Policijos pareigūnai surengė reidą prie prekybos centrų | Kas vyksta Kaune

Policijos pareigūnai surengė reidą prie prekybos centrų

R. Tenio nuotr.

Penktadienį, vidurdienį, šalia didžiųjų Kauno prekybos centrų ir Kauno klinikų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse vyko policijos reidas – tikrinta ar į žmonėms su negalia skirtas automobilių stovėjimo vietas statosi tik turintieji tam teisę. 

Rezultatai nustebino – per pusantros valandos užfiksuoti vos trys pažeidėjai. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnų ir neįgalių asmenų atstovų organizuota akcija vyko prie prekybos centrų „Akropolis”, „Hyper Maxima”, „Savas” bei prie Kauno klinikų centrinio įėjimo esančioje aikštelėje.

Reidas netikėtai nustebino, pažeidėjų rasta tik prie „Akropolio”, čia neleistinai automobilius pasistatė „Saab“, „Mercedes Benz“ ir „Ford” markės automobiliai. Vairuotojai nebuvo nusiteikę bendrauti, vienas teisinosi neradęs, kur pasistatyti automobilio, kitas užsidengė veidą, o trečias kaltę iškart pripažino, tačiau komentuoti pažeidimo nenorėjo.

Visose kitose tikrintose vietose vairuotojai laikėsi Kelių eismo taisyklių (KET) bei savigarbos ir automobilius statė ten, kur priklauso. Pažeidėjams gresia baudos nuo 28 iki 86 eurų, jei pažeidimas atliekamas pirmą kartą – vairuotojui skiriama sumažinta 14-os eurų bauda.

Reidas

Galioja tik turintiesiems teisę

Pagal galiojančias taisykles, statyti automobilius neįgaliojo vietoje gali tik turintieji specialius dokumentus: neįgaliojo pažymėjimą, skiriamąjį ženklą „Neįgalusis“, kuriuo reikia pažymėti automobilio priekį ir galą bei neįgalaus asmens automobilio statymo kortelę, galiojančią visoje Europos Sąjungoje.

Neįgalumo procentus nustato ir neįgaliojo pažymėjimus išduoda specialistai – Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba.

Reidas

Pasak specialistų, ant neįgaliojo pažymėjimo būtinai turi būti nurodytas darbingumo laipsnis bei užklijuota nuotrauka, pažymėjimą automobilyje reikia laikyti taip, kad matytųsi duomenys ir nuotrauka.

Pažeidėjus sutinka kasdien

2009 m. nesėkmingai paniręs vandenin ir dėl to į neįgaliojo vežimėlį atsisėdęs bei reide už neįgaliųjų teises kovojęs Arūnas Kalvėnas pasakojo, kad su pažeidėjais susiduria kasdien: prie prekybos centrų, itin „Akropolio”, pramogų centrų, visuomeninės paskirties įstaigų – klinikų, ligoninių, poliklinikų, ugdymo įstaigų ir netgi prie pačios Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos.

„Štai ir šiandien akcijos metu stačiau automobilį prekybos centro aikštelėje, šalia sustojo apie 55 m. pora, žmonės savo kojomis tvarkingai išlipo ir kuo ramiausiai nustryksėjo į parduotuvę. Jokių neįgaliojo ženklų ant automobilio nerasta”, – pasakojo A. Kalvėnas.

Vyras sakė, kad norėdamas paprotinti prasižengėlius – prieina ir paaiškina, kad tai neįgaliems žmonėms skirtos vietos, tačiau neretai sulaukia vienintelio pasiteisinimo – vidurinio rankos piršto gesto.

Reidas

„Net nėra ką komentuoti apie tokius, belieka palinkėti supratimo, juk ne šiaip sau vietos paskirtos arčiau įėjimo: mums sunkiau keliauti, kai reikia vežimėliu ir ant kojų pasidėtais pirkinių krepšiais vykti į galą aikštelės, nes tik ten randi laisvą vietą – žygis pareikalauja nemenkų pastangų”, – aiškino A. Kalvėnas.

Jis dažnai lankosi „Akropolyje” ir pastebėjo, kad apsaugos darbuotojai patys imasi paprotinti pažeidėjus – tikrina ir liepia pakeisti stovėjimo vietą. „Tačiau ne visi žino, kad vien paveiksliuko su neįgaliojo ženklu neužtenka – reikia ir pažymėjimo”, – komentavo A. Kalvėnas.

Vyras priminė, kad nuo tapimo neįgaliais nėra apsaugotas nei vienas, o pats A. Kalvėnas tikino už trijų dienų švęsiantis antrąjį gimtadienį: „Nuo to laiko, kai prieš aštuonerius metus nusilaužiau sprandą – rugpjūčio 22-ąją švenčiu Sprandines”, – sakė pašnekovas.

Geriausia priemonė – fiksavimas ir baudos

Neįgaliųjų atstovas įsitikinęs, geriausia priemonė nuo pažeidimų – sąmoningumo skatinimas, kuris greičiausiai pasiekiamas fiksavimo įranga ir informacijos nusiuntimu policijai.

A. Kalvėnas išskyrė, kad dažnai šią taisyklę pažeidžia prabangių automobilių vairuotojai, atsiranda ir žinomų žmonių: „Neretai neįgaliojo vietoje matau „BMW X5″ markės automobilius, tai vienas populiariausių pažeidėjų, taip pat netrūksta ir mersedesų bei kt.”

Vyras pastebėjo, kad neretai gudruoliai neįgaliais tampa tik atvykę į automobilių stovėjimo aikštelę: atverčia užsidengimui skirtą atverstuką nuo saulės, ant jo būna užklijuotas neįgaliojo ženklas, bet vos tik išvyksta iš aikštelės – ženklas paslepiamas ir vairuotojai tampa sveikut sveikutėliai.

Už šį pažeidimą numatomos baudos nuo 28 iki 86 eurų.

Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas informavo, kad rugsėjo mėnesį policija planuoja vykdyti dar vieną panašų reidą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA