Auga profesinėse mokyklose besimokančiųjų skaičius | Kas vyksta Kaune

Auga profesinėse mokyklose besimokančiųjų skaičius

BNS 2016/09/28 09:32
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Šiais mokslo metais į profesines mokyklas priimta 23,7 tūkst. mokinių. Tai 1800 mokinių, arba 8 proc., daugiau nei pernai ir 20 proc. daugiau nei buvo numatyta priimti, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

„Į modernias ir šiuolaikine technika aprūpintas profesinio mokymo įstaigas kasmet ateina mokytis vis daugiau mokinių, o konkursai į dalį specialybių profesinėse mokyklose yra ne mažesni nei į studijas aukštosiose mokyklose“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

ŠMM duomenimis, gerokai daugiau nei planavo mokinių priėmė Alytaus profesinio rengimo centras, Elektrėnų profesinio mokymo centras, Kauno informacinių technologijų mokykla bei Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras, Panevėžio profesinio rengimo centras, Varėnos ir Plungės technologijos ir verslo mokyklos, Biržų technologijų ir verslo mokymo centras, Zarasų žemės ūkio mokykla ir daugelis kitų Lietuvos profesinio mokymo įstaigų. Šiose mokyklose kuriamos papildomos grupės.

Kaip ir praėjusiais metais, mokiniai dažniausiai rinkosi grožio ir sveikatos paslaugų, automechaniko, elektroniko, statybininko-apdailininko, virėjo profesijas. Taip pat populiarios programuotojo bei multimedijos paslaugų teikėjo specialybės. Šiemet ypač išaugo siuvėjo specialybę besirenkančių skaičius, taip pat daugėjo stojančių į inžinerinės srities profesinio mokymo programas.

Po vidurinės, turėdami brandos atestatą šiemet į profesines mokyklas įstojo 13,9 tūkst. buvusių abiturientų, t. y. 1800 mokinių daugiau nei praėjusiais metais. Dar 7,2 tūkst. profesinę mokyklą pasirinkusių mokinių turi pagrindinį išsilavinimą ir kartu su kvalifikacija įgis vidurinį išsilavinimą.

Šiemet į profesines mokyklas įstojo apie 2 tūkst. asmenų su aukštuoju išsilavinimu. Čia jie siekia įgyti papildomų darbo rinkoje reikalingų kvalifikacijų.

Šalyje veikia 70 profesinio mokymo įstaigų, jos siūlo per 300 įvairių mokymo programų.

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Čia galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip pat tat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti kvalifikaciją ar įgyti naujų kompetencijų.

Profesinis mokymas yra nemokamas pirmą kartą kvalifikacijos siekiantiems asmenims. Pažangiems mokiniams mokamos stipendijos, jie aprūpinami bendrabučiu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA