Dvi sovietmečio statybos Kauno mokyklos pasikeis neatpažįstamai | Kas vyksta Kaune

Dvi sovietmečio statybos Kauno mokyklos pasikeis neatpažįstamai

Organizatorių nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatyti architektų parengti projektai, kaip modernizuoti sovietmečiu statytas bendrojo ugdymo mokyklas į šiuolaikines mokymosi erdves, kuriose būtų jauku ir patogu mokiniams, mokytojams, mokyklos svečiams.

Vykdydama ES paramos projektą ministerija atrinko 7 Kauno m. ir rajono, Kėdainių, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės progimnazijas ir pagrindines mokyklas, statytas pagal penkis tipinius architektūrinius projektus, kurios yra renovuotos: sutvarkyti inžinieriniai tinklai, jos apšildytos.

Kauno regione neatpažįstamai pasikeis Kauno rajono Šlienavos pagrindinė mokykla, kurios pokyčius išvysite čia ir Kauno Vinco Kudirkos progimnazija, jos projektą galima rasti čia.

Architektai savo sukurtuose projektuose siūlo taip pertvarkyti mokyklų patalpas, kad atsirastų daugiau funkcionalios erdvės mokinių veiklai. Siūlomi architektūriniai sprendimai, kaip praplėsti skaityklų edukacinę erdvę, sukurti laisvalaikio, lauko klasių zoną. Projektuose – skaityklų, valgyklų atvėrimas, atvirų klasių kūrimas, transformuojama aktų salė su mobilia scena, laboratorijų korpusai ir kt.

Projekto partnerė – Vilniaus dailės akademija (projektinių grupių vadovas doc. Rokas Kilčiauskas) parengė  mokyklų edukacinių erdvių modernizavimo projektinius pasiūlymus. Jie parengti atlikus mokyklų architektūrinių sprendimų analizę, pabendravus su mokyklų bendruomenėmis, susipažinus su kitų šalių praktika modernizuojant mokyklas. Kartu su architektais kūrybinėse dirbtuvėse darbavosi ir vaikai, jų tėvai, mokytojai.

2014–2020 m. ES fondų finansavimo periodu Švietimo ir mokslo ministerija septynioms mokykloms atnaujinti skirs beveik 3 mln. eurų. Kiekvienai mokyklai bus skirta apie 350 tūkst. Eurų (priklausomai nuo darbų apimties) . Šių mokyklų savivaldybės taip pat svarsto galimybę prisidėti savo lėšomis.

„Sovietmečiu statytos mokyklos buvo projektuojamos kaip uždaros, mažai skatinančios bendrauti. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad ugdymo procesas turi būti įvairesnis, kad mokiniai mokosi aktyviai tyrinėdami, bendraudami, o tam reikalingos erdvės, kurios  būtų mobilios, sudarytų galimybes vaikams pabūti ir vieniems, ir visiems kartu, grupelėmis. Taip pat reikalingos multifunkcinės erdvės aktyviai veiklai, poilsiui. Taigi turime pasistengti, kad šis projektas būtų iš tiesų naudingas, kadangi kokybiškam ugdymui  ne mažiau svarbi ir aplinka, kurioje vyksta mokymasis,“- sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Su visų mokyklų edukacinių erdvių modernizavimo projektiniais pasiūlymais galima susipažinti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA