Senasis Kaunas: 300 ledų „fabrikų“ | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: 300 ledų „fabrikų“

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugpjūčio 30-ąją 1923-ais metais „Lietuvos žinios“ aprašė, kas gamina Kaunui ledus.

„Vos išaušta pirmosios vasaros dienos ir saulė labiau ima šildyti, Kauno gatvėse, ypač kryžgatviuose, pasirodo žmonės, baltais chalatais apsivilkę, vežimėliais vežini. Kadangi šiemet pavasaris buvo šaltas, tai tų žmonių nevienas po chalatais buvo pasivilkę kailinius. Tai ledų pardavėjai!

Jau antri metai, kai ledų magnatu Kaune laikomas Pienocentras.

Pienocentras užpernai Kaune pastatė ledų fabriką ir pradėjo gaminti amerikoniškus ledus.

Pienocentrui pradėjus smarkiu tempu ledus gaminti, tuojau iškilo rinkos klausimas. Vien savo užkandinėse ir parduotuvėse Pienocentrui per siaura buvo su ledais, reikėjo eiti į gatvę, į skersgatvius, prie takų, prie laiptų etc. Bet paaiškėjo, kad pozicijos užimtos ir jas atkariauti gana sunku.

Kaune apie 300 žmonių esą gavę iš Miesto savivaldybės leidimus gatvėje pardavinėti ledus. Tie leidimai išduoti gana seniai, tik kasmet pratęsiami mokesčius sumokant. KMS prisilaikanti tos tvarkos, kad davus vienam piliečiui leidimą nurodytoje vietoje ledus pardavinėti, kitam toje vietoje pardavinėti neduoda leidimo. Žodžiu, prisilaikoma koncesijos raidės ir koncesijos dvasios. Ir nors Pienocentro ledų fabrikas galingas ir didelis (palyginus su privačiu ledų gamintoju), bet kadangi jis įsteigtas tada, kada veik visos vietos prekiauti ledais Kaune jau buvo išdalintos, tai Pienocentrui ir nėra kur atsistoti.

Prasidėjo kova dėl teritorijos

Nei vienas ledų pardavėjas Pienocentrui savo vietos neužleidžia: sako, aš pirmesnis, jau 15 – 20 metų, kai čia ledus pardavinėju, maitinu šeimą, ir pats maitinuos, o Pienocentro tikslas – eksportuoti. Pasistatė fabriką, tai tegul eksploatuoja ir ledus – sako ledų pardavėjai.

KMS tarpininkaujant, Pienocentras mėgino su ledų „pramonininkais“ geruoju kalbėtis: Pienocentras siūlo savo ledus jiems pardavinėti.

Kai kurie ledų pardavėjai jau pradėjo svyruoti ir buvo bepradedą imti urmu iš Pienocentro ledus, bet susigriebė: apskaičiavo ir išėjo, kad jiems patiems pasigaminti pigiau atsieina ir daugiau galį uždirbti, negu imdami iš Pienocentro.

Ir Pienocentro pasiūlymas buvo atmestas. Tada Pienocentras norėjo ledų koncernininkus priimt sezoninėn tarnybon, bet ir iš to nieko neišėjo.

Jokioms deryboms nepavykus, Pienocentrui teko paskubėti užimti laisvas vietas. Tokių vietų Pienocentras suradęs apie 50, kurias tvirtai ir užėmęs.

Pienocentras galėtų savo ledus eksportuoti provincijon, bet neturi autovežimo su šaldytuvais, toks autobusas kaštuotų apie 35 tūkst. Litų ir kažin ar kada amortizuotųs.

Galimas daiktas, kad Pienocentras ateinančiais metais naują ledų fabriką pastatysiąs Klaipėdoje (Kauno ledų fabrikas atsiėjęs apie 35 tūkst. Lt.) ir iš ten teiksiąs ledų Klaipėdai ir jos apylinkėms, be to, Palangai.
Jeigu Klaipėdoj Pienocentras naujo ledų fabriko nepastatys, tai galimas daiktas, kad įsigys sausų ledų (sausų ledų Lietuvoj negamina ir tektų jų įsivežti iš užsienio), tai tada būtų galima ir iš Kauno nuvežti ledų į Palangą ir kt. provincijos vietas.

Ledų gamyba.

Kauno gatvėse ledų pardavėjai ledus patys gamina: jie nusiperka tam tikrą mašinėlę už 15-20 litų ir jau gamina. Gamina, žinoma, primityviškiausiu būdu, menkai tebodami higienos ir sanitarijos reikalavimų. Prekiauja taip pat primityviai, vėjo arba pravažiuojančių sukeltose dulkėse. Be to, ledai gaminami natūralinių ledų pagalba, tai, karštam orui esant, sušilę vaikai tokių ledų užvalgę neretai ir apserga bronchitu, slogomis, net kokliušas prisikabina.

Nors ir nenorėtum Pienocentro reklamuoti, bet vis tiek reik pripažinti, kad privačiai ledų gamintojai negali pagamintį tokių ledų, kokius gamina Pienocentras. Pienocentro ledų fabriko ledai sušaldomi ne ledu, bet tam tikrame šaldymo aparate, pašalinus bakterijas.

Jau kelinti metai Kaune gana populiarūs „Itališki ledai“.

Pasirodo, kad tuos ledus gamina tikras italas . Jis sakosi kauniečiams ledus gaminąs jau šešti metai, turįs pasisekimą: rudenį išvykstąs į Italija ir ten gamins reprezentacinį vyną, pavasarį vėl sugrįšiąs į Kauną ir vėl gaminąs ledus.

Itališkų ledų gamintojas jau pramoko lietuviškai kalbėti, labai mandagus su savo svečiais.
Paklaustas, kaip sekasi, pradeda lankytojus girti: „Aa, kokie puikūs žmonės Kauno! Puikūs žmonės: pas mane ateina ledų pavalgyti ministerijai, direktoriai, profesoriai, ponios ir ponai“…
200.000 Lt ištirpsta su ledais.

Ledų gamintojų ir pardavinėtojų apytikriais paskaičiavimais kauniečiai per vieną sezoną suvalgą ledų ne mažiau, kaip už 200 tūkstančių litų. Daugiausia ledų suparduodą privatūs gamintojai.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA