Senasis Kaunas: jachtklubo iškilmės | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: jachtklubo iškilmės

R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 19-ąją 1932-aisiais „Lietuvos aide“ buvo aprašytos įdomios iškilmės.

„Rugsėjo 18 d. Lietuvos jachtklūbas šventė savo dešimties metų sukaktuves. Diena buvo graži ir šila. Dėl to jau tuol po pietų į klūbo rezidenciją Nemuno saloj ties Kanto gatve traukė būriai žmonių. Klūbo keltas intensyviai dirbo, veždamas žmones nuo kranto į salą. Pačios iškilmės prasidėjo apie pusiau ketvirtą.

Į jachtklūbo sukaktuvių iškilmes teikėsi atvykti Respublikos Prezidentas p. A. Smetona, ministeris pirmininkas p. J. Tūbelis, krašto apsaugos ministeris pulk. Giedraitisi, švietimo ministeris p. inž. Šaltenis.

Atvykstantį Respublikos Prezidentą ir vyriausybės narius dar ant kranto sutiko klūbo komandorius, valstybės radiofono direktorius p. A. Sutkus. Jachtklūbo nariai, ant salos sutiko aukštuosius svečius išsirikiavę. Respublikos Prezidentas su jais pasisveikino. Respublikos Prezidentui, vyriausybės nariams ir aukštiesiems jų palydovams buvo paruoštos vietos žiūrėti laivų lenktyvių ąžuolo vaikinais apsuptos.

Prieš prasidedant rungtynėms, jachtklūbo komandoras p. A. Šutkus pareiškė aukštiesiems svečiams didelę padėką už suteiktą garbę, atsilankant į dešimties metų sukaktuvių minėjimą. Savo žody p. Sutkus papasakojo jachtklūbo dešimties metų gyvenimą, jo pradžią, bėdas ir laimėjimus.

Nurodė, kad vyriausybė klūbą galimai remia, ir dėka tos paramos jachtklūbas galėjo įsigyti verktinai reikalingus jo egzistencijai laivas.

Tautos Vadui p. Respublikos Prezidentui p. Sutkus prisekė, publikai plojant, klūbo ženkliuką, apsilankymui pažymėti. Klūbo nariai sušuko valio.

Po p. Sutkaus žodžio buvo įvairių laivų lenktynės. Pro apaugusių medžiais Aleksoto kalnų viršūnes pasirodė lėktuvas. Aiškinęs rungtynių eigą jachtklūbo sekretorius p. Mačinskas per garsiakalbį paskelbė, kad atskrenda Lietuvos aero klūbo lėktuvas Mikėno valdomas. Vikrus lėktuvas puldavo iki eklių metrų aukštumo taip pat beveik lekiančius motorlaivius ir leisdavo ant kiekvieno po „bombą“ – miltų maišiuką, kuri krisdama sukeldavo tikros bombos įspūdį. Tiktai balso nebūdavo. „Bombų“ buvo išmesta daug, tačiau pataikė vos į vieną laivą. Mat, lengvus maišiukus nunešdavo į šalį stiprūs propelerio sukeltas vėjas. Baigus šiuos triukus p. Mačinskas pranešė, kad lėktuvas savo tikslą pasiekę: visi motorlaiviai „sunaikinti“. Paaiškėjo, kad motorlaiviai vis dėlto šiek tiek nukentėjo. Viena „bomba“ numušė vieno motorlaivio vairuotojo kepurės snapą, o kitam sprogusi „bomba“ pripylė į motorą miltų… Paskui šis motorlaivis dėl tos priežasties tolimesnėse rungtynėse ir dalyvauti negalėjo…

Kitas žiūrovus sujaudinęs įvykis buvo sukeltas žinomo sportininko dviratininko Gedimino. Jis nėrė. Publika laukė iškylant minutę. Gedimino nėr. Paskirta valtis gelbėti. Mano sau, Gediminas pats, tur būt jau nebeiškils. Tačiau jis iškilo, sukeldamas su savim mūsų sportininkams naują siurpryzą.

Jis vos vos nesumušė pasaulinį nėrimo rekordą. Betrūko tik kelių sekundžių.

Jis sakosi dar buvęs po vandeniu, jei nebūtų pasipynęs vienas laivas, kuris jį išgąsdinęs.

Po rungtynių buvo Liet. jachtklūbo vėliavos nuleidimo ceremonijos, kuriose dalyvavo Respublikos Prezidentas ir vyriausybės nariai.

Pasibaigus iškilmėms aukštieji svečiai išvyko. Pradėjo skirstytis ir gausi publika. Keltas vėl net daugiau kaip valandą kėlę iškilmių dalyvius. Apskaičiuojama, kad vakar jachtklūbo dešimties metų sukaktuvių minėjimą aplankė daugiau kaip du tūkstančiai žmonių, jei neskaitysim ant abiejų Nemuno krantų sustojusių didžiulių žmonių būrių.
Vakar Lietuvos jachtklūbo uostas buvo apšviestas elektros lempučių girliandomis. Dar ilgai po visų iškilmių Nemune dūzgė motorlaiviai, kuriais buvo vėžinami į sukaktuvių minėjimą aplankiusieji Lietuvos jachtklūbo svečiai.

Lietuvos jachtklūbas savo dešimties metų sukaktuvių dieną nemaža gavo sveikinimo telegramų. Telegramomis sveikino laikinai pavaduojąs susisiekimo ministerį (inž Jankevičius, pirmasis klūbo komandoras inž. Skardinskas, Klaipėdos uosto direktorius inž. Visockis, kelios sporto organizacijos ir kt. Žodžiu sveikino Lietuvos aeroklubo pirmininkas prof. Žemaitis. “

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA