Senasis Kaunas: didžiausio šalyje papirosų fabriko atidarymas | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: didžiausio šalyje papirosų fabriko atidarymas

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 28-ąją 1923-aisiais „Lietuva“ išspausdino tekstą apie papirosų fabriko atidarymą.

„Š. m. rugsėjo mėn. 22 dieną 11 ½ val. Kaune, Ožeškienės g-vė 14 N. Įvyko naujo, vieno didesniųjų Lietuvoje, Brolių Solomonų papirosų fabriko atidarymas. Jame tarp kitų svečių dalyvavo Užs. Reikalų ir Ministeris Pirmininkas Galvanauskas, Finansų, prekybos ir Pramonės Ministeris Petrulis, Direktorius Liutkus, Akčižės Departamento – p. Abaravičius, Inžin. Mackevičius, Darbo inspektorius ir kt. Čia buvo apžiūrėti viso fabriko įrengimo skyriai. Fabriko namas – vienas didžiausiųjų, turi 4 aukštus. Fabrike darbuojasi apie 250 žmonių. Lietuvoj tabako mažai auginama, todel veža iš svetur, iš Holandijos, Turkijos, Amerikos ir dalį iš Rusijos per Dancigą.

Gautas tabakas patenka į pirmąjį žemutinį fabriko skyrių; čia prityrusios moters skirsto tabaką į rūšis, o jau suskirstytas dedamas į tam tikras dėžes; kur prastovi apie 24 valandas, paskui įdeda į mašinas, kur ir supiausto. Perėjęs tabakas per piaustamąsias mašinas, dedamas į tam tikrą, „baraboną“, kur galutinai tabakas džiovinamas ir valomas.

Tabakas, išėjęs iš „barabono“, perkeliamas į II aukštą. Šitame skyriuje yra mušamosios mašinos, kurios kartu gauna ir tabaką ir gilzas ir išeina po vieną kito gatavi papirosai, įvairių rūšių – Lux, Pol, Kedem, Aras ir kt. Tie papirosai perkeliami į III aukštą, kur juos deda į dėžutes. Prieš sudedant, moters paruošia dėžutes, kurias mašinos taip pat automatiškai dirba. Iš čia papirosus perkelia į IV ir paskutinį aukštą, į banderolių skyrių, kur moters aplipdo dėžutes papirosų banderolėmis, ir jų darbas atliktas. Iš čia papirosai jau išleidžiami į rinką.

Br. Salomonų fabrikas kasdien pagamina apie vieną milijoną papirosų.

Valstybė kasdien turi apie 10.000 litų pelno iš banderolių.

Popierį papirosams fabrikas gauna iš Vokietijos. Kartono dėžutes dalį čia Lietuvoj užsako, o kitą dalį iš užsienio gabena.

Kito didesnio fabriko mūsų krašte nėra. Viduj erdinga, šviesu ir higieniška.

Savo kalboje p. Ministeris Pirmininkas reiškė pageidavimo, kad Lietuvoj būtų įsteigtas ir popierio fabrikas.
Paaiškėjo, kad bus daromi žygiai su laiku it tokiam fabrikui įsteigti.

Po kalbų ir užkandžio svečiai išsiskirstė.

Pirmą valandą po pietų tame pačiame fabrike buvo visų Kauno pirklių susirinkimas.

9 val. vak. Rotušės salėj buvo fabriko darbininkams suruoštas vakaras. Buvę įvairių valgių ir gėrimų.

Pasilinksminimas tęsėsi iki 8 val. ryto.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA