Kauno Senamiestis tapo milžiniška šokių aikštele | Kas vyksta Kaune

Kauno Senamiestis tapo milžiniška šokių aikštele

R. Tenio nuotr.

Šeštadienio vakarą kauniečius į Rotušės aikštę viliojo skirtingi muzikos ritmai ir spalvingi šokėjų pasirodymai. Čia vyko pašokti tiesiog gatvėje kviečiantis festivalis – „Šokantis Senamiestis”.

[galerija kiek=”24″]

Žmonijos šokių stažas – 12 tūkst. metų

Ant pagrindinio parketo išsirikiavo šokėjai profesionalai, pristatantys galybę skirtingų šokių, atkeliavusių iš viso pasaulio: sirtakį, sambą, salsą, rumbą, pasadoblį, tango, bugi bugi, baletą, šiuolaikinius; gatvės šokius, lietuvių liaudies šokius bei galybę kitų.

Šalia veikė „Šokių birža”, kurioje susirinko įvairių Kauno mokyklų mokytojai, jie ne tik pristatinėjo savo mokyklas, bet ir čia pat ragino pasimokyti šokių žingsnelių. Pašonėje praeiviai galėjo užsukti į mados mugę „Kodas 477″, kurioje buvo prekiaujama talentingų Lietuvos dizainerių darbais.

Nors, kaip priminė viena iš renginio vedėjų, Jurgita Česnavičiūtė – šokti žmonės pradėjo dar 10 tūkst. metų prieš mūsų erą, ir dažniausiai judėdavo po vieną, neliesdami kitų, retkarčiais ratu, tačiau šįvakar šventėje viskas buvo kitaip – šokama kartu, o pagrindu tapo poriniai šokiai.

Šokti gali visi

Renginio globėjai Jūratė ir Česlovas Norvaišos tikino, kad šokti gali visi, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties, gebėjimų ar kitų skirtybių. „Šokis ribų neturi”, – tikino šokėjų pora.

Šokantis senamiestis

J. Norvaišienė pasakojo, kad šokis didina socialinį aktyvumą, skatina bendrauti, susipažinti su skirtingais žmonėmis, o kartu ir apsikeisti nuomonėmis. Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad dabartinės technologijos verčia sėdėti ir atsijungti nuo aplinkos, susvetimėti, o jaunimas daugiausiai bendrauja žinutėmis. „Liūdnas vaizdas”, – teigė J. Norvaišienė ir pridūrė: „Kaunas – šokių sostinė, turime daugybę pasaulinio lygio šokėjų, čempionų – naudokimės tuo. Kultūringas žmogus turi žinoti, koks šokis, pagal kokią muziką šokamas, tad raginu jaunimą pakilti nuo kompiuterių, pamiršti pokemonus ir ateiti šokti”, – sakė J. Norvaišienė.

Ji pastebėjo, kad pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse, vyresni žmonės šoka labai daug, tad, pasak jos, nėra ko spyriotis ir lietuviams. „Žmogus gimsta tam, kad judėtų, tad pirmyn!”, – ragino šokių trenerė J. Norvaišienė.

Šokantis senamiestis

Č. Norvaiša pažymėjo, kad dabartiniam šokiui partneriai, tarsi tampa nereikalingi: „Stovi vyras ir moteris atskirai, nežiūrėdami vienas į kitą, o mes propaguojame porinius šokius, juk žymiai maloniau, prisiliesti prie partnerio kūno”, – tikino Č. Norvaiša.

Balete trūksta vyrų

Apie 30 m. baletą šokanti, Eglės Špokaitės baleto mokylos mokytoja Asta Žiliuvienė teigė, kad baletą, kaip ir daugumą šokių, mokytis šokti gali visi be išimčių – nuo 3,5 metų iki gilios senatvės. Turint motyvacijos – tobulėjama sparčiau. Mokytoja A. Žiliuvienė atskleidė, kad baleto šioje mokykloje nešoka nei vienas vyras: „Pasaulyje juos kažkaip privilioja šokti baletą, o pas mus jų, deja, nėra. Žinoma, priimtume, tegul tik atvyksta”, – ragino ji.

Šokantis senamiestis

Pasak mokytojos, Lietuvoje dar gajūs stereotipai, kad vyrams reikia futbolo, krepšinio, na, galbūt dar gatvės šokių ar pramoginių, bet tik ne baleto. „Norisi keisti šį klaidingą požiūrį”, – tikino A. Žiliuvienė.

Šiuolaikinio šokio teatro „Aura” šokėja Justina Kiršinaitė teigė, kad šis šokio stilius yra įvairiapusis, jį taip pat gali šokti kas tik panorėjęs. „Šiuolaikinis šokis padeda atskleisti asmenybę, išsilaisvinti, nusimesti kompleksus, atskleisti tikrąjį vidinį „draivą”, ragina drąsiau svajoti”, – šokimo pliusus vardino J. Kiršinaitė.

Jos teigimu, šiuolaikinis šokis Lietuvoje kiek atsilieka nuo pasaulinio ritmo, tad „Aura” stengiasi šią padėtį taisyti ir samdo tarptautines šokėjų trupes, kurios į šalį atneša naujausias tendencijas.

Šokantis senamiestis

Tango šokamas dviese

Nemažai susidomėjusiųjų būriavosi prie tango – šokio, kuris 2009-aisiais buvo įtrauktas į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, stendo. Čia apie tango istoriją pasakojo iš Buenos Airių atvykęs ir metus Kaune gyvenantis tango mokytojas Carlos Rodriguez.

Šokantis senamiestis

„Tango tėvynė – Buenos Airės, čia jau daugiau kaip 120 metų šokamas šis nuostabus šokis, padedantis sutikti daugybę asmenybių iš skirtingų kontingentų”, – pasakojo mokytojas.

Jis pažymėjo, kad Lietuva dar jauna tango šalis, gilesnės tradicijos tarp Europos šalių, išskirtinos Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje. Tango dabar šoka visas pasaulis, tačiau, kažin ar kiekvienas gerbėjas žino sėkmingo tango formulę? Ją atskleidė mokytojas Carlos.

„Tango šokiui būtina: vyras, moteris ir muzika. Be kurio nors vieno komponento – tango nebus. Visi jie padeda išreikšti ekspresiją, jausmą. Šokio žingsnelius išmokti lengva, bet yra dar kur kas daugiau – tai aistra, energija, degimas”, – dėstė C. Rodriguez.

Šokantis senamiestis

Organizatorių teigimu, kitąmet planuojama, kad renginys iš Senamiesčio pasklis po visą Kauną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA