Ekonomistas N.Mačiulis: kainų augimas – neišvengiamas | Kas vyksta Kaune

Ekonomistas N.Mačiulis: kainų augimas – neišvengiamas

delfi.lt 2016/08/29 12:44
Kas vyksta Kaune nuotr.

Lietuvoje paslaugos vis dar daug pigesnės nei Vakarų Europos šalyse ir jų brangimas neišvengiamas, teigia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Maždaug 3 proc. per metus siekiantis kainų augimas yra normalus. Vis dar vyksta konvergencija – artėjimas prie Europos Sąjungos vidurkio“, – pirmadienį pristatydamas ekonomikos apžvalgą žurnalistams sakė jis.

Ekonomistas pažymėjo, kad kai drabužių ar avalynės kainos jau beveik susilygino, tai restoranų ir viešbučių, laisvalaikio bei kultūros dar turi kur pasistiebti.

„Švietimas, sveikatos apsauga yra tos sritys, kur kainos turės didėti“, – sakė N. Mačiulis.

Labiausiai nuo Europos Sąjungos (ES) vidurkio Lietuvoje atsilieka būsto, elektros, vandens, komunikacijos paslaugų ir švietimo kainos.

Tačiau N. Mačiulis pažymėjo, kad šiose srityse rinkos dėsniai galioja mažiausiai, nes tai yra valstybės sektorius.

„Ten reikia sąmoningo sprendimo nustatyti didesnes paslaugų kainas“, – paaiškino jis.

Atlyginimai augs mažiau

N. Mačiulis taip pat teigė, jog Lietuvoje atlyginimų atotrūkis vis dar didesnis nei kainų.

„Šiemet tiek minimalaus mėnesinio atlyginimo, tiek darbo užmokesčio fondo skaidrėjimas lėmė maždaug trečdalį viso darbo užmokesčių augimo. Privačiame sektoriuje atlyginimai augo daugiau nei 9 proc. Tai tikrai įspūdingi tempai“, – teigė ekonomistas.

Jis taip pabrėžė, kad toks augimas labiau susijęs su darbo užmokesčio fondo skaidrėjimu.

„Mažesnė įmonių dalis gauna atlyginimus „vokeliuose“. Prie to prisidėjo minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimas. Tiesiog kartais neoficialiai gaunamą dalį pakeitė oficialiai gaunamas didesnis atlyginimas“, – svarstė N. Mačiulis.

Jo manymu, prie šio reiškinio taip pat prisidėjo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos akcijos.

„Atkreipus kai kurių įmonių dėmesį, kad jos domina mokesčių inspekciją, kartais tokios informacijos užtenka, kad jos pasikeistų ir pradėtų atlyginimus mokėti skaidriai“, – sakė N. Mačiulis.

Politikų pažadai

„Swedbank“ ekonomistas apžvelgė ir prieš Seimo rinkimus politinių partijų skelbiamus pažadus vidutinį atlyginimą Lietuvoje po mokesčių per 4 metus pakelti iki 850–1000 eurų. N. Mačiulio manymu tai nelabai realu.

„Prognozuojame, kad 2018 metais po mokesčių vidutinis darbo užmokestis sieks apie 674 eurus, tai yra vis dar gerokai mažiau nei tūkstantis eurų. 2020 metais galima būtų priartėti prie 800 eurų lygio, tačiau tam yra kelios sąlygos“, – nurodė ekonomistas.

Norint pasiekti bent 800 eurų vidutinį darbo užmokestį Lietuvoje, N. Mačiulio teigimu, reikėtų iki 600 eurų padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

„Tai nėra misija neįmanoma. Jau dabar yra suplanuota jį kitais metais pakelti nuo 210 iki 300 eurų. Tačiau iki 2020 metų jį reikia padvigubinti“, – sakė jis.

Lietuvai – bronza, pasauliui – dopingo testas

„Swedbank“ ekonomistai Lietuvos ekonomikos augimą lygina su Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių rezultatais – neblogai, bet galėjo būti daug geriau.

Pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos ekonomika augo sparčiau nei pernai, bet mažiau nei tikėtasi – tik 2,1 proc. Vis tik daugelis rodiklių rodo, kad ekonomikos augimas paspartės.

„Populizmas – pasaulio ekonomikos Achilo kulnas“, – sakė N. Mačiulis, kalbėdamas apie globalias perspektyvas.

„Swedbank“ prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomika augs 2,5 proc., kitąmet – 3 proc., o 2018 metais – 2,5 procento. Šių metų balandį bankas prognozavo, kad šalies bendrasis vidaus produktas šiemet augs 3,3 procento.

Taip pat prognozuojama, kad šiemet vidutinė metinė infliacija viršys 1 proc., o kitąmet kainų augimas paspartės iki 3 procentų.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA