Pacientai vengia gydytis pigiais vaistais | Kas vyksta Kaune

Pacientai vengia gydytis pigiais vaistais

BNS 2016/08/29 12:28
R. Tenio nuotr.

Pirmadienį įsigaliojęs naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas pacientams leis rinktis iš daugiau vaistų, tačiau priemokos nemažėja.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai sako, kad taupyti pacientai galėtų rinkdamiesi pigesnius vaistus su jiems reikalinga veikliąja medžiaga.

„Pagal priemokų bendrą tendenciją mes kol kas nematome, kad būtų pacientai linkę rinktis pigesnius vaistus“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Jos teigimu, pernai pacientai, pavyzdžiui, už kompensuojamuosius kardiologinius vaistus primokėjo beveik 38 mln. eurų, o rinkdamiesi pigesnius galėjo sutaupyti 22 mln. eurų priemokų.

„Tai rodo, kad žmonės gali sau leisti, kad gerėja gyvenimo lygis ir jie gali sau leisti. Ne visi važiuoja su zaporožiečiais“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Savo ruožtu vaistinių asociacija perspėja, kad dėl naujojo kainyno didės vaistų priemokos, pavyzdžiui, sergantiems cukriniu diabetu.

Naujas kompensuojamųjų vaistų kainyne, pasak sveikatos apsaugos ministerijos, yra per 2 tūkst. preparatų – keliomis dešimtimis preparatų daugiau nei ankstesniame kainyne.

Naujajame kainyne numatyta, kad beveik už 60 vaistų, kai jie kompensuojami 100 proc., pacientai nemokės jokios priemokos.

Tarp naujų kompensuojamųjų vaistų – 80 naujų vaistų sunkiems susirgimams gydyti. Į naująjį kainyną įtraukti vaistai su visiškai naujomis veikliosiomis medžiagomis, skirtomis gydyti išsėtinę sklerozę, idiopatinę plaučių fibrozę, raudonąją vilkligę bei ŽIV. Taip pat pirmą kartą į sąrašą įrašyti vaistai su naujomis veikliosiomis medžiagomis, skirti gydyti lėtinę tromboembolinę plaučių hipertenziją bei idiopatinę dilgėlinę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA