Viešųjų pirkimų vadovė apie kariuomenės pirkinius: kovosime ir mėtysimės auksiniais šaukštais | Kas vyksta Kaune

Viešųjų pirkimų vadovė apie kariuomenės pirkinius: kovosime ir mėtysimės auksiniais šaukštais

BNS 2016/09/02 17:25
DELFI nuotr.

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas teigia pats negalįs nutraukti sutarties su bendrove „Nota Bene“ dėl „auksinių šaukštų“. Jis sako pavedęs kariuomenės vadui įvertinti Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) rekomendacijas.

„Aš negavau jokio Viešųjų pirkimų tarnybos rašto. Sužinojęs, kad toks raštas yra nusiųstas Materialinių įsigijimų departamentui pavedžiau kariuomenės vadui, kad būtų įgyvendinamos rekomendacijos“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Jis teigė pats sutarties nutraukti negalįs, nes jos nesudarė: „Ne negaliu. Aš sutarties su „Nota Bene“ nesu sudaręs“.

„Mano žiniomis, sutartį nutraukti gali Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė. Ji kažkodėl to nedarė, manęs neinformavo, aš tik šiandien iš viešų šaltinių sužinojau apie tokį raštą. Tai pavedžiau kariuomenės vadui, kad jis įgyvendintų rekomendacijas“, – aiškino J.Olekas.

Jis neatsakė į klausimą, ar įmonei pervesti pinigai už brangius virtuvės įrankius, ar ne.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė sako, kad ministro pareiškimai rodo, kad jis nėra perskaitęs Viešųjų pirkimų įstatymo.

„Tenka apgailestauti, kad ministras neperskaitė Viešųjų pirkimų įstatymo, nežino jo nuostatų, kas ką gali ir kas ko negali. Sutartį gali nutraukti tie, kas pasirašė, ministras turi pasižiūrėti, kas pasirašė sutartį, tai Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamentas (…). Aš negaliu komentuoti neišprusimo“, – BNS sakė ji.

Kartu ji sakė, kad jos vadovaujama tarnyba nori padėti sutvarkyti netvarką viešuosiuose pirkimuose.

„Daug kartų buvo atėję tartis su mumis KAM sistemos įsigijimų atstovai, mes susakome, kas yra negerai, mes susakome bėdas, kad jie tvarkytųsi, jie išeina ir vėl tas pats tęsiasi. Matyt, reikia kitų žingsnių – dalyvavimo pirkimų procese, mokymo, stebėjimo. Negerai tokie pažeidimai, negerai tokios sutartys, tokios kainos, čia visiems negerai. Darysime kažką, negi kovosime ir mėtysimės auksiniais šaukštais. Darysime sprendimus, kad tai nesikartotų“, – dėstė ji.

Kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovą įsakymu skiria krašto apsaugos ministras.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė D.Vilytė penktadienį po susitikimo su prezidente pareiškė, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) sutartis su bendrove „Nota Bene“ dėl lauko virtuvės įrangos pirkimo yra niekinė, ji jau penkios dienos kaip galėjo būti nutraukta.

„Sutartis su bendrove „Nota Bene“ dėl 1,6 mln. eurų virtuvės įrangos agregatų ir įrankių įsigijimo jau penkta diena galėjo būti nutraukta. Pirmadienį gavusi išvadą, Krašto apsaugos ministerija jau galėjo nutraukti šiandien sutartį ir jokių įsipareigojimų jau nebeturėti“, – sakė D.Vilytė.

„Mūsų išvada, kurioje konstatuota, kad sutartis yra niekinė ir negaliojanti, turi teisinę galią. Atlikinėti įvairius tyrimus, analizes ir vėl įklimpti į metus tyrimus, manau, jiems to nebereikia“, – pabrėžė ji.

Viešųjų pirkimų tarnyba antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Pasak D.Vilytės, tai, kad ši sutartis dar nenutraukta, rodo ir nekompetenciją, ir neatsakingumą.

Prezidentė yra sakiusi, kad atsakomybę dėl tokio pirkimo turi prisiimti J.Olekas.

Ministras savo ruožtu teigia trauktis neketinąs. Jo teigimu, valstybės vadovė buvo suklaidinta.

„Manau, kad prezidentė buvo klaidinga informuota“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Pasak jo, prezidentei buvo pasakyta, kad sutartį sudarė Krašto apsaugos ministerija, nors iš tiesų tai padarė kariuomenei pavaldus departamentas.

„Ministerijos tarnybos pastebėjo, mūsų nuomone, nusikalstamą veiką. Mes priėmėme sprendimus, perdavėme teisėsaugos institucijoms. Labai apgailestauju, kad ilgai užtrukom, džiaugiuosi, kad pagaliai prokuratūra atnaujino tyrimą ir mes sužinosime, kas šioje situacijoje yra kaltas“, – sakė J.Olekas.

Jis tvirtino sulaukęs skambučių, kad neturėtų trauktis. Ministras apgailestavo, kad kolegos Bronius Bradauskas ir Gediminas Kirkilas viešai svarstė apie būtinybę jam atsistatydinti.

„Gerbiu jų nuomonę kaip demokratas, kad jie tą daro. Kaip partietis galvoju, kad jie blogai tai daro, nes turėtume apsitarti partijoje, kaip reikėtų daryti“, – kalbėjo J.Olekas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA