Apie eismo įvykį draudikui privalote pranešti per tris darbo dienas | Kas vyksta Kaune

Apie eismo įvykį draudikui privalote pranešti per tris darbo dienas

Skaitytojų nuotr.

Turėjau eismo įvykį. Iš karto nebuvo aišku, kas kaltas dėl avarijos. Sulaukęs atsakymo, kad aš esu kaltas dėl avarijos kreipiausi į draudimo kompaniją, tačiau jie man paaiškino, kad praleidau terminą kreiptis į juos. Norėjau pasiteirauti ar iš tiesų privalėjau iš karto pranešti draudikui apie avariją, nors net nežinojau, kad aš esu dėl jos kaltas ir kokias pasekmes nepranešimas draudikui man gali sukelti?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Apie eismo įvykį reikia pranešti draudikui, apdraudusiam jo civilinę atsakomybę, ir tuo atveju, kai neaišku, kuris eismo dalyvis yra dėl jo atsakingas (TPVCAPDĮ 12 str. 1 d. 5 p.). Taigi, net ir nesant kompetentingų institucijų išvados, kas yra avarijos kaltininkas, Jūs privalėjote per tris darbo dienas apie eismo įvykį pranešti savo transporto priemonės draudikui.

Šiuo atveju draudikas turi teisę reikalauti, kad Jūs grąžintumėte nukentėjusiajam išmokėtą sumą ar jos dalį. Pažymime, kad kiekvienu atveju draudiko reikalaujamos grąžinti sumos dydis nustatomas atsižvelgiant į nustatytų pareigų pažeidimą, priežastinį ryšį su eismo įvykiu, dėl pažeidimo ar pareigų nevykdymo atsiradusios žalos dydį, kitas reikšmingas aplinkybes ir į Vyriausybės nustatytą Žalos nustatymo ir išmokų mokėjimo tvarką. Pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. birželio 23 d. nutarimu Nr. 795 patvirtintų Eismo įvykio metu padarytos žalos nustatymo ir draudimo išmokos mokėjimo taisykles – atsakingas draudikas turi teisę reikalauti grąžinti išmokėtą sumą ar jos dalį iš valdytojo iki 20 procentų išmokėtos draudimo išmokos, – jeigu atsakingas dėl padarytos žalos valdytojas ar jo atstovas nepranešė jo civilinę atsakomybę apdraudusiam draudikui ar jo atstovui apie eismo įvykį, dėl kurio jis yra atsakingas, išskyrus atvejus, kai įrodoma, kad apie draudžiamąjį įvykį atsakingas draudikas sužinojo laiku arba kai nepranešimas apie draudžiamąjį įvykį neturėjo įtakos atsakingo draudiko pareigai išmokėti draudimo išmoką.

Taigi, pagal galiojančius teisės aktus – Jums (draudėjui) per 3 darbo dienas nepranešus apie eismo įvykį, Jūsų draudikas gali reikalauti grąžinti iki 20 proc. išmokėtos draudimo išmokos, tačiau konkretus grąžintinos draudimo išmokos dydis nustatomas, atsižvelgiant į nustatytų pareigų pažeidimą, priežastinį ryšį su eismo įvykiu, dėl pažeidimo ar pareigų nevykdymo atsiradusios žalos dydį, kitas reikšmingas aplinkybes.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt .

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA