Baigėsi Lietuvos, JAV ir Lenkijos karių pratybos – „Stiprus husaras“ | Kas vyksta Kaune

Baigėsi Lietuvos, JAV ir Lenkijos karių pratybos – „Stiprus husaras“

KAM nuotr.

Rugpjūčio 25 d. po itin aktyvių, penkias paras trukusių kovos veiksmų, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Mindaugas Steponavičius vertinamąsias lauko taktines pratybas „Stiprus husaras 2016“  paskelbė baigtomis.

[galerija kiek=”4″]

Gerokai po pietų visi pratybų dalyviai buvo pakviesti ant Gaižiūnų poligono pakilimo tako, kur ir vyko iškilminga pratybų uždarymo ceremonija.  Pasak vado, pratybų metu dalyviams iškelti uždaviniai pasiekti – teigiamai įvertintas Karaliaus Mindaugo husarų ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionų manevrinių kuopų karių gebėjimas treniruotis drauge su privalomosios pradinės karo tarnybos bei rezervo kariais ir sąjungininkais, kariai  patobulino vadovavimo principus ir pagerino tarpusavio sąveiką.

Pratybų metu  Husarų ir Ulonų batalionai su priskirtais vienetais vykdė taktinį žygį su transporto priemonėmis ir pėsčiomis, užėminėjo susitelkimo rajonus, vykdė puolamąsias ir gynybines operacijas,  palaikydami nuolatinę sąveiką su  sąjungininkais – JAV ir Lenkijos kariais.  Lengva nebuvo – jau nuo ankstyvo sekmadienio ryto prasidėjo operacijų planavimas, o vėliau ir nenutrūkstamas jų vykdymas.

„Žvelgiu į kairę – matau rezervo ir privalomosios pradinės karo tarnybos karius,  centre matau mūsų karius profesionalus, žvelgdamas į dešinę  –  mūsų sąjungininkus iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lenkijos. Kaip didelės šeimos – brigados – vadas aš suprantu, kad būtent taip ir atrodytų mūsų junginys realios grėsmės Lietuvai metu. Didžiuojuosi kiekvienu iš jūsų, nes jūs padarėte tikrai didelį ir svarbų darbą visų šių pratybų metu“, – uždarymo ceremonijos metu kalbėjo brigados vadas pulkininkas M. Steponavičius.

Pratybų metu  karius buvo aplankęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas, Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys.  Į pratybas taip pat buvo atvykusi Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų sekretoriaus pavaduotoja įsigijimams logistikai ir technologijoms Katrina McFarland. Ji susitiko su pratybas organizuojančios brigados „Geležinis Vilkas“ štabo kariais, JAV kariais, domėjosi jų užduotimis ir kaip Lietuvos kariai integruoja užsienio partnerių sunkiąją techniką – kovos mašinas „Bradley“  ir tankus „Abrams“ –  į puolamąsias ir gynybines operacijas.

Pratybose išbandyta  hibridinės energijos generacijos ir valdymo sistema

Pratybų metu  NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras ir Lietuvos kariuomenės Didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas išbandė dislokuojamą modulinės hibridinės energijos generacijos ir valdymo sistemą.  Ši sistema naudoja įprastinį kurą ir tokius atsinaujinančius resursus,  kaip vėjas ir saulės energija. Šios sistemos gaminama elektros energija buvo naudojama pratybų dalyvių apgyvendinimui, kt. poreikiams.

Naudojant šį modelį, kuro suvartojama 30 proc. mažiau nei naudojant vien įprastinį dyzelinį generatorių, o tai atitinkamai didina aptarnavimo įrenginių ilgaamžiškumą ir  mažina logistinius poreikius operacinėje aplinkoje. Atsižvelgiant į teigiamus rezultatus, hibridinės energijos ir valdymo sistema bus naudojama ir ateityje visų pagrindinių pratybų Lietuvoje metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA