Aktyviausiam Kauno jaunimui išdalinti apdovanojimai | Kas vyksta Kaune

Aktyviausiam Kauno jaunimui išdalinti apdovanojimai

R. Tenio nuotr.

Miesto Rotušėje trečiadienio vakarą jau IX kartą vyko iškilminga Kauno „Jaunimo apdovanojimų 2016″ ceremonija. Aštuoniose nominacijose įvertinti aktyviausi jaunuoliai. Nugalėtojus išrinko specialiai sudaryta komisija, balsuoti galėjo ir miesto gyventojai.

[galerija kiek=”20″]

Simboliškai tylos minute prieš ceremoniją pagerbtas šiandien išėjęs akademikas, buvęs europarlamentaras, filosofas a.a. profesorius Leonidas Donskis.

„Jaunimas – ne tik amžius, jaunystė, tai visada turi būti širdyje. Kaune būtent jaunimas inspiruoja daugybę pasikeitimų, ateities vizijų, energijos, kuri būtina miesto plėtrai. Džiaugiuosi, kad Kaunas – jaunimo miestas. Šypsokimės ir džiaukimės, nes toks ir yra jaunimas”, – sakė Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

Jis ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Mantas Jurgutis nugalėtojams įteikė stiklinės plunksnos formos statulėles. Nugalėtojais tapo:

„Metų iniciatyva“ tapo projektas „Laisvų pokalbių vakarai”.

„Metų jaunimo organizacija“ – Tarptautinis bendradarbiavimo centras, žinomas, kaip „We Go”.

„Metų su jaunimu dirbanti organizacija“ – „Actio Catholica Patria”.

„Metų akademiškiausias jaunuolis“ – Justinas Jarusevičius.

„Metų Kauno miesto jaunimo ambasadorius“ – Simonas Jazavita.

„Metų savanorė“ – Justina Kundrotaitė.

„Metų jaunimo verslumo iniciatyva” – Aistė Krušinskaitė.

„Metų jaunimo darbdavys“ – kompanija „Intermedix Lietuva”.

Specialūs pagarbos ženklai įteikti solidžias veiklos metines šįmet švenčiančioms organizacijoms: „Actio Catholica Patria” (25 metai) ir Kauno jaunimo organizacijų sąjungai „Apskritasis stalas“ (20 metų).

Studijavo Harvarde

„Metų akademiškiausiu jaunuoliu“ išrinktas Justinas Jarusevičius tapo vieninteliu kauniečiu, baigusiu teisės magistro studijas prestižiniame Harvardo universitete. Kauno Jėzuitų gimnazijos absolventas puikiai mokėsi net tik gimnazijoje, bet ir Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

Po apdovanojimų ceremonijos jis pasakojo, kad magistro studijos Harvardo universitete truko metus ir nebuvo lengvos: „Buvo sunku. Kad su mokslo draugais iš Amerikos galėčiau pasirodyti lygus ir neatsilikčiau – reikėdavo paprakaituoti”, – atviravo J. Jarusevičius.

Kauno jaunimo apdovanojimų ceremonija

Be to ir stojančiųjų atranka buvusi didelė: dešimt kandidatų į vieną vietą.

Vaikinas pastebėjo, kad studentai Lietuvoje ir Harvarde – skiriasi požiūriu į mokslą: „Lietuvoje žmonės dirba ir mokosi tuo pat metu, mokslas kartais – kaip šuniui penkta koja, tuo tarpu Harvarde dirbti draudžiama, visi ten susikoncentravę į mokslus. Studentai žino, kad tarnybą gaus pagal mokslo rezultatus, nuotaika konkurencinga”, – pasakojo J. Jarusevičius.

Kauno jaunimo apdovanojimų ceremonija

Jis priminė, kad Harvardo universiteto Teisės mokykla garsi savo absolventais: ją baigė nemažai žinomų ir daug pasiekusių žmonių: JAV prezidentas Barakas Obama, beje, ten besimokydamas jis sutiko savo būsimą žmoną Michelle; taip pat ten studijavo penki Aukščiausiojo Teismo teisėjai.

„Harvardo universitetas – gera teisininkų kalvė, ten įkvepianti aplinka, o Kaunas – mano namai, čia mano mama, sužadėtinė. Užsienis nepaviliojo ir Lietuvoje yra erdvių, kur galima stengtis, veikti, siekti, tad grįžau čia. Lietuvoje tampu advokatu ir dirbsiu advokatūroje, ketinu dėstyti studentams, dalyvauju visuomeninėje veikloje – patariu teisiniais klausimais. Veiklos – daug”, – pastebėjo vaikinas.

Jis prisiminė a.a. filosofo L. Donskio žodžius:„L. Donskis yra sakęs, kad blogis – greitos sėkmės ir greitos naudos troškime, godume”, – pacitavo jaunuolis ir pridūrė, kad vilioti turi ne greita sėkmė, o progresas, inteligencija, žinios. „Pastarieji metai leido to pasiekti ir padrąsino ateities darbams”, – teigė J. Jarusevičius.

Vaikinas pasidžiaugė, kad grįžęs po studijų, pamatė, kaip keičiasi Kaunas: „Šaligatvius keičia, per 28 gyvenimo metus nepamenu, kada Kaune buvo keisti šaligatviai. Gatves irgi asfaltuoja, o anksčiau būdavo tik atkarpa gero asfalto. Kaunas gražėja, belieka jaunimui palinkėti daugiau veržlumo, drąsos ir – pirmyn”, – sakė J. Jarusevičius.

Ratukai – ne kliūtis veikti ir džiaugtis

„Metų jaunimo verslumo iniciatyva” pagerbta kaunietė Aistė Krušinskaitė. Ji įvertinta už įmonės „Odinė pajūrio gamyba” įsteigimą, taip mergina sukūrė darbo vietą sau ir kitiems žmonėms, su negalia. Aktyvi kaunietė taip pat dėsto paskaitas apie pozityvų požiūrį į gyvenimą, veda renginius ir planuoja įkurti socialinę įmonę, kurios dėka, visoje šalyje būtų galima įdarbinti žmones su negalia, tose srityse, kuriose jie nori ir moka dirbti.

Kauno jaunimo apdovanojimų ceremonija

Merginą imtis verslo paskatino ir kreivas požiūris į neįgalų asmenį. „Dar gajūs stereotipai, kad neįgalieji nieko negali padaryti, gyvena iš kitų gerovės, valstybės rėmimo, yra tik našta. Norėjosi įrodyti, kad taip nėra. Stengsiuosi neįgaliesiems padėti išeiti į pasaulį, kiek galėsiu”, – teigė A. Krušinskaitė.

Ji sakė, kad apdovanojimas jai tarsi palaikymo, paraginimo eiti toliau šia linkme, ženklas.

Kauno jaunimo apdovanojimų ceremonija

„Turintiesiems negalią noriu pasakyti, kad patys priimame sprendimą: gyvenime pasirenkame liūdėti ar kažką daryti ir džiaugtis. Nesėdėkite namuose, imkite ir veikite”, – ragino A. Krušinskaitė.

Patriotizmą sėja ir gimtinėje, ir Sibire

„Metų Kauno miesto jaunimo ambasadoriaus“ titulą gavęs VDU istorijos doktorantas, Kauno miesto muziejaus muziejininkas Simonas Jazavita yra aktyvus mokslinėje veikloje, rengia mokslines publikacijas Lenkijos, Ukrainos spaudai, dalyvauja Kauno istorijos ir Lietuvos karo istorijos draugijų veiklose, yra projekto „Misija Sibiras 2016″ dalyvis.

Kauno jaunimo apdovanojimų ceremonija

„Smagu dėl įvertinimo, moksliniu darbu užsiimu, nes man rūpi kelti naujus klausimus, naujai pažvelgti į primirštus istorinius dalykus. Domiuosi ir populiarinu įvairių laikotarpių Lietuvos istoriją, tai svarbu mūsų tapatybei. Ir į Sibirą vykau norėdamas pats pamatyti, numesti sukurtus štampus apie šį kraštą, taip pat prie Sibiro misijos prisidėjo ir skaudi giminės istorija, vedanti į Sibirą”, – pasakojo S. Jazavita.

Kauno jaunimo apdovanojimų ceremonija

Jis jaunimui pataria žiūrėti į pasaulį pozityviai, o susidūrus su sunkumais – nepasiduoti.

„Svarbu ir pilietiškumas, norėjimas ir tikėjimas, kad galima pakeisti padėtį, o jei negalima – tada belieka tiesiog pakeisti požiūrį į ją. Jaunam žmogui ypač svarbu domėtis savo istorija, šaknimis, gimtine, savo miestu, tada ir save geriau suvoksime, realizuosime”, – įsitikinęs laimėtojas ir pridūrė: „Jei daug dirbsi – daug pasieksi.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA