Rugsėjo 8-ąją – lūžis Kauno „smarvės istorijoje“? | Kas vyksta Kaune

Rugsėjo 8-ąją – lūžis Kauno „smarvės istorijoje“?

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Rugsėjo aštuntąją vyko VšĮ „Kauno regiono atliekų tvarkymo centro“ (KRATC) dalininkų (Kauno miesto savivaldybės, Kauno rajono, Jonavos, Raseinių, Kaišiadorių, Kėdainių savivaldybių ir UAB „Kauno švara“) bei Ramučių bendruomenės narių susitikimas, kurio metu aptarti tolimesni veiksmai dėl Mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įmonės veiklos.

Kaminas nieko neišspręs

KRATC direktorius Kęstutis Balčiūnas portalui „Kas vyksta Kaune“ vardino, jog susirinkimo metu buvo įpareigotas iki rugsėjo 15 dienos pateikti veiksmų planą dėl Kauno MBA susidarančių kvapų problemos sprendimo, jame nurodant techninius, technologinius sprendimus, jiems reikiamas lėšas bei įgyvendinimo eigą. Plane nurodytoms priemonėms įgyvendinti KRATC turės du mėnesius – iki lapkričio 15 dienos.

Direktorius taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog anksčiau žadėtos kamino, turinčio išspręsti visas problemas, statybos – visuomenės klaidinimas. „Susiklaidino visi čia su tais kaminais. Su kaminu ar be jo, galės pasakyti ekspertai, kurie siūlys mums problemos sprendinius, ką galime padaryti geriau, nei darome dabar“, – teigė jis. „Nes dabar kaip žmonės mes matome, kad problema yra, o iš teisinės pusės atitinkame visus reikalavimus. Tai kaminas kaip ir nespręs nieko čia“, – tvirtino direktorius.

Įspūdis – teigiamas

Tuo tarpu viena iš susitikime dalyvavusių bendruomenės atstovų, Vesta Steiblienė, portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, jog susirinkimas paliko teigiamą įspūdį.

„Įmonės dalininkai pripažino, kad problema tikrai yra ir tikimės iš jų konstruktyvaus sprendimo. Su mumis vyko tik pasitarimas, todėl jokio galutinio sprendimo nėra. Tiesa vėliau merai liko diskutuoti tarpusavyje, todėl nežinome, ką jie kalbėjo po to, laukiame protokolo“, – teigė ji.

Pasak V. Steiblienės, susitikimo metu išryškėjo dvi temos – darbuotojų ir įmonės vadovų kompetencija darbui bei laikinas Kauno MBA veiklos stabdymas, kol bus ištaisytos dabar esančios problemos. Tam, kad tai būtų įmanoma, buvo svarstyta galimybė kreiptis į Aplinkos apsaugos ministeriją su prašymu laikinai pakeisti šiuo metu galiojančiu įstatymus dėl atliekų vežimo į sąvartynus.

Bendruomenė nesėdi vietoje

Tol, kol valdininkai svarsto, bendruomenė taip pat veikia. Rugpjūčio pabaigoje vykusiame susitikime pradėtų rinkti parašų skaičius jau pasiekė 1000, o bendruomenių gyventojai kasdien registruoja, kuriose vietose jaučiamas nemalonus kvapas. O visa ši informacija siunčiama Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėms, Aplinkos apsaugos ministerijai bei Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog Ramučių gyventojai nemalonų kvapą jaučia nuo birželio mėnesio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA