E. Jakilaitis: kitų variantų nėra – arba uždaryti laidą, arba nusispjauti į šias sapaliones | Kas vyksta Kaune

E. Jakilaitis: kitų variantų nėra – arba uždaryti laidą, arba nusispjauti į šias sapaliones

delfi.lt 2016/09/12 20:05
Asociatyvi nuotr. / Kaunas.lt nuotr.

LRT laidos „Dėmesio centre“ vedėjas Edmundas Jakilaitis sako, kad neketina klausyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nurodymų, antraip tektų uždaryti laidą. VRK išsišokimą taip pat kritikuoja apžvalgininkas Rimvydas Valatka bei Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė.

Kaip pranešė BNS, pirmadienį atšauktas suplanuotas premjero socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus interviu per LRT televizijos laidą „Laba diena, Lietuva“.

Kaip BNS paaiškino premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis, „VRK informavo, kad pagal Seimo rinkimų įstatymą politikai, dalyvaujantys rinkimuose, tiesioginėse laidose dalyvauti negali“.

Toks Seimo rinkimų įstatymo aiškinimas gali reikšti, kad į Seimą kandidatuojantys politikai nebegali dalyvauti ir kitose LRT pokalbių laidose.

E. Jakilaitis: tai neįgyvendinama

LRT laidos „Dėmesio centre“ vedėjas E. Jakilaitis džiaugiasi, kad pirmadienį laidoje apie šiukšlių krizę nedalyvavo koks nors kandidatas į Seimą. Antraip jis galėjo užkliūti VRK. E. Jakilaitis VRK neklausys.

„Aš net neketinu taip daryti. Arba reikia uždaryti laidą. Jokių kitų variantų nėra – arba uždaryti laidą, arba nusispjauti į visas šias sapaliones, nes tai prieštarauja bet kam. Ar valdžia dabar turi laisvės laiką, kada negali būti kritikuojama, kviečiama į pokalbių ar aktualijų laidas, kad jiems būtų sukurtos sąlygos pasiteisinti ar pasiaiškinti? Nelabai suprantu“, – stebisi E. Jakilaitis.

Žurnalisto teigimu, valdžia turi jausti nuolatinį spaudimą iš visuomenės, ir jei rinkimų metu ji įgaus laisvę elgtis kaip nori, nebus galima pareikalauti atsakymų, situacija bus absurdiška.

E. Jakilaitis sako net ir norėdamas negalintis į VRK rekomendacijas reaguoti. „Mano atveju toks nutarimas neįgyvendinamas. Kandidatų yra tūkstančiai, tie, kurie užima politikoje kokias nors pareigas, visi jie šiuo metu kandidatai, tai būtų visiškas absurdas. Tai neįmanoma, manau, kai kam, besėdint tvankiose salėse, perkaito puodai“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis ironizavo, kad dabar į laidą galėtų kviesti tik Seimo rinkimuose nedalyvaujančius Valdemarą Tomaševskį bei Valentiną Mazuronį.

R. Valatka: įsivaizduokite karą ar tornadą

„Ne tik VRK, bet ir daugelio tokių komisijų nariai, kurie, kaip filosofai pasakytų, pasijuto daiktu savyje, mano supratimu, pradeda kelti pavojų valstybei. Įsivaizduokite karą ar per Lietuvą praūžusį tornadą – nejau premjeras negali išeiti pasakyti, kokia pagalba žmonėms bus suteikta arba nesuteikta. Apskritai ministras pirmininkas yra veiksnus, nepaisant to, ką mes apie jį galvotume, jis eina šias pareigas ir dar eis mažiausiai du mėnesius“, – situaciją komentuoja R. Valatka.

Pasak R. Valatkos, jei iš premjero, ministro ir Seimo narių atimame galimybę komunikuoti su tauta, o iš žurnalistų atimame galimybę komunikaciją pagerinti, kad žmonės suvoktų, kas valstybėje dedasi, „iš principo mes tiesiu keliu riedame į diktatūrą“.

„Tokio dalyko turbūt dar nebuvo nė vienoj demokratinėj valstybėj. Dabar viskas pagal analogą. Aš įsivaizduoju, kad normali partija, kurios vadovui neleido pasirodyti televizijos laidoje, iškart boikotuos ir visų savo oponentų pasirodymus“, – kalbėjo R. Valatka.

Apžvalgininko teigimu, vietoje to, kad žmonėms parodytume politikus, kandidatus įvairioje šviesoje, juos uždarome į sniego rutulį, kad žmonės apskritai nebeturėtų supratimo, kas ir kur politiką vykdo.

„Kitaip sakant, Vaigauskas su matjošaitytėm dabar yra didesni viršininkai už prezidentą, premjerą ir Vyriausybę. Ne šiaip kad sveikas protas komoje, tai yra nupušimas, po kurio, turbūt, reikia visą Lietuvą į psichiatrinę uždaryti“, – aštriai kalbėjo R. Valatka.

Jo nuomone, VRK nariai pasijuto viešpačiais. Pašnekovas priminė, kad jau prieš keletą savaičių portalai LRT.lt ir DELFI.lt turėjo aiškintis dėl publikacijų su politikais. Pašnekovo teigimu, jau tada buvo justi Z. Vaigausko įsiskaudinimas, įsižeidimas, kad ginčą laimėjo ne jis ir ne jo žodis buvo paskutinis.

A. Žilinskienė: VRK trūksta komunikacijos specialistų

„Tai netikslus įstatymo aiškinimas neįvertinus visų aplinkybių, kurios susijusios su visuomenės informavimu apie jos gyvensenai svarbius dalykus. VRK akivaizdžiai parodė, kad jai trūksta komunikacijos specialistų, jiems reikia plėsti kompetenciją“, – teigia Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė A. Žilinskienė.

A. Žilinskienė atkreipė dėmesį, kad žurnalistai A. Butkevičių į laidą kvietė kaip premjerą, o ne kandidatą į Seimo narius. Juk, sako ji, kandidatuodamas į Seimą, premjeras nenustoja eiti savo pareigų. Analogiškai su prezidente, kuri siekdama antros kadencijos, nenustoja būti šalies vadove.

Pasak A. Žilinskienės, tokių laidų nereikėtų painioti su agitacinėmis rinkimų laidomis. „Žurnalistas jį kviečiasi kaip premjerą ir žurnalistas valdys pokalbį, agitacinės laidos specialiai žymimos, yra nustatytos tam tikros taisyklės, kada pats kandidatas išsako viską, ką nori išsakyti. Šiuo atveju žurnalistas kelia visuomenei rūpimus klausimus, jo vaidmuo tarpininko, jis pats, o ne VRK sprendžia, kas yra svarbu“, – aiškino pašnekovė.

A. Žilinskienės teigimu, jei A. Butkevičius pats būtų pasiprašęs į laidą, situacija būtų kita. Tačiau šiuo atveju žurnalistas atliepia visuomenės interesą ir premjero nori paklausti su pareigomis susijusių visuomenei aktualių klausimų. Jos aiškinimu, nieko nelemia ir tai, ar laida tiesioginė, ar ne. Šiuo atveju svarbiau keliamų klausimų svarba bei intencija – ar žurnalistas pašnekovą kvietė į laidą, ar šis pats pasiprašė.

Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė mano, kad VRK įstatymą traktuoja labai siaurai, nesuvokdama viešos erdvės bei visuomenės informavimo taisyklių.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA