas.

Kalbant apie varžybas, dalyvis pasakoja, kad skubant tenka ir pro brūzgynus brautis, ir pelkėse paklampoti: „Būna, įbrendi su dviračiu iki kelių, bet praeini ir vėl į trasą, skubi laimėti!”, – sakė sportininkas.

Neišvengia jis ir traumų, kartą krito ant galvos, likus vos savaitei iki Pasaulio čempionato. „Viskas baigėsi gerai, tapau Pasaulio vicečempionu jaunimo grupėje.

Paprašėme palyginti su vis dar populiaria pokemonų gaudymo manija, kur irgi tenka orientuotis mieste ir ieškoti tam tikrų personažų.

„Pokemonus gaudyti smagu, bet greitai pabosta, naudos iš to irgi mažai, o kalnų sporte – kaskart nauji iššūkiai, naujos trasos, viskas keičiasi, kartu išmoksti kantrybės, ištvermės, siekti tikslų, susikoncentruoti”, – aiškino J. Maišelis.

Orientacinės kalnų dviračių varžybos

Visgi, jis svarstė, kad krepšinio šis kalnų dviračių orientavimosi sportas nepralenks: „Krepšinyje nusipirkai sportbačius, aprangą, kamuolį ir jau gali treniruotis, kad ir kieme. O kalnų dviračių sportas kainuoja labai daug: dviračiai, šalmai, batai, aprangos, susidaro daugiau, nei keli tūkstančiai eurų. Tačiau, sportas išskirtinis, raginu visiems pabandyti”, – siūlė J. Maišelis.

Lietuvai atstovauja 14 dviratininkų

Varžybose dalyvauja 14 sportininkų iš Lietuvos. Vyrų grupėje visas 3 dienas startuoja Jonas Maišelis, Šarūnas Dmukauskas, Regimantas Kavaliauskas, Petras Andrašiūnas ir Donatas Mickus. Pirmąją varžybų dieną ilgoje trasoje startuos Julius Juodišius, šeštadienį vyksiančiose vidutinės trasos varžybose – Audrius Platakis, o sprinte sekmadienį – Nojus Kalvaitis, šių metų Pasaulio jaunimo čempionate iškovojęs bronzos medalį.

Orientacinės kalnų dviračių varžybos

Moterų grupėje visas 3 trasas įveiks Karolina Mickevičiūtė Juodišienė, Algirda Zaliauskaitė, Gabrielė Andrašiūnienė, Asta Šimkonienė ir Vaida Reinartaitė. Vidutinės trasos ir sprinto varžybose startuos ir Eglė Rubaževičiūtė, šių metų Pasaulio jaunimo čempionate kartu su komandos draugėmis estafečių varžybose laimėjusi bronzos apdovanojimą.

Kartu su Pasaulio taurės varžybomis Kaune vyksta ir Pasaulio veteranų čempionatas. Čempionate varžosi 230 dalyvių iš 22 pasaulio šalių. Dėl čempionato apdovanojimų varžosi ir 31 dalyvis iš Lietuvos. Varžybos startavo penktadienio ryte, čia rungtyniauja įvairaus amžiaus dalyviai: „jauniausiems“ veteranams yra nuo 40 metų, o vyriausiems – daugiau kaip 75 metai. 

Šeštadienį varžybos tęsis: sportininkai susirungs vidutinio sunkumo trasoje nuo Trijų mergelių tilto ir judės link Panemunės, o sekmadienį – sprinto rungtyje, kuri vyks Lampėdžio paplūdimyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA