Suskaičiavo, koks bus 2017-ųjų biudžeto deficitas | Kas vyksta Kaune

Suskaičiavo, koks bus 2017-ųjų biudžeto deficitas

BNS 2016/09/28 14:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kitų metų biudžetas planuojamas su nedideliu deficitu, kuriam, kaip tikimasi, Europos Komisija pritars, jei naujasis Darbo kodeksas ir kiti socialinės apsaugos sistemos pakeitimai bus pripažinti struktūrinėmis reformomis, sako finansų ministrė.

„Turime 398 mln. eurų (biudžeto deficitą – BNS) – tai yra euras į eurą tą išlaidų ribojimo taisyklę, kuri neleidžia mums turėti daugiau išlaidų, atitinkančios nuostatos. Bus 0,6 proc. (bendrojo vidaus produkto – BNS) deficitas, kurį tikriausiai Europos Komisija, jeigu Darbo kodeksas bus laikomas ir užskaitytas kaip struktūrinė reforma, įskaitys tai kaip leidžiamą – duos tą išlygą, kad mes nedarome didelio deficito“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė Rasa Budbergytė, pristatydama kitų metų biudžeto projektą.

Pasak jos, kitų metų biudžete yra įsipareigojimas daugiau išlaidų skirti krašto apsaugai bei naujo socialinio modelio priemonėms finansuoti.

„Turime suplanavę mažą minusą deficito, kadangi yra du labai svarbūs prioritetai, kurių mes laikomės – tai tarptautiniai mūsų įsipareigojimai NATO skirti krašto apsaugai ir gynybai lėšų, artėjant prie 2 proc. – mūsų projekte yra 150 mln. eurų. Kita labai didelė dalis – socialiniam modeliui – 254 mln. eurų“, – teigė R.Budbergytė.

Ji patikino, kad 254 mln. eurų išlaidos socialinio modelio, įskaitant naująjį Darbo kodeksą, įgyvendinimui yra paskutinė suma, kurią pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Ministrė taip pat pripažino, kad dar 144 mln. eurų kainuos minimalios algos ir neapmokestinamų pajamų dydžio didinimas.

Pasak R.Budbergytės, daugiau lėšų kitąmet reikės įmokoms už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis – 41,4 mln. eurų, Kelių priežiūros ir plėtros programai – 40,3 mln. eurų, pedagogų darbo užmokesčio didinimui – 24 mln. eurų, kultūros ir meno darbuotojų algų kėlimui – 7,1 mln. eurų, daugiabučių namų atnaujinimui ir modernizavimui – 14,6 mln. eurų, investuotojų pritraukimui į Lietuvą – 11,7 mln. eurų.

Dar 69,4 mln. eurų išlaidų numatyta grąžinti neišmokėtai darbo užmokesčio daliai ir kitoms reikmėms.

Vyriausybė kitų metų biudžeto projektą ketina pradėti svarstyti po pirmojo rinkimų tuo – spalio 10-ąją, o iki spalio 17-osios ji turi būti pateiktas Seimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA