Prakalbo viešuosius konkursus pralaimintieji: kaip tai vyksta? | Kas vyksta Kaune

Prakalbo viešuosius konkursus pralaimintieji: kaip tai vyksta?

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune” nuomonių skiltyje pateikia vieno kauniečio nuomonę apie kariuomenėje kilusį skandalą, dėl maždaug aštuoniskart brangiau, nei tuomet kainavo rinkoje, pirktų virtuvės įrankių. Su sistema susipažinęs kaunietis atskleidžia, kaip viešuose pirkimuose atsiranda išpūstos kainos ir kaip galima parengti sąlygas, kad konkurentai turėtų itin mažus šansus laimėti.

„Jau akis bado tas šakučių skandalas”, mes irgi dalyvaujame, ar veikiau – bandome dalyvauti viešuosiuose konkursuose, bent jau kalbant apie Kauno regioną, tai šiokio tokio supratimo apie šiuos procesus turiu. Noriu jais pasidalinti.

Kai tik prasidėjo visas šis „kipišas”, pirma logiška į galvą atėjusi mintis buvo apie tai, jog dažnu atveju perkančioji organizacija – laimėjusiai kompanijai po sutarties pasirašymo paprašo perrašyti specifikaciją, ir dažniausiai toks prašymas susiveda į tai, kad gaminys ar gaminių grupė neviršytų tam tikros sumos, pvz.: 500 eurų ar pan.

Taip yra todėl, kad įstatuose nustatyta, kuris turtas pagal vertę yra trumpalaikis, o kuris ilgalaikis, ir per kiek laiko jį norima nurašyti. Tokiu atveju, bandant sumažinti parduodamo gaminio, kuris, tarkim, kainuoja 2 tūkst. eurų kainą iki 500 – likę 1,5 tūkst. yra išdalinami mažesnės vertės daiktams.

Čia ir gaunasi nelogiškumai, tačiau, taip gali būti tik tuo atveju, jei pirkimas susideda ne tik iš smulkios vertės daiktų: jei perkami tik smulkūs – nesąmonė.

Kai pamačiau, kokiuose konkursuose tą įmonė yra dalyvavusi ir laimėjusi… Na, faktas, kad čia jų verslas, ir jis jiems sekasi puikiai.

Situacija tokia, kad jei perkančioji organizacija norės nusipirkti tam tikro tiekėjo prekes – ji turi visus svertus tam padaryti: aprašyti perkamą prekę taip, kad nepasiūlytų niekas kitas: reikalauti sertifikatų kurių niekas kitas neturi, aprašyti gaminį, kurio niekas kitas neturi arba negali atsivežti pavyzdingo per numatytą laiką ir t.t.

Paprasčiau tariant, jei yra susitarimas, tai yra visos sąlygos pašalinti kitus tiekėjus!

Kaip pavyzdį galiu pasakyt, kad mūsų įmonei, kur mokami tik švarūs atlyginimai, griežtai pasakyta niekam neduoti kyšių ir nevykdyti susitarimų su kitais tiekėjais – laimėti bet kokį viešąjį konkursą, praktiškai, šansų nėra.

Tiesą sakant, per pusantrų metų jau praradau viltį šioje srityje bandyti kažką laimėti ir manęs nestebina, kad vyksta tokie dalykai.

Stebina tik tai, kokiais mastais tai yra vykdoma. Manau, norint sužinoti daugiau teisybės apie tai, kas iš tikrųjų vyko tame šakučių pirkime, reikėtų atrasti kitus tiekėjus, kurie bandė dalyvauti pirkime, tie, kurie pralošė, turėtų ką pasakyti. Tada ir pradėtų aiškėti visa teisybė”, – pateikė siūlymą kaunietis.

Tai – portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo nuomonė, už kurią redakcija neatsako. Jei ir jūs norite pasidalinti savo nuomone, užfiksuotais vaizdais ar perduoti informaciją apie įvykius Kaune, rašykite specialios funkcijos „Pranešk naujieną“ pagalba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA