Veterinarijos tarnyba: „Judex” produkcijoje salmonelių nerasta | Kas vyksta Kaune

Veterinarijos tarnyba: „Judex” produkcijoje salmonelių nerasta

BNS 2016/08/16 15:24
R. Tenio nuotr.

Maisto ir veterinarijos tarnyba, ištyrusi 211 iš 230-ties Kauno šaldytų produktų bendrovės „Judex“, kurios veikla šiuo metu sustabdyta, produkcijos mėginių, juose kol kas nerado salmonelių, tačiau 6-iuose mėginiuose rasta didesnė nei leistina žarninių lazdelių koncentracija.

Tarnybos atstovas sako, jog „Judex“ kol kas nepašalino visų trūkumų, todėl įmonės veikla lieka sustabdyta, tuo metu įmonės advokatas tvirtina, jog visi trūkumai jau pašalinti ir laukiama leidimo atnaujinti gamybą.

„Dabar jau yra atsiųsti 211 rezultatų. Iš jų mes nenustatėme nė vieno salmonelos atvejo, bet šešiuose mėginiuose buvo viršytas E.coli (žarninių lazdelių – BNS) kiekis“, – BNS sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos skyriaus viršininko pareigas laikinai einantis Mantas Staškevičius.

Anot jo, likę mėginiai turėtų būti baigti tirti trečiadienį arba ketvirtadienį. Pasak M. Staškevičiaus, „Judex“ kol kas nepranešė, jog būtų pašalinusi visus trūkumus, todėl įmonės veikla lieka sustabdyta.

„Mes kol kas nesame gavę iš „Judex“ informacijos dėl trūkumų pašalinimo plano, kad jis būtų pabaigtas. Įmonė kol kas nepateikė, ar pašalino visus rastus trūkumus. Kai jie atliks planą, tai mes sudarysime specialistų grupę ir važiuosime papildomai įvertinti įmonę. Ir jeigu viskas gerai ir nebus neigiamų laboratorinių išvadų, tai tada spręsime dėl įmonės atidarymo“, – teigė M.Staškevičius.

„Judex“ advokatas Linas Šarkys BNS sakė, jog bendrovė baigė šalinti visus rastus trūkumus, trūkumų šalinimo planą išsiuntė Maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios atstovai buvo gamykloje apsilankę rugpjūčio 12 dieną.

„Šiuo metu yra pateiktas prašymas atnaujinti veiklą. Viskas yra padaryta iš naujo ir tarnyba tikrina tuos trūkumų pašalinimus ir dezinfekavimo atlikimą. Gal šią savaitę bus kažkokie atsakymai“, – tvirtino L.Šarkys.

Jo teigimu, „Judex“ vadovybė šiuo metu kyla sunkumų dėl darbuotojų, nes jų negalima išleisti atostogoms bei apskaičiuoti atlyginimų.

„Su darbuotojais situacija bloga dėl techninių ir teisinių dalykų. Dėl teisinių aspektų – įmonės veikla dabar yra sustabdyta. Iš techninės pusės labai sunku orientuotis, nes patikrinimų metu STT paėmė serverį, kuriame saugomi visi įmonės buhalteriniai duomenys“, – kalbėjo L.Šarkys.

Tarnyba praėjusią savaitę patvirtino, kad pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gautus „Judex“ produkcijos tyrimų rezultatus, žarninių lazdelių buvo „Užkalnio“ koldūnuose su mėsa ir rozmarinu bei „Mamos“ cepelinuose, o salmonelių – koldūnuose „Liux“.

STT Veterinarijos tarnybai pateikti dokumentai rodo, kad dar viena bakterija – listerija – rasta Rusijos rinkai skirtuose „Judex“ koldūnuose „Russkije“. STT užsakytą produktų tyrimą atliko Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

Teisėsauga įtaria, kad „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Šiame tyrime jos vadovui Jonui Miliui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Teisėsauga taip pat įtaria, kad tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš Rusijos apie „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją, tačiau šį faktą nuslėpė ir nesiėmė veiksmų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA