Gyventojų pajamų mokestis už gyvenamojo būsto pardavimą | Kas vyksta Kaune

Gyventojų pajamų mokestis už gyvenamojo būsto pardavimą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Su vyru įsigijome butą. Tai vienintelė mūsų abiejų gyvenamoji vieta. Čia esame deklaravę ir savo gyvenamąją vietą. Bute gyvename tik metus, tačiau norėtume šį butą parduoti, nes netenkina buto vieta. Svarstome nuomotis arba pirkti kitą butą, tačiau girdėjome, kad jei buto asmenine nuosavybe neišlaikai penkis metus, reikia mokėti 15 proc. pajamų mokesčio. Butas vertingas, tad net svarstome tuos 5kis metus čia pagyventi. Ar galite patarti, ką mums daryti?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Pirmiausia, norėtume pabrėžti, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – GPMĮ) pakeitimams, siekiant nemokėti už parduodamą nekilnojamąjį turtą 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio, parduodamą nekilnojamąjį turtą nuosavybėje reikia išlaikyti nebe 5 (penkis) metus, o 10 (dešimt) metų. Tačiau ši lengvata yra taikoma kitam nei gyvenamasis būstas (gyventojo gyvenamoji vieta, deklaruota teisės aktų nustatyta tvarka) nekilnojamajam turtui.
Pažymime, kad įsigaliojus GPMĮ pakeitimams toliau išliko galioti lengvatos pajamoms, gautoms už gyvenamojo būsto pardavimą ar kitokį perleidimą nuosavybėn. GPMĮ 17 str. 1 d. 53 ir 54 p. numato, kad neapmokestinamosios pajamos yra:

· pajamos, gautos pardavus ar kitaip perleidus nuosavybėn Europos ekonominės erdvės valstybėje esantį gyvenamąjį būstą (įskaitant priskirtą žemę), jeigu jame pastaruosius 2 metus iki pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn buvo gyventojo gyvenamoji vieta, deklaruota teisės aktų nustatyta tvarka.

· pardavus ar kitaip perleidus nuosavybėn Europos ekonominės erdvės valstybėje esantį gyvenamąjį būstą (įskaitant priskirtą žemę), kuriame gyventojo gyvenamoji vieta, deklaruota teisės aktų nustatyta tvarka, buvo trumpesnį negu šios dalies 53 punkte nurodytą laiką, gautos pajamos, kurios per vienus metus nuo tokio būsto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn yra panaudojamos kito Europos ekonominės erdvės valstybėje esančio gyvenamojo būsto, kuriame gyventojas teisės aktų nustatyta tvarka deklaruoja gyvenamąją vietą, įsigijimui.

Taigi, Jums netektų mokėti gyventojų pajamų mokesčio tik tokiu atveju, jei įsigytame bute pragyventumėte 2 metus iki pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn arba jei iš parduoto buto gautas pajamas per vienus metus nuo buto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn panaudotumėte kito gyvenamojo būsto įsigijimui. Pabrėžiame, kad šios lengvatos taikomos tik būstui, kuriame gyventojas teisės aktų nustatyta tvarka deklaruoja gyvenamąją vietą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt .

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA