Link vaizdingos Kauno marių pakrantės vedantis kelias – nuo šiol tik išrinktiesiems | Kas vyksta Kaune

Link vaizdingos Kauno marių pakrantės vedantis kelias – nuo šiol tik išrinktiesiems

R. Tenio nuotr.

Kauniečiai domisi, kodėl Jakštonyse, Kauno marių regioninio parko teritorijoje esančioje Slėnio gatvėje, pastatytas automobilių eismą draudžiantis ženklas. Ne vienam poilsiautojui, o ypač vietą nuo seno pamėgusiems žvejams, jis kelia stiprų susierzinimą. 

[galerija kiek=”16″]

Trukdžiai nusigauti iki Marių

Ši vieta yra važiuojant iš Kauno į Vilnių autostrada, už sudegusio „Bajorkiemio“, reikia rinktis antrą posūkį į dešinę – sukti į žvyrkelį, Slėnio gatvę.

Ženklą nr. 303 „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas” – vairuotojai sutinka pakeliui, važiuodami link Marių bei netoliese esančios Meilės įlankos.

Ženklas čia atsirado prieš kelias savaites, anksčiau jis stovėjo keliasdešimt metrų toliau – netoli dviaukščio namo, kuriame gyvena apie 20 žmonių, bet prieš pusmetį buvo panaikintas. Tačiau, vietiniai išsikovojo, kad ženklas vėl sugrįžtų, tiesa, keliasdešimt metrų arčiau autostrados.

Už ženklo nepaisymą gresia baudos, pažeidėjus fiksuoja netoliese įrengta kamera.

Poilsiautojams ramybės neduoda ir maždaug už kilometro nuo žvyrkelio pradžios esantis užkardas, užtveriantis automobiliams kelią prie pat Marių.

Poilsiautojai kėlė versijas

Į redakciją kreipęsi kauniečiai kėlė įvairias ženklo atsiradimo versijas: „Kodėl paprasti mirtingieji negali nusigauti iki šitų gražių vietų, ar tai vieta tik išrinktiesiems?”, – klausė Marius.

Kitas poilsiautojas ženklo atsiradimą bandė sieti su netoliese sklypą turinčio politiko Ramūno Karbauskio vardu.

„R. Karbauskiui įsigijus žemės sklypą Jakštonių kaime, prie Kauno marių atsirado kelio ženklai, draudžiantys eismą keliu, kuris yra vienintelis privažiuoti prie Marių. Nors daugelį metų tai buvo viešas kelias, kuriuo naudojosi poilsiautojai, žvejai. Ar taip galima?”, – klausė gyventojas.

Prie ženklo tvarkingai sustoję žvejai, portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistams pasakojo, kad ženklo laikosi, o neseniai čia buvo atvykusi policija ir visiems nepaisiusiems ženklo – skyrė baudas.

„Nuo ženklo bus geras kilometras paėjėti, apie dešimt minučių pėstute. Ženklas gerai, anksčiau nebuvo galima įeiti, žmonių masė, prie pat Marių privažiuodavo, dabar tik penkios mašinėlės stovi. Pradėjus statyti namus – atsirado keliukas, užplūdo žvejai. Anksčiau šiukšlynai būdavo aikštelėse, prie užkardos stovėdavo visada bent po dešimt automobilių. Išvis džiaugiuosi, kad leidžia įeiti, juk aplink privatūs sklypai”, – sakė ilgus metus čia žuvaujantis žvejys Kęstas.

Žvejys Vitalijus Korsakovas nebuvo itin patenkintas ženklo atsiradimu: „Laisvoje Lietuvoje negalima privažiuoti prie vandens telkinių, vyksta dvejos statybos netoli kranto. Gal R. Karbauskis pridėjo ranką? Beje, mišką jis gražiai išvalė. Man jau daugiau kaip 70 metų, kiek sunkoka su daug žvejybos daiktų žygiuoti, tad važiuoju dviračiu”, – kalbėjo V. Korsakovas.

Ne R. Karbauskio valdose

Kalbinti vietiniai gyventojai ir pats R. Karbauskis tikino, kad šiuo keliu jis nesinaudoja, turi atskirą savo privažiavimą, jam nepriklauso minėtame kelyje esantys sklypai – Registrų centro duomenimis, jų savininkai kiti penki asmenys, tad ir su ženklais bei užkardu R. Karbauskis neturi nieko bendro.

KVK_9294

Jakštonių kaimo bendruomenės atstovas Arūnas Stravinskas, gyvenantis netoli ženklo, prie pat kameros, pasakojo, kad ženklą ir užkardą suorganizavo patys vietiniai gyventojai, neapsikentę netvarkos ir norėdami užtikrinti saugumą, esą dėl prieš daugybę metų Marių pakrantėje buvusios baisios netvarkos.

R. Karbauskis patikslino, kad jo sklype nuo kranto palikta daugiau visuomenei skirto ploto, nei reikalaujama: 100 metrų, o ne 20. „Čia visi gali poilsiauti, žvejoti, degintis. Galima ir futbolą žaisti, jei kas nori, svarbu, kad nešiukšlintų. Tiesa, yra kamera, bet dėl saugumo, ir šiukšlių”, – sakė pašnekovas.

Jis paneigė gandus, kad jo privačioje valdoje bus statomas viešbutis ar poilsio namai, trikdysiantys tykų Kauno marių regioninio parko gyvenimą: „Čia bus mobili  asteroidų, kurie kelia grėsmę žemei, observatorija stebėsenai. Į ją internetu galės prisijungti viso pasaulio mokslininkai, studentai. Observatorija atsiras iki 2017 m. pabaigos.

Vietinių gyventojų iniciatyva

Kalbinti Jakštonių kaimo gyventojai pasakojo, kad minėtas kelio ženklas, draudžiantis motorinių transporto priemonių eismą bei užkarda pastatyti dėl vietinių gyventojų saugumo ir siekio sumažinti šiukšlinimą, kuris prieš tai buvo neįtikėtinų mastų. Jų teigimu, užkardas uždėtas taip pat legaliai, kad vairuotojai, o ypač žvejai, link vandens neštų mažiau šiukšlių.

Pasak vietinių, neretam gyventojui užkliūna ir prie autostrados pastatyta tvora, kurią reikia kiekvienąkart uždarinėti. Gyventojai teigė, kad ja saugomasi nuo laukinių žvėrių: šernų, stirnų, briedžių, kurie ypač sujunda vakare ir gali nekliudomi išlėkti į autostradą bei sukelti katastrofą.

A. Stravinskas pasakojo, kad draudžiamojo kelio ženklo pageidavo apie trisdešimt bendruomenės narių, jie kreipėsi į Kaišiadorių rajono savivaldybę. Ši prašymą patenkino.

KVK_9301

Registrų centro duomenimis, sklypai šalia minėto probleminio keliuko, kur įrengtas užkardas – priklauso penkiems asmenims, o ne trisdešimčiai, tad į jį teisę turi ir pasiūlymus dėl kelio ženklų teikti gali tik vos keli asmenys. Be to, minėtame kelyje yra įregistruotas kelio servitutas – teisė naudotis svetimu, t.y. kitam asmeniui nuosavybės teise priklausančiu ar kitu teisiniu pagrindu valdomu žemės sklypu.

Statė šiukšlynui pažaboti

Jakštonių kaimo bendruomenės atstovas A. Stravinskas pasakojo, kad prieš pastatant minėtą kelio ženklą ir užkardą, poilsiautojai šioje Marių vietoje nevaržomai gerdavo alkoholį, rengdavo šventes, muštynes, nekart kviesta policija.

„Būdavo baisu gyventi, įsivaizduokite: naktį neblaivūs žmonės ateidavo prie langų ir belsdami klausdavo ar turime parduoti alkoholį. Pakrantėje ištisai mėtydavosi prezervatyvai, porelės atvykdavo atlikti savo reikalų automobiliuose. Mėtėsi švirkštai, žmonės degindavo laužus, gaisrinė ne kartą kviesta, nes degė žolė. Vairuotojai atvykdavo pakrantėje pasikeisti padangas ir čia pat numesdavo, taip pat vykdavo laidų vagys, jie ant laužo nudeginėdavo laidus, rasdavome plastmases. Buvome ir patys apvogti. Kaune nebuvo kitos taip prišnerkštos vietos. Ženklas ir užkardas mus gelbsti nuo šios netvarkos”, – sakė A. Stravinskas.

Jo teigimu, anksčiau per dieną žvyruotu keliuku važiuodavo bent 100 automobilių, savaitgalį eismas vykdavo be paliovos. Nerimą keldavo ir automobilių greitis, mat šalia kelio name gyvenantys vaikai, bet kada galėdavo išbėgti į kelią. Beje, žvyrkelis ir kamera įrengti Jakštonių kaimo bendruomenės lėšomis.

A. Stravinskas tikino, kad atsiradus ženklui – situacija pasikeitė kardinaliai: sumažėjo automobilių eismas, dingo dulkės, mažiau šiukšlių – nors važiuoti motoriniu transportu poilsiautojams pro jų namą draudžiama, visgi, savaitgalį užfiksuota daugiau kaip 30 pažeidėjų, jiems skirtos baudos.

Vyras sakė nedraudžiantis poilsiautojams vykti prie Marių ir šalia esančios Meilės įlankos, tačiau kaip reikalauja ženklas – ragina palikti automobilius, kitas motorines transporto priemones ir keliauti apie kilometrą pasivaikščiojant savo kojomis.

KVK_9264

Savivaldybė leido, policija – ne

Tačiau, pasirodo, kad pastatytas kelio ženklas kelia dilemą, mat Kaišiadorių r. savivaldybė ženklą pastatyti leido, o policija teigia, kad tam nepritarė.

„Į Kaišiadorių rajono savivaldybės tarybą dėl kelio ženklo pastatymo kreipėsi patys gyventojai, tad savivaldybės taryba pavedė išnagrinėti šį klausimą Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komitetui, jis balsavo ir rekomendavo, kad Kaišiadorių rajono savivaldybės Rumšiškių seniūnija pastatytų šį ženklą. Seniūnės sprendimu tas ženklas stovi. Sprendimo niekas neužginčijo, jį gali atšaukti politikai arba teismas”, – teigė Kaišiadorių administracijos direktorius Česlovas Neviera, pasirašęs leidimą statyti ženklą.

Kalbinta Rumšiškių seniūnė Eugenija Genevičienė taip pat patikino, kad ženklas atsirado išnagrinėjus daugumos Jakštonių k. gyventojų prašymą ir Kaišiadorių r. savivaldybės komisijai bei Administracijos direktoriui davus nurodymą. „Minėtame kelyje važinėja daug automobilių, dulka baisiausiai, gausybė žvejų”, – pasakojo E. Genevičienė.

Kauno apskrities VPK viešųjų ryšių atstovė Odeta Tumelytė informavo, kad Saugaus eismo komisija nepritarė šio ženklo pastatymui, bet vėliau Kaišiadorių rajono savivaldybė leido jį pastatyti.

KVK_9297

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kelių policijos valdybos tarnybos organizavimo skyriaus specialistas Paulius Stanionis patikino, kad kelio ženklas su policija suderintas nėra.

„Jūsų paminėto kelio ženklo Nr. 303 „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“, pastatyto vietinės reikšmės kelyje, vedančiame į Jakštonis (Kauno marių regioninio parko teritorija), pastatymas nebuvo suderintas su policija. Mano žiniomis, Kaišiadorių rajono saugaus eismo komisijoje nebuvo pritarta šio ženklo statymui, buvo net organizuoti išvažiuojamieji posėdžiai. Policija į savivaldybę dėl ženklo pastatymo teisėtumo yra parašiusi paklausimą, tačiau kol kas atsakymo nėra gavusi”, – teigė P. Stanionis.

Ženklo likimas neaiškus

Kadangi ženklas stovi suderintas ne su visomis institucijomis, laukiama tolesnių atsakingų insititucijų veiksmų. Apie ženklo likimą – informuosime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA