Senasis Kaunas: mergelės neišsitenka Aušros gimnazijoje | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: mergelės neišsitenka Aušros gimnazijoje

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 24-ąją 1934-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie Kauno M. Aušros gimnaziją.

„Kauno Aušros mergelių gimnazija savo name ne tik neišsitenka, bet gali tiesiog užtrokšti. Namas prieš karą statytas 400 mokinių gimnazijai. Šiais mokslo metais jame mokosi 694 mergelės. Prieš karą visas namas buvo berniukų gimnazijos reikalams. Dabar mergelių gimnazijai tenka išsitekti tik dviejuose viršutiniuose aukštuose. Pirmajame aukšte dabar 7 kambarius turi centr. Valstybės knygynas. Ir koridoriaus primajame aukšte nrėa. Žiemos metu, kai negalima nė kiemu naudotis, 700 mergelių per pertraukas tenka stumdytis dviejuose ankštuose koridoriuose… Kas prieš karą buvo skirta 400 berniukų, dabar mokslą patobulinus ir praplėtus, tikrai dviem trečdaliais to paties namo erdvės turi tenkintis 700 mergelių, kurioms juk dar reikia bent vieno kambario daugiau kaip berniukams, būtent, mergelių rankdarbiams… Dabar Kauno Aušros m. gimnazija neturi atskirų kambarių nei rankų darbeliams (ir jų įrankiams), nei gamtos mokslui, nei paišybai nei kitiems tokiems reikalams, kuriems ir prieš karą paprastai gimnazijose būdavo atskiri kambariai.

Kiekvieni metai šios gimnazijos mokinių tėvai, mokslo metų pradžioje susirinkę savo komitetą rinkti, daugiausia sielojasi dėl gimnazijos ankštumo. Savo komitetą kasmet įgalioja klabinti visas duris, kad tik išsikeltų iš gimnazijos namo c. V. knygynas. Ligšiol, deja, tas knygynas, rodos, dar ir nesirengia kitus išsikelti… Šio mėn. 23 d. išrinktas 17 tėvų komitetas šiems mokslo metams. Šio mėn 23 d. susirinkę mokinių tėvai visais balsais įgaliojo naująjį tėvų komitetą vėl daryti viską, kad tik išsikeltų kitur c. V. knygynas. Sako, dabar jau būtų nesunku jam rasti kitur vietos.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA