Kviečia prisidėti prie Pelėdų kalno gaivinimo | Kas vyksta Kaune

Kviečia prisidėti prie Pelėdų kalno gaivinimo

Kauno kolegijoss nuotr.

Daugeliui kauniečių puikiai žinoma Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetą juosianti tvora, padabinta įspūdingomis pelėdų skulptūromis ir praminta Pelėdų kalnu – laukia paramos. Jai suremontuoti reikalinga daugiau kaip 315 tūkst. eur. suma.

Dar 1924 m. skulptoriaus Vinco Grybo sukurti kūriniai – valstybės paramos nesulaukia, nors dar 2003 m. Kauno meno mokyklos statinių kompleksas buvo paskelbtas kultūros paminklu, o 2007 m. LR Vyriausybės nutarimu įtrauktas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą.

Kauno kolegija veiksmų tvarkyti teritoriją ėmėsi, kai jai patikėjimo teise buvo perduoti Lietuvos Respublikai priklausantys pastatai (esantys adresu A.Mackevičiaus g. 27), kurie yra pripažinti nacionalinės reikšmės nekilnojamąja kultūros vertybe ir 1993 m. ir įregistruoti kultūros vertybių registre.

Nors kolegija parengė tvarkybos darbų projektus ir pasinaudojo galimybe teikti projektų paraiškas Nekilnojamųjų ir kilnojamųjų kultūros vertybių išsaugojimo darbų finansavimui, tačiau lėšos šiam objektui nebuvo skiriamos.

Ekspertų verdiktas

Apverktiną tvoros, skulptūrų būklę pripažįsta ir ekspertai. 2015 metų gegužę VšĮ Kauno regiono statybos konsultavimo ir audito centras atliko Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto statinių komplekso tvoros konstrukcijų ekspertizę. Jos metu nustatyta, kad metalinė tvora (panaudotos buvusios baterijos aptvaras) daug metų neremontuota, nedažyta, išsikraipiusi nuo vertikalės, nėra atskirų elementų; metalinių elementų apatinės dalys yra žemėse, rūdija, būtina skubi metalinės dalies restauracija.

Tvoros betoniniai stulpai išlikę tik keliose vietose; tvoros stulpai, laikantys buvusios baterijos aptvaro elementus, yra sumūryti iš raudonų pilnavidurių plytų ir silikatinių modulinių plytų, sovietmečio gamybos, tinkuoti; stulpų pamatai reikiamai neįgilinti, apie 30-40% stulpų yra išsikraipę, nukrypę nuo vertikalės, yra avarinės būklės; mūrinių stulpų tinkas nedažytas, didžioji dalis tinko yra nukritęs ar atšokęs; paradinėse gatvėse stulpų paviršių puošia skulptoriaus V. Grybo 1924 metais sukurtos pelėdos, keleto jų trūksta; skulptūrų mūras sutrūkinėjęs.

Paskaičiuota, jog valstybės saugomo kultūros paminklo – Kauno meno mokyklos statinių komplekso tvoros su kolonomis, užsibaigiančiomis skulptūromis ir metalinių intarpų tvarkybos darbams atlikti reikalinga daugiau kaip 315 tūks. eurų suma.

Prašo prisidėti

Kauno kolegija imasi iniciatyvos ieškoti papildomos paramos skulptūrų restauravimui. Kolegijos bendruomenės manymu, būtina renovuoti statinių komplekso tvorą, turinčią unikalią istorinę-kultūrinę vertę, siekiant užtikrinti kultūros paveldo tęstinumą, išlaikyti tradicijų ir naujovių santykį, pristatant architektūrinį ansamblį pasaulio bendruomenei.

Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA