Prieš rugsėjį primena apie profilaktinį vaikų sveikatos patikrinimą | Kas vyksta Kaune

Prieš rugsėjį primena apie profilaktinį vaikų sveikatos patikrinimą

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad artėjant naujiems mokslo metams reikia profilaktiškai patikrinti vaikų sveikatą.

Profilaktinis vaiko sveikatos tikrinimas sudaro galimybes šeimai gauti kompetentingą nuomonę apie sveiko gyvenimo būdo formavimą, vaiko sveikatos būklę, vaikų ligų profilaktiką, leidžia laiku pastebėti vaiko vystymosi ar raidos sutrikimus, imtis reikalingų veiksmų dėl šių sutrikimų korekcijos, o prireikus laiku kreiptis tinkamos medicinos pagalbos.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos priežiūros departamento Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus patarėjos Andželikos Balčiūnienės, profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas nėra tuščias formalumas, jį lydi gydytojo rekomendacijos tiek dėl reikiamų vaikui papildomų konsultacijų, tiek dėl tinkamų ir palankių sveikatai sąlygų sudarymo darželyje ar mokykloje.

Profilaktinio tikrinimo metu išduodamas Vaiko sveikatos pažymėjimas. Priimant vaiką į darželį ar mokyklą, o ir vėliau kiekvienais metais, turi būti pateiktas Vaiko sveikatos pažymėjimas. Šiame dokumente nurodoma: vaiko ūgis, svoris, fizinio išsivystymo įvertinimas bei kūno masės indeksas, taip pat kraujospūdis, klausos ir regos būklė, individualios rekomendacijos dėl fizinio krūvio, alergenų ir kt. Pažymėjime taip pat nurodoma vaiko dantų ir sakandžio būklė. Vaiko sveikatos pažymėjime gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti (pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją), nurodomos pirmosios pagalbos priemonės, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje, pavyzdžiui, dėl alergijos, lėtinių ligų. Pasak patarėjos A. Balčiūnienės, šios  rekomendacijos svarbios ugdymo įstaigoms parenkant vaikui tinkamą vietą klasėje, pritaikant jo ūgiui suolą, užtikrinant gerą aktyvumo kūno kultūros pamokose programos parinkimą, prireikus pritaikant ugdymo įstaigos aplinką specialiesiems vaiko poreikiams.

Nei profilaktinė apžiūra, nei gydytojo išduotas Vaiko sveikatos pažymėjimas vaiko šeimai nieko nekainuoja: šios išlaidos dengiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Todėl tėvams telieka nepavėluoti pasirūpinti išankstine registracija pas medikus ir užtikrinti, kad reikalingas dokumentas į ugdymo įstaigą būtų pristatytas laiku. Taip pat verta prisiminti, kad be tėvų ar suaugusiųjų palydos vaikams iki 16 metų sveikatos patikrinimo paslaugos nėra teikiamos. Vaiko parengimas ikimokyklinio ugdymo įstaigai, priešmokyklinio ugdymo įstaigai arba mokyklai yra įtrauktas į skatinamųjų paslaugų sąrašą ir už jų teikimą gydymo įstaigai (tiek už gydytojo, tiek už slaugytojo paslaugą) mokama iš PSDF papildomai.

Pernai už minėtas gydytojo paslaugas iš PSDF gydymo įstaigoms buvo sumokėta 1,5 mln. eurų, o už slaugytojo paslaugas – 1,2 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA