Premjeras profsąjungoms siūlo raštišką susitarimą dėl Darbo kodekso | Kas vyksta Kaune

Premjeras profsąjungoms siūlo raštišką susitarimą dėl Darbo kodekso

BNS 2016/08/11 13:06
R. Tenio nuotr.

Vyriausybės ir profesinių sąjungų paskutinius susitarimus, kaip patobulinti prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotą naująjį Darbo kodeksą, premjeras Algirdas Butkevičius žada patvirtinti savo parašu, kuris, pasak jo, būtų garantas, kad Seimas į susitarimus atsižvelgs ir jų neiškraipys.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tikisi, kad „toks susitarimas bus įgyvendintas ne tik pokalbiuose su Vyriausybe, bet ir priiminėjant įstatymą Seime, bet įspėja, kad jeigu Seimas į profsąjungų siūlymus neatsižvelgs, kodekso priėmimą reikia palikti kitam Seimui.

„Mes, išklausę profesinių sąjungų siūlymus turime juos apsvarstyti. Jie taip pat mūsų pasiūlymus turi apsvarstyti. Po to turi gimti aiškus dokumentas, pasirašytas mano parašu prisiimant atsakomybę, kad tikrai Seime nebus teikiama kažkokių papildomų pasiūlymų, o jeigu bus teikiami kažkokie pasiūlymai, vėl bus apie tai diskutuojama kartu“, – po susitikimo su profesinių sąjungų atstovais žurnalistams teigė premjeras.

Pasak Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės, profesinėms sąjungoms raštiškas susitarimas su Vyriausybe priimtinas.

„Raštiškas susitarimas mums labai svarbus ir priimtinas, nes mes teikdavome pasiūlymus, bet jie būdavo arba neišgirsti, arba iškreipti. Tai dabar, kai pasirašysime susitarimą raštu ir kas bus susitarta, tada tą galėsime tiksliai pakomentuoti, nes šiandien pakomentuoti tai, ką susitarėme preliminariai, jei tas nebus raštui užtvirtinta, tebus pokalbis tarp mūsų“, – teigė K.Krupavičienė.

A.Butkevičius nekomentavo nei profesinių sąjungų, nei Vyriausybės siūlymų, kaip reikėtų patobulinti Darbo kodeksą.

„Daugiausia liečia apie socialinį jautrumą, kad lyg tai (Darbo kodekse – BNS) neatsižvelgta į darbuotojų teises, kad jie per mažai ginami, bet daugiau atstovaujama verslo pusė“, – sakė A.Butkevičius.

Vyriausybės spaudos tarnybos išplatintame pranešimime teigiama, kad premjeras profesinėms sąjungoms pristatė „paketą, garantuosiantį didesnę socialinę apsaugą dirbantiesiems“.

Anot pranešimo, į šį paketą įeina tokie pasiūlymai, kaip grįžimas prie nuostatos, kad darbuotojas individualiuose santykiuose laikomas silpnesniąja šalimi, tai reiškia, kad konflikto atveju sprendimas taikomas darbuotojo naudai, dvigubinamos išeitinės išmokos, nustatytos Seime priimate Darbo kodekse, suteikiama pirmumo teisė būti paliktiems darbe tiems, kurie augina neįgalų vaiką iki 18 metų amžiaus, atsisakoma nenustatytos apimties darbo sutarčių, suteikiama pirmenybės teisė pasirinkti atostogas darbuotojams, auginantiems bent vieną vaiką iki 14 metų amžiaus, taip pat vienišiems dirbantiems tėvams pailginti atostogas bei įspėjimo apie atleidimo iš darbo terminą.

Profesinės sąjungos reikalauja panašiai – kad darbuotojai būtų pripažįstami silpnąja puse darbo ginčuose ir aiškinant darbo sutartis, kad būtų atsisakoma nenustatytos darbo apimties, kitaip vadinamų tuščių darbo sutarčių, kad būtų galima sudaryti mažiau terminuotų darbo sutarčių. Taip pat keliami palankesni reikalavimai dėl darbuotojų atostogų, išeitinių kompensacijų, nedarbo draudimo išmokų.

Pasak A.Butkevičiaus, galutinis Vyriausybės ir profesinių sąjungų siūlymų apibendrinimas bus po rugpjūčio 26-osios.

„Sutarimas yra – iki rugsėjo 1 dienos“, – teigė premjeras.

Jis tikisi, kad naujasis Darbo kodeksas bus priimtas rudenį ir įsigalios nuo kitų metų.

A.Černiauskas teigė sutinkantis, kad naujasis Darbo kodeksas būtų priimtas.

„Kad įstatymą keisti reikia minėjome jau ne vieną kartą, nes keičiais darbo santykiai, keičiasi laikmetis, kompiuterizacijos lygmuo, kad jis būtų priimtas rudenį mus visiškai tenkintų, tik iškyla klausimas, koks įstatymas – su mūsų pastabomis, kurias mes pareiškėme, tada būtų visiškai gerai, bet jeigu ne su tom pastabom, tada gal ir reikėtų atidėti kitai Seimo kadencijai“, – teigė A.Černiauskas.

Premjeras pakartojo, kad neeilinės sesijos dėl prezidentės vetuoto naujojo Darbo kodekso nebus.

„Nebus. Jau anksčiau buvo priimtas politinis sprendimas, kad rinksimės rugsėjo 10 dieną“, – teigė A.Butkevičius.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas neprognozuoja, kaip Seimas pasielgs su prezidentės veto – priims jį ar atmes.

„Tą galėsime pasakyti tik susirinkę (į rudens sesiją – BNS)… Manau dar bus diskusija ir partijoje (socialdemokratų – BNS) ir valdančiųjų politinėje taryboje. Iki rugsėjo pradžios. Pasikeisime nuomonėmis“, – teigė premjero susitikime su profesinių sąjungų atstovais dalyvavęs A.Sysas.

Siūlymus kadenciją baigiančiam Seimui naujojo kodekso nepriimti, jis vadinas pačiu blogiausiu sprendimu.

D.Grybauskaitė liepos pradžioje vetavo Seime prieš atostogas priimtą darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir įteisina darbdavių dominavimą. Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui ir numatyti didesnes išeitines kompensacijas.

Iš viso prezidentė Seimui pateikė 22 pasiūlymus, ką taisyti priimtame Darbo kodekse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA