Kauniečių pagalbos šauksmas: įkyrus ūžesys girdimas visą naktį | Kas vyksta Kaune

Kauniečių pagalbos šauksmas: įkyrus ūžesys girdimas visą naktį

Video stop kadras

Rytas daugumai asocijuojasi su žadintuvo melodija ar paukščių čiulbesiu už lango. Tačiau dalis kauniečių jau beveik metus ne tik savo rytų, bet ir dienų bei vakarų nebeįsivaizduoja be elektros transformatorinės ūžesio.

Greta Baltų pr. 159 ir 165 namų veikianti transformatorinė – galvos skausmas aplinkiniams tiesiogine to žodžio prasme. Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo šilainiškiai, transformatorinė ūžia jau beveik metus. „(Ji, red.) tikrai be galo garsiai ūžia visą parą, tad aplinkiniams jaučiamas diskomfortas yra nežmoniškas“, – pasakojo jie.

Tiesa, kauniečiai nesėdėjo rankų sudėję – kreipėsi į miesto savivaldybę, o pastaroji – į AB „Elektros skirstymo operatorių“ („ESO“). Iš čia buvo gautas atsakymas, jog transformatorinė šiuo metu nepriklauso įmonei ir dėl to tvarkoma nebus, tačiau pradėtos juridinės procedūros tam, kad transformatorinė taptų AB „ESO“ turtu. Kai tik tai bus padaryta, ūžesys bus pašalintas.

Transformatorinė – be šeimininko?

Įdomiausia šioje istorijoje yra tai, kad AB „ESO“ atsakyme gyventojams buvo nurodyta, jog transformatorinė nuo 2001-ųjų priklausė Kauno miesto savivaldybės statybos skyriui. Tuo tarpu savivaldybės energetikos skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas teigė, jog transformatorinės niekuomet nebuvo savivaldybės nuosavybė, o situaciją aiškino per tą laiką įvykusiomis permainomis įmonėse.

„Transformatorinės niekada nebuvo savivaldybės nuosavybė. Tai yra įrengimai, skirti žeminti (arba didinti) elektros tinklo įtampą. Jų buvimas yra susijęs su elektros energijos tiekimo principais, visa ši įranga priklauso elektros tiekimo tinklų savininkams“, – sakė R. Mačikėnas.

„Baltų pr. 165 transformatorinė nuo pirmos dienos buvo eksploatuojama energetikos įmonių (AB „Vakarų skirstomieji tinklai, LESTO ir taip toliau), tad paaiškinti šią situaciją galima tik vienu būdu: tai laikmetis, kai bankrutavo, persiorganizavo, restruktūrizavosi, likvidavosi ir kitaip keitėsi begalė ūkio subjektų. Galėjo būti visaip – nebaigtos statybos, pasikeitę rangovai ir panašiai… Keitėsi daug kas, o infrastruktūros objektai liko savo vietoje, tai yra ten, kur buvo pastatyti“, – pasakojo energetikos skyriaus vedėjas.

Įvykus gedimui savininkai nesvarbūs?

Prie transformatorinės gyvenantiems kauniečiams, tuo tarpu, neramu, kaip būtų, jeigu transformatorinėje įvyktų rimtas nenumatytas gedimas – ar jis liktų nesutvarkytas, nes transformatorinė teisiškai niekam nepriklauso?

AB „ESO“ komunikacijos skyriaus vadovė Renata Gaudinskaitė portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė, jog taip tikrai nebūtų. „Trumpai tariant, jeigu transformatorinėje įvyktų gedimas, nepaliktume savo klientų be elektros ir nedelsiant atliktume gedimo šalinimo darbus“, – pasakojo ji.

Pasak R. Gaudinskaitės, transformatorinėje, neduodančioje ramybės Baltų pr. gyvenantiems, gedimo nėra, todėl veiksmai nėra tokie skuboti. „Šiuo metu jokio gedimo transformatorinėje nėra, nors įranga skleidžia charakteringą garsą, kuris gali būti garsesnis, nei įprastai“, – teigė vadovė. „Objekto nuosavybės teisės klausimas jau yra perduotas į teismą nuosavybei priteisti, taip pat jau atlikti kadastriniai matavimai“, – sakė R. Gaudinskaitė.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo užfiksuotais vaizdais ar perduoti informaciją apie įvykius Kaune, rašykite specialios funkcijos „Pranešk naujieną“ pagalba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA