Parolimpinėse žaidynėse disko metikas M. Bilius iškovojo sidabro medalį | Kas vyksta Kaune

Parolimpinėse žaidynėse disko metikas M. Bilius iškovojo sidabro medalį

delfi.lt 2016/09/09 08:20
Delfi.lt nuotr.

Rio de Žaneiro parolimpiados pirmą dieną (rugsėjo 8-ą, ketvirtadienį) Lietuvos parolimpiečiai startavo keturiose sporto rungtyse.

Pirmiems Lietuvos atstovams varžybos sekėsi visai neblogai. Mindaugas Bilius tapo vicečempionu, Osvaldas Bareikis ir Kęstutis Skučas užėmė ketvirtas vietas, o Lietuvos golbolo rinktinė pirmose rungtynėse įveikė Suomiją 13:6 (8:1).

O. Bareikis liko per žingsnį nuo prizininkų pakylos

O. Bareikis rungėsi dziudo imtynėse (svorio kategorijoje iki 66 kg) ir iškovojo ketvirtą vietą. Jo pirmas varžovas buvo Londono parolimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas 34-erių metų Marcosas Falconas iš Venesuelos. Mūsiškis laimėjo po atkaklios kovos ir pratęsimo (Os1-Os2).

O. Bareikis

„Tu padarysi, tu padarysi, neleisk jam užlipti iš viršaus. Iškart kelkis, apeik iš dešinės. Jis irgi pavargęs, tu padarysi“, – dziudo trenerio Algio Mečkovskio parolimpinėje arenoje šaukiami žodžiai išsipildė.

O. Bareikiui varžybų metu prireikė ir lengvos medikų pagalbos sustabdyti kraujavimui.

O. Bareikis ketvirtfinalyje grūmėsi su Davidu Chorava iš Ukrainos, kuris be atrankos kovos pateko tiesiai į šį etapą. Šįkart lietuvis nusileido priešininkui (0:1, ippon).

O. Bareikis paguodos kovoje iškovojo teisę varžytis dėl bronzos. Jis pradžioje įveikė varžovą iš Puerto Riko Luisą Jabdielį Perezą Diazą (1 – Os2). Norint iškovoti bronzos medalį, Lietuvos dziudo meistrui dar reikėjo įveikti paskutinį priešininką japoną Satoshi Fujimoto.

Triskart parolimpinis dziudo čempionas 41-erių metų japonas S. Fujimoto turi Atlantos, Sidnėjaus ir Atėnų žaidynių aukso medalius, o Pekino parolimpiadoje jis tapo vicečempionu. Japonas ir įrodė savo pranašumą prieš O. Bareikį (0 – Os3). Šioje svorio kategorijoje varžėsi 12 kovotojų. Olimpiniu čempionu tapo uzbekas Utkirdžonas Nigmatovas, sidabrą iškovojo azerbaidžanietis Bajarmas Mustafajevas, o bronzos medaliais tenkinosi abu O. Bareikį Rio įveikę parolimpiečiai S. Fujimoto (Japonija) ir D. Chorava (Ukraina).

4-5 poziciją su mūsiškiu pasidalijo Pietų Korėjos atstovas Jongseokas Parkas. Pirmąkart parolimpiadoje dalyvavęs 22-ejų metų silpnaregis dziudo imtynininkas O. Bareikis (treneris Algis Mečkovskis) vardinį kelialapį į Rio de Žaneirą gavo paskutinę akimirką, iš trečio bandymo, įvykus Tarptautinio parolimpinio komiteto kvotų perskirstymui.

Iki šiol aukščiausias dziudo imtynininko pasiekimas buvo Europos čempionato ir pasaulio žaidynių 5-a vieta.

K. Skučas disko metimo rungtyje užėmė ketvirtą vietą

Kęstutis Skučas ketvirtadienį dalyvavo F52 kategorijos disko metimo varžybose. Pradžioje visi trys jo pirmi bandymai sektoriuje buvo nesėkmingi ir mūsiškis jokio rezultato neužfiksavo.

K. Skučui drauge su tokio pat likimo sulaukusiu indu Amitu Kumaru buvo skirtos šešta-septinta vietos.

Antroje trijų metimų serijoje K. Skučas diską jau numetė 17,08 metro, pasiekė asmeninį rekordą ir pakilo į ketvirtą vietą. Jis aplenkė lenką Adrianą Imianowskį (16,33), meksikietį Eriką Alejandro de Santosą Espinosą (15,59) ir minėtą indą A. Kumarą, kurio penki mėginimai nebuvo įskaityti (9,01). Ketvirtu bandymu K. Skučas diską nusviedė 16,18 m, penktu – 16,84 m, o sėkmingiausias buvo paskutinis šeštas mėginimas.

Parolimpiečiai

Po visų šešių bandymų lyderio poziciją išsaugojo ir aukso medalį iškovojo pasaulio čempionatų (21,44) ir parolimpinių žaidynių (21,00 m) rekordininkas latvis Aigaras Apinis, toliausiai diską nusviedęs 20,83 metro. Antras liko ir sidabru pasipuošė lenkas Robertas Jachimowiczius (19,10), o trečias buvo ir bronza tenkinosi Velimiras Sandoras iš Kroatijos (18,24).

Disko metimo F52 varžybų rezultatai:

1. Aigaras Apinis (Latvija) – 20,83 metro (6)/sezono rekordas;
2. Robert Jachimowicz – 19,10 (6);
3. Velimir Sandor (Kroatija) – 18,24 (6);
—————
4. Kęstutis Skučas (Lietuva) – x; x; x; 16,18; 16,84; 17,08 (6)/asmeninis rekordas;
5. Adrian Imianowski (Lenkija) – 16,33 (6)/asmeninis rekordas;
6. Erik Alejandro de Santos Espinosa (Meksika) – 15,59 (6);
7. Amit Kumar (Indija) – x; x; x; x; x; 9,01 (6).

K. Skučas iš Kauno dar dalyvaus 100 ir 1500 metrų vežimėlių lenktynėse. Buvusio plaukiko 49-erių metų K. Skučo stipriausia vieta ir buvo disko metimas. Sportininkas šių metų birželį iškovojo Europos čempionato bronzą.

Lietuvos golbolo rinktinė šventė pirmą pergalę

Beveik vidurnaktį Lietuvos laiku Lietuvos vyrų golbolo komanda pirmose žaidynių B grupės rungtynėse susitiko su parolimpiniais čempionais suomiais, įveikė varžovus rezultatu 13:6 (8:1) ir iškovojo pirmą pergalę. Genrikas Pavliukanecas pelnė 7, Justas Pazarauskas 5, o Mantas Panovas 1 įvartį.

Suomijos ekipos gretose triskart pasižymėjo Erkki Miinala, po vieną įvartį pasiekė Jarno Mattila, Petri Posio ir Miika Honkanenaas.

M. Bilius iškovojo sidabro medalį!

Iškart po vidurnakčio (naktį iš ketvirtadienio į penktadienį) disko metimo F37 kategorijos varžybose startavo Mindaugas Bilius. Jis geriausiu bandymu įrankį nuskraidino 53,60 metro, pasiekė asmeninį rekordą ir tapo žaidynių vicečempionu.

Nugalėjo uzbekas Chusniddinas Norbekovas (59,75 metro), pasiekęs pasaulio rekordą, o trečias liko kinas Dong Xia (52,16).

Disko metimo F37 kategorijos rezultatai:

1. Chusniddin Norbekov (Uzbekija) – 59,75 metro (6);/pasaulio rekordas;
2. Mindaugas Bilius (Lietuva) – 53,60 (6)/asmeninis rekordas;
3. Dong Xia (Kinija) – 52,16 (5)/sezono rekordas;
——-
4. Guy Henly (Australija) – 51,97 (6);
5. Ronni Jensen (Danija) – 48,10 (6);
6. Mohamed Ramadan (Egiptas) – 47,97 (6);
7. Joao Victor Teixeira de Silva (Brazilija) – 45,10 (6);
8. Tomasz Blatkiewicz (Lenkija) – 44,26 (6).

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės vyks rugsėjo 7-18 dienomis. Jose dalyvaus daugiau kaip 4000 sportininkų iš 176 valstybių, kurie susirungs 22 sporto šakų varžybose. Bus išdalinti 528 medalių komplektai.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA