Gyventojai džiaugiasi sutaupę, namą prižiūrinti įmonė grūmoja pirštu | Kas vyksta Kaune

Gyventojai džiaugiasi sutaupę, namą prižiūrinti įmonė grūmoja pirštu

Asociatyvi nuotr.

Kaunietis Giedrius dalinasi patirtimi, kaip vieno Dainavos daugiabučio gyventojai gali sutaupyti, jei reikiamus smulkius darbus pasidaro patys, o ne kliaunasi namui techninę priežiūrą organizuojančios įmonės paslaugomis.

„Pastaruoju metu prie mūsų namo – V. Krėvės pr. 74, pradėjo vis dažniau švarinti automobilius, pastebėjome, kad nėra labai jauku vaikščioti sutemus, o ir kelios viešojo transporto stotelės netoliese, žmonių srautas, tad susirinkę su gyventojais sutarėme – įrengsime naujas lempas”, – pasakojo Giedrius.

Idėjai pritarė tik dviejų namo laiptinių gyventojai, prie jų ir nuspręsta įrengti šviestuvus su foto rele, kurie sutemus patys įsijungia, o prašvitus – išsijungia. Iki tol šalia laiptinės įėjimo stovėjo paprasti šviestuvai, toli neapšviesdavę.

Baiminosi dėl nesaugumo

Pasak Giedriaus, naujieji šviestuvai apšviečia didelį ruožą. „Prie namo esanti žalioji zona sutemus apšviesta, lyg naktinė futbolo aikštelė. Tapo saugiau, esame patenkinti”, – sakė pašnekovas.

Gyventojai patys nusipirko šviestuvus, patys atliko įrengimo darbus: su kaimynais prie dviejų laiptinių pastatė 30w šviestuvus su foto rele. Tai kainavo 120 eurų, o namui techninę priežiūrą organizuojanti įmonė „Mano būstas”, pasak Giedriaus, už kiek galingesnius – 40w šviestuvus paprašė 500 eurų, t.y. net 78 proc. arba keturiais kartais – brangiau. „Net pritūpiau išgirdęs”, – sakė gyventojas, apie kainą sužinojęs, kai paskambino telefonu pasiteirauti.

Vyras skaičiuoja, kad butų savininkai šiuo sprendimu daug sutaupė: 15-os butų laiptinės kiekvienam butui šviestuvai atsiejo po 4 eurus, o pasinaudojus prižiūrinčios įmonės paslaugomis atsieitų po 16,7 eur.

Prižiūrinti įmonė vardino taisykles

Daugiabučiui techninę priežiūrą organizuojančios įmonės „Mano būstas” atstovas spaudai Paulius Ugianskis teigė, kad „Dainavos būstas” iš minėto namo gyventojų negavo jokios oficialios raštiškos užklausos dėl šviestuvų įrengimo ir darbų sąmatos, todėl, esą sunku pasakyti, kodėl jie nurodė tokią kainą.

„Mes visada gyventojams siūlome tik kokybišką, sertifikuotą produkciją. Pavyzdžiui, daugelyje Dainavos mikrorajono namų, gyventojų prašymu, esame sumontavę vokiečių gamintojų šviestuvus ir iki šiol nė vienas iš jų nesugedo. Visiems atliktiems darbams suteikiame garantijas, mūsų pasirinkti rangovai yra atestuoti LR Aplinkos ministerijos. Jie dirba legaliai ir moka mokesčius valstybei”, – aiškino P. Ugianskis.

Jis informavo, kad visus namo bendrosios inžinerines įrangos ir konstrukcijų remontus bei minėto atvejo neprojektinius įrangos montavimo darbus,  gali atlikti tik atestuoti specialistai.

„Visiems tokiems darbams būtinas 50 +1 proc. bendraturčių gyventojų pritarimas. Neteisingai sumontuota elektros įranga gali sukelti gaisrą arba kitus elektros tinklo gedimus. Pigiau atlikti darbai dar negarantuoja jų kokybės, ilgaamžiškumo bei savalaikio garantinio aptarnavimo”, – teigė P. Ugianskis.

Savivaldybė neprieštarauja

Kauno miesto savivaldybės Bendrojo naudojimo objektų valdytojų veiklos poskyrio vedėjas Valentinas Markevičius teigė, kad tokio pobūdžio papildomus namo aplinkos pagerinimo smulkius darbus, nepažeidžiančius kitų namo savininkų interesų, gyventojai gali atlikti. Visus namo bendrojo naudojimo objektų darbus savininkai turi organizuoti informuodami administratorių.

„Šiuo konkrečiu atveju, Giedrius informavo techninę priežiūrą organizuojančią įmonę, kad butų ir kitų patalpų savininkai nori pastatyti dvi lempas kiemui apšviesti ir apklausė kitus namo bendrasavininkus. Svarbu ar tinkamai sutvarkyti dokumentai, t.y. jeigu vyko balsavimas raštu, tai turėjo būti išdalinti balsavimo biuleteniai ir surašytas balsų skaičiavimo protokolas”, – aiškino V. Markevičius.

Jis informavo, kad jei vyko visuotinis susirinkimas, turėtų būti surinkti dalyvavusiųjų parašai ir surašytas susirinkimo protokolas, dokumentus reikia pristatyti namo administratoriui.

Svarbu ir kokią elektros energiją naudoja lempos – bendrą ar atskirų butų. Bendros elektros naudojimui taip pat turi būti gautas bendrasavininkų sutikimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA